BEST PRACTICE: Proiect de 3 milioane de euro pentru forta de munca
A fost lansat un proiect pe bani Phare, cu efecte pe termen lung asupra pietei fortei de munca din Romania: imbunatatirea sistemului de calificari, la nivel national. Proiectul se desfasoara in trei etape, timp de trei ani, si valoreaza un milion de euro anual.
Beneficiarul acestui proiect este Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC), proaspat infiintata prin reorganizarea Consiliului National de Formare Profesionala a Adultilor.
Noutatea acestui proiect o reprezinta formarea “comitetelor sectoriale”, adica reuniuni de lucru intre autoritati, patronate, sindicate si asociatii profesionale. Acestea dezbat problemele fortei de munca in fiecare sector si stabilesc ce fel de calificari doresc sa promoveze.
Potrivit Nelei Plugarescu, directorului de program din partea ANC, in anul 2004 sunt vizate patru sectoare pentru care aceste comitete trebuie sa defineasca si sa elaboreze cate 15 standarde ocupationale, mai pe scurt, calificari.
Procesul este extrem de complex. Finantarea pentru urmatorii ani, respectiv 2005 si 2006, vizeaza alte zece sectoare pentru care trebuie stabilite standardele ocupationale. Ministrul muncii, Paul Pacuraru, considera ca problema cea mai mare a sistemului de formare profesionala in momentul de fata o reprezinta colaborarea dintre patronate si sindicate precum si expertiza slaba pe care o pot furniza acestea. (document audio)
Infiintarea Autoritatii Nationale a Calificarilor si dezvoltarea unui Registru National al Calificarilor sunt necesare pentru alinierea la Cadrul European al Calificarilor. Mai pe scurt, pentru ca tara noastra sa atinga niste standarde in domeniul calificarilor prin care sa ajungem la un nivel comparabil cu tarile europene.
Tom Visser, directorul de proiect din partea consortiului de asistenta tehnica, CINOP Advies BV, a prezentat niste informatii comparative din Romania si alte tari in domeniul educatiei si formarii profesionale. Studiul confirma o data in plus ca Romania se afla pe ultimele locuri din UE la acest capitol (vezi documentul atasat).
Pentru ca activitatile sa aiba continuitate, spune Nela Plugarescu, exista posibilitatea continuarii proiectului prin Programul Operational de Dezvoltarea Resurselor Umane, care va fi lansat peste cateva luni. Detalii suplimentare, pe www.cnfpa.ro.
Ioana Morovan

Stire preluata de la Euroactiv.ro