Comisia nu vede cu ochi buni taxa de prima inmatriculare
Comisia Europeana sustine ca taxa de inmatriculare impiedica libera circulatie a marfurilor. UE ii da termen Romaniei pana in martie pentru a revizui taxa de prima inmatriculare. Nici o notificare oficiala din partea Comisiei Europene nu a fost primita de Ministerului Finantelor.
Comisia Europeana isi va mentine punctul de vedere in ceea ce priveste taxa pe inmatriculare a masinilor second-hand - in sensul ca este incompatibila cu articolele privind libera concurenta din Tratatul European. Taxa de inmatriculare a fost introdusa in noul Cod Fiscal, adoptat in august si care a intrat in vigoare in prima zi a lui 2007.
Romania nu este singurul stat membru care a intrat in conflict cu executivul european in privinta legislatiei care reglementeaza importurile autovehiculelor second-hand. In iunie 2006, Comisia Europeana (CE) a luat masuri impotriva a nu mai putin de cinci state care limitau intr-un fel sau altul importurile masinilor rulate. Printre acestea, atat nou-venitii, Polonia, Cehia si Ungaria, cat si vechile state membre Luxemburg sau Austria.
In cazul in care statele membre nu raspund solicitarilor lansate de CE in privinta respectarii legislatiei, cazul este inaintat CEJ, care poate impune, intr-o ultima instanta, amenzi consistente, in functie de gravitatea cazului si de capacitatea de plata a statului in culpa.
Articol complet in Evenimentul Zilei
Dupa ce Comisia Europeana a avertizat Romania ca taxa pentru prima inmatriculare este neconforma cu normele europene in domeniu si a amenintat ca daca tara noastra nu-si va schimba legislatia pana in martie ar putea fi actionata in judecata la CEJ, autoritatile de la Bucuresti au inceput sa se agite.
Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Mediului vor organiza, vineri, o conferinta comuna in care vor prezenta explicatii privind taxa pentru prima inmatriculare.
Actionarea in judecata s-ar putea face abia peste un an
Conform articolului 226 din Tratatul privind instituirea Comunitatii Europene, Comisia Europeana poate sa aplice procedura de incalcare a Tratatului de catre un stat membru. Conform acesteia, CE poate ajunge,in urma unor proceduri preliminare, sa dea in judecata statul roman.
Daca Romania nu modifica legislatia, CE va incepe "procedura de infringement", a declarat marti pentru NewsIn purtatorul de cuvant al comisarului Laszlo Kovacs.
O decizie a UE privind controversata taxa auto de prima inmatriculare ar putea veni peste un an si jumatate, in urma unor proceduri europene indelungate, daca Romania nu ar elimina din legislatia ei aceast taxa, a declarat pentru NewsIn Maria Assimakopoulou, purtatorul de cuvant al comisarului pentru taxe si impozite Laszlo Kovacs.
Articol complet la HotNews.ro
Nici o notificare oficiala din partea Comisiei Europene nu a fost insa trimisa Ministerului Finantelor in ceea ce priveste introducerea taxei speciale de prima inmatriculare. „Dupa ce primim o notificare oficiala, daca o primim, incep negocierile cu cei de la Comisie. Noi punem pe masa argumentele in sprijinul taxei de prima inmatriculare, iar ei isi spun punctul de vedere. Daca nu se ajunge la o intelegere, abia apoi se merge la Curtea Europeana de Justitie. Tot acest proces, pina la instanta, poate dura intre sase luni si un an“, au declarat surse din Ministerul Finantelor.
Articol complet in Cotidianul
Sulfina Barbu: "Nu ne permitem sa fim cimitirul de masini vechi al UE"
"Sustinem in continuare taxa de prima inmatriculare", a declarat Sulfina Barbu, ministrul Mediului. Ea a precizat ca Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a sustinut, timp de doi ani, programul de innoire a parcului auto din Romania, pentru imbunatatirea calitatii aerului. "Cat timp nu am fost membri ai UE am sustinut financiar eliminarea autovehiculelor puternic poluante. Acum, ca suntem stat membru nu ne putem permite sa devenim cimitir de masini vechi pentru UE", a spus Sulfina Barbu. Ministrul Mediului a precizat ca toate tarile comunitare au libertatea de a-si stabili taxele, asa cum a procedat si Romania in acest caz.
Articol complet in Ziua

Stire preluata de la Euroactiv.ro