Cautare avansata

Cum faci "cumparaturi" in proiectele cu fonduri structurale


Vrei sa-ti cumperi un computer, mai scump de 5.000 de euro, in cadrul unui proiect cu finantare europeana ? Te lovesti, inevitabil,de procedura stufoasa a achizitiilor publice. Iata cum acest domeniu, de care cei mai multi dintre noi nu s-ar fi gandit vreodata sa se apropie, va deveni o prezenta de zi cu zi in viata intreprinzatorilor. euROfonduri va prezinta cateva recomandari ale oficialilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP)

Termeni precum autoritate contractanta », licitatie restransa », anunt de participare » sau prag valoric », pentru cei mai multi dintre noi, suna ca limba chineza. Cu toate acestea, notiunile si principiile de baza ale achizitiilor publice trebuie cunoscute macar partial de oricine doreste sa acceseze fonduri structurale si de coeziune.

In acel moment, cel care doreste sa cumpere bunuri sau servicii, inclusiv servicii de consultanta, cu valoare de peste 5.000 de euro devine autoritate contractanta » si nu poate face nici o miscare fara a urma etapele prevazute in legislatie.
In Romania sunt putini experti in acest domeniu, iar solutia salvatoare va veni in cele din urma tot de la consultantii pe finantari, care nu vor avea de ales si vor fi nevoiti sa se priceapa si la asta.

Exista cateva principii generale si cateva recomandari de urmat, pentru cei care doresc sa aiba idee trebuie realizata cumpararea bunurilor sau serviciilor. Informatiile au fost furnizate in cadrul cursului „Fondurile Structurale si de Coeziune 2007: Procedurile de achizitii publice” organizat de ConsTrain in perioada 4-6 mai.

Sapte recomandari utile - enuntate de Codrin Vulcu, purtator de cuvant la ANRMAP

Atentie la valoarea proiectului. In functie de asta, anunturile trebuie publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, in Monitorul Oficial sau in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (vezi caseta) Atentie la anunturile care impun o anumita cifra de afaceri a furnizorului. Poate fi considerata o cerinta restrictiva. Cifra de afaceri este un indicator care, in general, nu ofera informatii privind riscul de neindeplinire al unui contract. Furnizorul are doua variante de a-si asigura protectia pretului pe toata durata contractului: se prevede fie un pret fix, fie o modalitate de actualizare a pretului (bazata in special pe formule de calcul cu indici statistici care pot influnta pretul, de exemplu rata inflatiei). Pentru a nu complica proiectul, plata consultantilor este mai bine sa fie realizata din fonduri proprii. Avand in vedere ca si achizitia serviciilor de consultanta va presupune aplicarea unei proceduri de achizitie, in masura in care beneficiarul nu poseda cunostinte privind legislatia in domeniu, singura varianta va fi sa plateasca din buzunar.   Procedura de achizitii poate fi demarata si daca in momentul respectiv fondurile nu sunt efectiv disponibile, dar au fost identificate si exista certitudinea ca vor fi diponibile la o data ulterioara. Insa nu va fi semnat contractul pana cand fondurile nu sunt efectiv „in contul” solicitantului.  Masuri de precautie. Toate actiunile ulterioare in cadrul procesului de atribuire (inca o etapa de licitatie electronica, posibilitatea de a se achizitiona cantitati suplimentare) este obligatoriu sa fie prevazute de la inceput, pentru a putea fi aplicate. Spre exemplu, in cazul aplicarii unei licitatii, autoritatea isi poate rezerva dreptul sa mai cumpere de la acelasi furnizor servicii sau lucrarile necesare.  Mare atentie la posibilitatile prevazute de lege prin care pot fi reduse termenele dintre data publicarii anuntului de participare si data depunerii ofertelor, „reduceri” care in anumite conditii pot fi extrem de avantajoase. 

Nota: Legislatia in domeniul achizitiilor publice este prezentata pe web-site-ul Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice: www.anrmap.ro . Tot aici se gasesc datele de contact ale Biroului de Consultatii Tehnice, prin care cei interesati pot obtine lamuriri.


Regulile de publicitate

Limita minima a valorii unui proiect, peste care este obligatorie publicarea anunturilor de participare la licitatie si, respectiv, de atribuire a contractului, in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

•    Produse si servicii: 125.000 de euro
•    Sector „utilitati”: 420.000 de euro
•    Lucrari: 5.000.000 euro




















''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Exclusiv: Afaceri la tara, cu bani din programul de dezvoltare rurala
De la mici brutarii pana la reabilitarea unor obiective turistice, aproape orice tip de proiec...

Comisia Europeana alarmata de dezechilibrele economice mondiale
Comisia Europeana este alarmata de dezechilibrele economice mondiale, rezulta din cea de a dou...

Nicolas Sarkozy, presedinte
Nicolas Sarkozy a fost ales presedinte al Frantei, victoria fiind categorica. Cine va face par...

Romania - tinta a imigratiei
Cotidianul austriac "Der Standard" a consacrat ieri in editia sa online un articol studiului "...

Politica fiscala si majorarea salariilor - principalele riscuri pentru cresterea preturilor
Anuntul guvernatorului BNR ca inflatia in 2007 va fi mai redusa decat estimarile initiale a st...