EurMonitor Business: Leul va pierde putin teren in fata euro pana in 2009
Leul s-ar putea deprecia cu 0,7% fata de euro pana in 2009 / Basescu : Nu dorim sa fim controlati de investitorii rusi / Beneficiarii fondurilor europene, la vedere din 2008-2009 / Cinci state UE - date in judecata pentru impozitarea dividendelor / Rata de ocupare a populatiei a crescut cu 3%
Leul s-ar putea deprecia cu 0,7% fata de euro pana in 2009, comparativ cu nivelul din luna ianuarie a acestui an, potrivit estimarilor analistilor internationali. Consensus Economics, organizatie care grupeaza previziunile macroeconomice ale unor banci si institutii internationale, prognozeaza ca euro va fi tranzactionat la 3,425 lei la finele lunii ianuarie a anului 2009, fata de 3,402 lei in ianuarie 2007.
In prognoza de toamna, Comisia Nationala de Prognoza a anticipat pentru acest an un curs de 3,53 lei/euro, iar pentru 2008 - de 3,51 lei/euro. Cursul anuntat, ieri, de Banca Nationala a Romaniei indica un raport de 3,3796 lei/euro.
Articol complet in Gandul
=====
Basescu : Nu dorim sa fim controlati de investitorii rusi
Presedintele Traian Basescu a afirmat luni, intr-un interviu acordat publicatiei austriece Profil , ca Romania nu doreste sa fie controlata de investitorii rusi.
Intrebat fiind ce are de obiectat impotriva investitorilor rusi, Traian Basescu a raspuns: "Nu dorim sa fim controlati". "In acest sens avem experienta din era sovietica. Nu avem nimic insa nimic de obiectat impotriva unui parteneriat", a precizat presedintele.
Cat priveste ingrijorarea exprimata de seful statului cu privire la faptul ca investitori rusi ar putea achizitiona actiuni OMV, Traian Basescu a precizat ca doar a "intrebat cui apartin cele 51 procente ale actiunilor OMV care se pot tranzactiona pe piata libera".
"Ne aflam in discutii cu OMV pentru a ne asigura ca OMV-Petrom ramane parte integranta a strategiei energetice a Romaniei", a mai spus presedintele.
In urma cu doar doua zile, intr-un interviu acordat Financial Times, presedintele Basescu declara ca Uniunea Europeana nu trebuie sa mai depinda de petrolul rusesc.
Articol complet la HotNews.ro
=====
Beneficiarii fondurilor europene, la vedere din 2008-2009
O decizie majora a Consiliului UE si a Parlamentului European va duce, in urmatorii doi ani, la cea mai mare desecretizare de informatii guvernamentale catre public si media de la crearea Uniunii Europene, scrie, in editia de ieri, "The Guardian". Este vorba de faptul ca toate cele 27 de state membre ale UE vor face publice date legate de 100 miliarde de euro, subventii platite de contribuabilii europeni in fiecare an pentru fermieri, companii alimentare, scheme de restructurare industriala si industria pescuitului, de pe un teritoriu care merge de la statiunile de la Marea Neagra din Bulgaria si Romania la Insulele Canare si Madeira.Datele care vor fi facute publice in 2008-2009 s-au numarat printre cele mai bine pazite secrete ale guvernelor nationale, care s-au folosit de legile care protejeaza viata privata si de cele de protectie a datelor pentru a opri oamenii sa afle care sunt cei care se bucura de banii UE, scrie cotidianul britanic.
Articol complet in Gandul
=====
Cinci state UE - date in judecata pentru impozitarea dividendelor
Comisia Europeana va inainta o actiune juridica impotriva Belgiei, Spaniei, Italiei, Olandei si Portugaliei la Curtea Europeana de Justitie, referitoare la modalitatea in care impoziteaza dividendele platite companiilor din alte state membre, transmite Reuters. "Statele membre nu pot impune impozite mai mari dividendelor platite companiilor din alte state membre comparativ cu cele aplicate dividendelor acordate companiilor locale", se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Articol complet in Gandul
=====
Rata de ocupare a populatiei a crescut cu 3%
Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca, de 15-64 de ani, a crescut in trimestrul al treilea al anului 2006 cu 1,2% fata de perioada aprilie-iunie a aceluiasi an, la 60,9%. Comparativ cu trimestrul al treilea al anului 2005, avansul a fost de trei puncte procentuale, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Populatia activa a Romaniei era, in trimestru al treilea din 2006, de 10,386 milioane de persoane, dintre care 9,656 milioane de persoane erau ocupate, iar 730.000 erau someri.
Articol complet in Adevarul

Stire preluata de la Euroactiv.ro