EurMonitor Business: Romania se va baza pe energie hidro si nucleara
Harta energetica a Romaniei va arata cu totul diferit in 2015 / TVA la proiectele cu fonduri europene - decontata de stat / Integrarea va da tot mai mult de munca practicienilor romani in insolventa / UE nu da bani pentru calea ferata fara strategii pe termen lung / "Romania, oricat s-ar apropia de UE, nu poate sa nu tina cont de Rusia" / Oficialii Royal Bank of Scotland neaga intentia de a veni in Romania.
Harta energetica a Romaniei va arata cu totul diferit in 2015, daca autoritatile vor reusi sa puna in aplicare strategia energetica, aflata in curs de definitivare. Asta, mai ales ca exista o anumita ingrijorare legata de epuizarea resurselor utilizabile de energie. "Daca lucrurile merg bine, in 2015 am putea produce in jur de 85 de TWh de electricitate, fata de 55-60 TWh, cat producem in acest moment.
Numai in sectorul hidroenergetic e loc de cresterea productiei cu cel putin 50% fata de cat este in prezent, cu conditia finalizarii unor microhidrocentrale, a modernizarii celor existente si a construirii de capacitati noi. Cu tot bazinul hidroenergetic amenajat, Vosganian spera sa urce productia hidro la un nivel de 30 TWh. La aceasta se adauga dezvoltarea celorlalte energii regenerabile - eoliana, solara, biogaz - deocamdata in faza incipienta. Un alt sector care ar trebui sa cunoasca o dezvoltare considerabila este cel nuclear.
Articol complet in Gandul
=====
TVA la proiectele cu fonduri europene - decontata de stat
Autoritatile locale ar putea primi de la Ministerul Finantelor, prin decontare, sumele pentru plata TVA la proiectele finantate din fonduri europene, conform unui proiect al Ministerului Finantelor, a anuntat ministrul Integrarii, Anca Boagiu. "Guvernul a luat urmatoarea decizie, pentru ca autoritatile locale sa nu plateasca TVA: noi va dam banii pe TVA, sumele acordate in proiecte pentru TVA", a spus Boagiu.
Articol complet in Gandul
=====
Integrarea va da tot mai mult de munca practicienilor romani in insolventa
Cresterea concurentei, ca urmare a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, va impinge tot mai multe firme catre faliment, dand astfel de munca practicienilor in insolventa.
"Intrarea in UE determina o concurenta foarte puternica, iar multe dintre firmele romanesti nu sunt inca pregatite sa faca fata noilor cerinte", a declarat, pentru Adevarul, Arin Octav Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare (UNPRL). Potrivit acestuia, din acest an vor intra in faliment mai multe societati, ca urmare atat a efectelor integrarii, cat si a modificarii legislatiei sau deciziilor luate de autoritati, in cursul anului trecut.
"In 2006, spre exemplu, s-a decis radierea de la Registrul Comertului a aproximativ 200.000 de firme. In cazul a aproape 40.000, Ministerul Finantelor Publice a solicitat falimentul", explica presedintele UNPRL.
Articol complet in Adevarul
=====
UE nu da bani pentru calea ferata fara strategii pe termen lung
Modernizarea retelei de cale ferata nu este o necesitate doar a Romaniei, ci exista asemenea cerinte si in alte tari ale Uniunii, fie ca sunt state cu vechime in UE, fie nou-venite. Europa insa nu este dispusa sa dea banii oricum, fiind vorba de sume consistente din bugetul comunitar care trebuie prevazute prin bugete multianuale (cheltuieli diferentiate, respectiv cheltuieli angajate in buget intr-un an oarecare, insa cu platile defalcate pe mai multi ani, ex. cercetare sau infrastructura, n.r.). Aceste fonduri sunt parte a sumelor alocate politicii europene de coeziune, destinata dezvoltarii regiunilor. Pentru a primi banii, tarile UE trebuie sa transmita din timp planurile adecvate, in prezent doar Austria si Letonia depunand la Comisia Europeana planurile cu strategiile nationale privind proiecte in domeniu.
Articol complet in Gandul
=====
„Romania, oricat s-ar apropia de UE, nu poate sa nu tina cont de Rusia“
“Romania, oricat s-ar apropia de UE, nu poate sa nu tina cont de Rusia”, a declarat, ieri, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, situandu-se pe o pozitie contrara celei exprimate in ultima perioada de presedintele Traian Basescu. Ministrul Economiei a sustinut necesitatea unui parteneriat direct Romania – Rusia, pentru a se evita importurile de gaze prin intermediari. “Un parteneriat intre Romgaz si Gazprom este necesar pentru a se evita de catre Romania importurile de gaze prin intermediari. Romania, oricat s-ar apropia de UE, nu poate sa nu tina cont de Rusia”, a declarat Vosganian. In acest scop, reprezentanti ai Romgaz si Gazprom se vor intalni, in saptamanile urmatoare, pentru a discuta posibilitatea infiintarii unei companii mixte care sa realizeze importuri de gaze din Rusia, precum si despre proiectul de construire a unui depozit la Margineni (judetul Neamt).
Articol complet in Gandul
=====
Oficialii Royal Bank of Scotland neaga intentia de a veni in Romania
Desi oficiali ai BNR au afirmat, saptamana trecuta, ca una dintre cele 7 mari institutii bancare ce vor intra in Romania, in perioada urmatoare, este Royal Bank of Scotland (RBS), oficialii bancii scotiene neaga aceasta intentie. "Stirea aparuta in media romaneasca, potrivit careia Royal Bank of Scotland intentioneaza sa opereze pe piata romaneasca in cursul anului 2007, este falsa.
Articol complet in Gandul

Stire preluata de la Euroactiv.ro