Cautare avansata

Germania se pregateste sa preia presedintia UE


Resuscitarea constitutiei muribunde a UE, stabilizarea Balcanilor de Vest si continuarea discutiilor de aderare cu Turcia si Croatia se numara printre prioritatile presedintiei germane de sase luni a blocului, care incepe la 1 ianuarie.

Germania va prelua presedintia rotativa de sase luni a UE de la Finlanda luni (1 ianuarie). Presedintia uniunii a mai fost detinuta de Germania in urma cu sapte ani, uniunea fiind pe atunci mult mai mica. Printre prioritatile de pe agenda presedintiei germane se numara constitutia muribunda a Uniunii, procesul de pace din Orientul Mijlociu, schimbarea climei, stabilitatea din Balcanii de Vest si extinderea UE.

Tratatul constitutional al UE, elaborat in 2004 pentru a restructura institutiile blocului aflat in extindere, a fost suspendat dupa ce alegatorii francezi si olandezi l-au respins in referendumuri nationale separate in urma cu aproximativ 18 luni.

Cancelarul german Angela Merkel si-a exprimat speranta la inceputul acestei luni ca proiectul constitutional va fi "repus pe calea cea buna" in cursul presedintiei germane a UE, pentru a putea fi finalizat pana la sfarsitul presedintiei franceze a Uniunii, in 31 decembrie 2008. In aceasta situatie, urmatoarele alegeri parlamentare europene din 2009 vor avea loc in conformitate cu noile reglementari.

"Contam pe capacitatea noastra de a prezenta la sfarsitul presedintiei noastre un raport in care sa prezentam un plan", a afirmat Merkel in cursul unei vizite efectuate saptamana trecuta la Copenhaga. "Speram sa obtinem un rezultat in 2008, cand francezii vor avea presedintia". Constitutia a fost ratificata deja de 18 din natiunile UE, inclusiv de Bulgaria si Romania, care vor adera la Uniune luni, ridicand numarul membrilor la 27.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a declarat saptamana trecuta ca a cerut celorlalte 26 de tari sa numeasca reprezentanti speciali ca interlocutori in discutiile asupra resuscitarii constitutiei.

Merkel intentioneaza sa aiba intalniri directe cu liderii tuturor celorlalte natiuni UE in cursul primelor trei luni ale anului 2007, pentru a gasi numitorul comun necesar pentru progresul acestui proces.

Liderii europeni, care se vor intalni la Berlin la sfarsitul lunii martie pentru a marca a 50-a aniversare a semnarii Tratatului de la Roma, urmeaza sa adopte o scurta declaratie in care vor explica "ratiunea fundamentala" a Uniunii si cursul viitor al acesteia. Germania spera ca va putea prezenta in mod oficial o foaie de parcurs pentru solutionarea impasului constitutional in cursul traditionalului summit UE din iunie.

"Acesta va aborda, intr-un mod mai realist, o foaie de parcurs convenita pentru procesul viitor, pe care intentionam sa o completam cu schita unei solutii", a explicat Steinmeier.

Stabilizarea Balcanilor de Vest, in special prin sprijinirea negocierilor asupra statutului provinciei Kosovo sau implementarea rezultatului daca se va ajunge la un acord in cursul presedintiei germane a UE, este o alta sarcina de pe lista de prioritati a Berlinului. Pentru a realiza acest lucru, UE va desfasura cea mai mare misiune civila a sa, aceasta urmand sa se concentreze asupra justitiei si mentinerii ordinii publice.

Desi se preconizeaza ca UE nu va accepta nici un membru nou dupa Bulgaria si Romania pana la solutionarea problemelor sale institutionale, extinderea si discutiile de aderare cu Croatia si Turcia vor ramane o problema importanta pe agenda presedintiei germane.

"Negocierile asupra Acordului de Stabilizare si Asociere cu Serbia, Muntenegru si Bosnia si Hertegovina ar putea fi incheiate in cursul presedintiei germane", a afirmat administratia de la Berlin intr-un document care detalia programul acesteia.

Germania se va concentra de asemenea asupra formularii unui nou plan de actiune in privinta sistemului energetic al Uniunii si asupra negocierilor cu Rusia privind un nou acord de parteneriat. Actualul acord urmeaza sa expire la sfarsitul anului 2007, cand Portugalia isi va incheia mandatul de sase luni la conducerea UE. In plus, Germania va incerca sa promoveze noi initiative de combatere a schimbarii climei si de consolidare a relatiilor Uniunii cu vecinii bogati din punct de vedere energetic si importanti din punct de vedere strategic precum Rusia, alte foste republici sovietice si natiunile arabe.

Sursa: Southeast European Times


Link:
EurActiv.com: Germany hopes to solve constitutional crisis




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Ne alaturam familiei UE
La 1 ianuarie 2007, UE intampina doua noi state membre si 30 de milioane de noi cetateni. Se i...

Gazprom da din nou frisoane Europei
Polonia si Germania risca sa treaca printr-o criza a gazelor naturale, din cauza neintelegeril...

Succese individuale romanesti in Bruxelles-ul european (7)
Cine sunt romanii care lucreaza si acumuleaza de ani buni experienta profesionala in Bruxelles...

Burse de masterat, doctorat si postdoctorat
Concurs de admitere la Ecole nationale d'administration / Masterat in Marea Britanie, Dur...

2006 - Retrospectiva fraudelor cu fonduri europene
Cele mai mari fraude cu fonduri europene in Romania apartin unor firme straine. Sumele cele ma...