Cautare avansata

Globalizarea atenueaza inegalitatile dintre saracii si bogatii lumii


Chiar daca vor produce mai mult si mai bine, folosind mana de lucru mai ieftina si la fel de calificata, tarile in curs de dezvoltare nu vor cunoaste prea curand prosperitatea statelor bogate ale lumii. Ioana Speteanu

Pana in 2030, populatia globului va creste intr-un ritm anual de circa 60 de milioane de oameni, 97% din aceasta crestere datorandu-se tarilor in curs de dezvoltare. In paralel, Uniunea Europeana si Japonia vor inregistra in urmatorii 13 ani un declin demografic accentuat, trend in care se vor inscrie si celalte tari bogate ale lumii. O crestere a populatiei ar putea avea loc aici doar ca urmare a migratiei saracilor globului catre economiile dezvoltate ale acestor state.
India va deveni, in aceeasi perioada de timp, cea mai populata tara a lumii, surclasand China, a carei populatie va creste intr-un ritm inferior celei indiene.

Toate aceste evolutii vor determina o crestere a fortei de munca mondiale cu peste un miliard de oameni, de la 3 miliarde in 2007, la 4,1 miliarde de lucratori in 2030. Concomitent, valoarea productiei mondiale se va majora de la 35 de trilioane de dolari 2005, la 72 de trilioane de dolari. Si de data aceasta, motorul cresterii il va constitui grupul tarilor in curs de dezvoltare, cu un ritm anual de 4,2%, comparativ cu ritmul anual de crestere al tarilor dezvoltare, de 2,5%.

Cand vine vorba insa de venituri, cele mai mari majorari le vor inregistra tarile dezvoltate. Veniturile populatiei din tarile in curs de dezvoltare vor atinge in 2030 abia o patrime din veniturile membrilor natiunilor bogate ale lumii. Cu toate acestea, trendul general este unul de convergenta, ceea ce inseamna ca tari ca Turcia sau China vor ajunge ca in urmatorii 15 ani sa atinga nivelul de trai din Spania zilelor noastre. 

Datele de mai sus constituie scenariul de dezvoltare al economiei globale pana in 2030, asa cum este prefigurat de Banca Mondiala. Conform acestei institutii financiare, viitorul arata roz si pentru saracii lumii, nu al fel de roz ca pentru cetatenii tarilor dezvoltate, dar totusi. Chiar daca populatia globului va creste, numarul celor care traiesc cu sub un dolar pe zi va scadea de la 1,1 miliarde de oameni astazi la 550 de milioane in 2030. Similar, numarul celor care traiesc cu doi dolari pe zi se va reduce de la 1,9 miliarde la 800 de milioane.

Ioana Speteanu

[EurActiv.ro]



''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Burse in strainatate pentru diverse niveluri
Burse Undergraduate/Research in Japonia / Fellowships gender studies, Five College Women, USA ...

EurMonitor Guvernare: PD si PNL merg separat la alegerile pentru Parlamentul European
PD a decis sa participe pe liste separate in cadrul alegerilor pentru PE / Presedintele Basesc...

Frattini reafirma increderea in Macovei
Atacurile la adresa Ministrului Justitiei Monica Macovei, venite din partea Partidului Conserv...

Anul European al Egalitatii de Sanse: Europenii sunt pregatiti pentru schimbare
Noul site web al Anului European al Egalitatii de Sanse pentru Toti - anul 2007, care demareaz...

Basescu - prima data la Bruxelles, dupa aderare
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, incepe marti, la Bruxelles, prima sa vizita la Parlamen...