Greenpeace: romanii sunt cobai pentru alimentele modificate genetic
Rezultate ale unor analize de laborator realizate pentru alimentele cumparate de Greenpeace din magazinele alimentare din Romania arata ca romanii sunt cobai pentru alimentele modificate genetic, iar autoritatile tin rezultatele secrete in mod ilegal.
Legislatia romaneasca prevede obligativitatea etichetarii alimentelor care contin organisme modificate genetic (OMG) in procent mai mare de 0,9%, astfel aliniindu-se reglementarilor UE inca din iunie 2006. Rezultatele analizelor de laborator comandate de Greenpeace arata ca alimentele testate contin organisme modificate genetic in procente cuprinse intre 61,2 si 97,3 % fara ca acest lucru sa fie mentionat pe eticheta si fara informarea consumatorilor in legatura cu riscurile la care sunt expusi.
Raspunsul ANSVSA catre Greenpeace nr. 41328/20.09.2006: „Informatiile privind rezultatele obtinute, cuprinse in buletinele de analiza, nu va pot fi puse la dispozitie” incalca HG 878/2005 privind accesul publicului la informatia privind mediul, inclusiv organismele modificate genetic.
„Recent, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a refuzat sa ne puna la dispozitie rezultatele testelor de laborator pentru alimentele care ar putea contine OMG. Am plecat imediat la cumparaturi de alimente. O parte din produse le-am inmanat saptamana trecuta directorului pentru Siguranta Alimentara, dl. Liviu Rusu pentru a-i cere sa-si indeplineasca responsabilitatea fata de consumatorii din Romania, iar cealalta parte a fost dusa la Viena unde exista un laborator independent certificat international pentru analize OMG. Rezultatele pe care le-am obtinut astazi de la laborator sunt socante si confirma faptul ca romanii sunt considerati cobai de autoritatile romane care isi incalca propriile legi!”, a declarat Gabriel Paun, coordonator campanii Greenpeace
Investigatiile Greenpeace s-au indreptat asupra produselor alimentare din soia deoarece acesta este organismul modificat genetic (OMG) care a fost cultivat fara control in Romania timp de aproape un deceniu. Investigatiile au inceput la fabricile de procesare a boabelor de soia unde conducerea a recunoscut ca oferta este 100 % OMG deoarece nici la aceasta ora nu exista linii separate pentru procesarea soiei OMG si a soiei non OMG. Produsele alimentare testate pozitiv au fost cumparate de la magazine naturiste si au fost analizate in strainatate, deoarece nici la aceasta ora Romania nu detine un laborator certificat pentru asemenea analize. „Dupa 8 ani de cultivare total scapata de sub control a plantelor de soia MG am avut suspiciunea ca piata neagra de seminte OMG, haosul culturilor ilegale si din fabricile de procesare continua si in rafturile magazinelor alimentare. Am testat asadar in interesul consumatorilor din Romania alimente de soia, iar rezultatele confirma ca autoritatile competente sunt incapabile sa controleze OMG-urile din camp pana in rafturile magazinelor si nici nu doresc sa protejeze sanatatea consumatorilor”, a incheiat Gabriel Paun.
Greenpeace cere ANSVSA sa:
- elimine imediat de pe piata alimentele MG testate pozitiv
- continue investigatiile pana la eliminarea completa a alimentelor MG care nu sunt etichetate conform legislatiei in vigoare
- publice rezultatele investigatiilor pentru a asigura dreptul fundamental al consumatorilor de a alege in cunostinta de cauza.
Riscurile pentru sanatatea umana si pentru mediul inconjurator prezentate de plantele de soia modificata genetic Roundup Ready
Sursa: Greenpeace

Stire preluata de la Euroactiv.ro