Cautare avansata

In curand: Specificatii nutritive si de sanatate pe etichete



Cel mai probabil spre sfarsitul anului curent va fi adoptat Regulamentul european privind specificatiile nutritive si de sanatate folosite pe etichetele alimentelor.

Propunerea de Regulament, care se afla acum intr-un stadiu avansat de adoptare la nivel UE, isi propune omogenizarea legislatiei privind  folosirea  mentiunilor de tipul "continut scazut de grasimi" si "fara zahar".  Se doreste, prin intermediul unei etichetari mai stricte, o informare cat mai precisa a consumatorului si evitarea inducerii acestuia in eroare.

Ce va aduce acest Regulament?

1. Necesitatea unei justificari stiintifice pentru specificatiile respective.
Toate specificatiile de sanatate privind alimentele trebuie inregistrate la Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor. Aceasta va verifica in termen de 5-7 luni pertinenta specificatiei si apoi o autorizeaza sau nu.

Se va tine si un registru al specificatiilor nutritive si de sanatate.  
2. Se prevad si masuri tranzitorii: specificatiile nutritionale existente (de tipul "continut scazut de grasimi") pot fi mentinute timp de doi ani de la intrarea in vigoare a Regulamentului, iar cele de sanatate (de tipul "reduce colesterolul"), timp de trei ani.

3. Conform acordului dintre Parlamentul european si Consiliu la care s-a ajuns in cursul procedurii codeciziei, vor fi impuse conditii suplimentare.
De exemplu, daca un aliment contine intr-un grad ridicat mai mult de una dintre cele trei componente : grasimi, sare sau zahar, ambalajul acestuia nu va mai putea cuprinde o specificatie nutritionala. Pe scurt, daca un aliment are continut ridicat de zahar si grasimi, nu se poate evidentia faptul ca are continut scazut de sare. De asemenea, daca un fabricant doreste sa sublinieze ca alimentul respectiv are continut scazut de sare, este obligat sa indice daca in compozitia alimentului exista grasimi sau zahar in proportie ridicata.

4. Stadiul actual
Propunerea de Regulament a trecut de etapa celei de-a doua lecturi a Parlamentului european. Se preconizeaza ca Consiliul va adopta Regulamentul in toamna lui 2006. 

Pentru detalii suplimentare puteti consulta si articolul pe aceasta tema, din arhiva EU-RO Jurnalului intitulat "Sanatos" scrie, sanatos sa fie!"
http://www.ccib.ro/eurojurnal/BD_DETAILS.aspxid_document_param=222&BD_DOCUMENTSDir=Asc&s_key_word=colesterol

Surse : www.euractiv.com , www.europa.eu

Eu-Ro Jurnal CCIB




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Programul IMPACT: stimularea cresterii competitivitatii economice, prin cercetare, dezvoltare si inovare
Programul incurajeaza dezvoltarea propunerilor de proiecte de cercetare in ...

45% dintre cetatenii maghiari, nemultumiti ca traiesc in UE
Numai 55% dintre unguri se declara multumiti de faptul ca traiesc in prezen...

Banii trimisi din strainatate - fenomen social
...

Romanii nemultumiti de traiul lor si de situatia financiara
 Do...

Finantare pentru promovarea capitalului uman
Uniunea Europeana sprijina Romania in vederea cresterii competitivitatii si...