Cautare avansata

ONU: Economiile tarilor in curs de dezvoltare cresc si in 2007


Tendinta de crestere a economiilor tarilor in curs de dezvoltare se mentine si in 2007, in timp ce economia mondiala isi incetineste ritmul. Principala cauza a incetinirii este scaderea pietei imobiliare americane.

Ritmul de crestere al economiei mondiale din anul in curs va fi unul moderat, dupa trei ani de evolutii care a atins cote istorice, se arata in nou-lansata prognoza privind economia mondiala elaborata de Organizatia Natiunilor Unite.

Scaderea pietei imobiliare americane este principala cauza a incetinirii ritmului de dezvoltare economica mondiala, se arata in raportul ONU intitulat „Situatia economiei mondiale si perspective 2007”. Se asteapta ca reducerea interesului americanilor in spatiul locativ sa relaxeze si cererea consumatorilor, dar sa si incetineasca ritmul de crestere al economiei pana la un nivel de 2,2% in 2007. Redresarea economica a Japoniei si a tarilor europene nu este suficient de semnificativa pentru a inlocui puterea motorului american care trage dupa sine economia mondiala.

Totusi, „finantele corporatiilor americane sunt solide, iar politica monetara mai poate fi inca relaxata, astfel situatia actuala neavand sanse sa conduca la o recesiune”, se arata in document.

Chiar daca cresterea economiei mondiale a inregistrat in 2006 cote inalte, aceasta nu a condus nici pe departe la o reducere substantiala a ratei somajului. De fapt, numarul de locuri de munca a fost dezamagitor de mic in special in tarile in curs de dezvoltare, chiar daca acestea au inregistrat cresteri economice exceptionale. Tarile in curs de dezvoltare si cele in tranzitie au atins rate medii de crestere cuprinse intre 6,5%, respectiv 7,2%. Se asteapta ca si in anul in curs cresterea economiilor in curs de dezvoltare sa ramana robusta, chiar daca media va scadea la 5,9% pentru aceste tari, respectiv la 6,5% pentru tarile in tranzitie.

Tarile din Asia de Est continua sa detina suprematia cresterii economice a lumii in dezvoltare, rata de crestere din 2006 fiind de 7.6%.

Performantele tarilor cel mai putin dezvoltate raman si ele remarcabile, media ratei de crestere economica situandu-se in jurul valorii de 7% in special in statele producatoare de petrol si cele exportatoare de minereuri, multe dintre acestea profitand din plin de preturile ridicate de la bursele de marfuri. Si in 2007 se asteapta ca rata de crestere economica sa ramana ridicata.

Europa

Perspectivele de continuare a cresterii economice in Europa de Vest sunt promitatoare chiar daca sunt la o rata mai mica decat in anul 2006.

Potrivit raportului, cresterea economica a Europei de Vest s-a accelerat semnificativ in 2006, cresterea PIB din zona euro depasind asteptarile initiale, valoarea estimata fiind de 2.5% - cea mai rapida din 2000 pana in prezent. Cresterea a atins un varf ciclic in al doilea trimestru al lui 2006, zona euro inregistrand cea mai buna performanta dintre toate tarile dezvoltate.

Cele 8 noi state membre ale UE – Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovenia si Slovacia – continua sa afiseze o crestere impresionanta, ajungand la 5.7% in 2006, dar raportul arata ca rata de crestere se va modera in 2007. Dezvoltarea comertului cu amanuntul, cresterea salarilor – in special in zona baltica – si expanisunea pieteii imobiliare (inregistrandu-se un boom al achizitiei de locuinte) au contribuit la cresterea economica.

Germania a avut o rata de crestere rapida; aceasta a fost puternica si in Italia, dar totusi s-a situat sub media zonei euro; Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord a avut deasemenea o crestere brusca; iar Spania, desi pe o curba descendenta, a continuat sa aiba cea mai puternica rata de crestere.

Mare parte a ratei de crestere a regiunii a fost alimentata de cererea interna, de cheltuielile pentru investitii private si un export mai performant. Dar intarirea exportului, spune raportul, a fost contrabalansata in mare parte de cresterea importurilor care a stimulat cerera interna si aprecierea valutei.

Link:

Versiunea integrala a raportului

Sursa: Centrul de Informare al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Romania


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Burse de doctorat si postdoctorat
Departamentul pentru Stiinte Politice al Universitatii Muenster si departamentul de Economie a...

Sibiul cultural se manifesta deja, in Europa
Sibiul a intrat in Uniunea Europeana in calitate de capitala culturala a anului 2007 si isi im...

EurMonitor Integrare: Europarlamentarii romani intra in paine
Cei 35 de europarlamentari romani isi incep azi mandatul la Strasbourg, intr-o sesiune plenara...

Nicolas Sarkozy - candidat la presedintia Frantei
Uniunea pentru o Miscare Populara (UMP) l-a desemnat pe liderul sau, Nicolas Sarkozy, candidat...

Fonduri nerambursabile in domeniul protectiei mediului
Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est a organizat, la Braila, Lansarea Regionala a licit...