Cautare avansata

Razboi al declaratiilor intre Parlamentul European si Libia


Parlamentul European a adoptat, joi, la Strasbourg, o rezolutie comuna cu 567 voturi pentru, 1 impotriva si sapte abtineri, in care condamna judecarea si condamnarea la moarte a celor cinci asistente medicale din Bulgaria si a medicului palestinian, pentru presupusa infectare a unor copii libieni cu virusul HIV.

Cei sase au fost retinuti de autoritatile libiene la 9 februarie 1999, in urma unui incident petrecut la spitalul "Al-Fatih" din Benghazi, cand s-a presupus ca in mod intentionat au infectat cateva sute de copii cu virusul HIV, care provoaca boala SIDA.

Parlamentul isi reafirma opozitia radicala fata de pedeapsa cu moartea si subliniaza ca abolirea pedepsei cu moartea contribuie la respectarea demnitatii umane si a drepturilor omului. Parlamentul isi exprima serios ingrijorarea cu privire la motivele care au stat la baza acuzarii celor sase, la modalitatea in care personalul medical retinut a fost tratat in inchisoare si la procesul mult prelungit. Deputatii europeni subliniaza ca incepand cu ianuarie 2007, procesul de la Benghazi priveste in mod direct cinci cetateni ai Uniunii Europene.

Parlamentul European solicita autoritatilor libiene in cauza sa ia masurile necesare pentru a revizui si anula sentinta cu moartea si sa rezolve cazul intr-o maniera umanitara, care sa asigure si continuarea politicii comune cu Libia. Deputatii europeni ii cer colonelului Kaddafi sa-si exercite puterile si sa elibereze urgent personalul medical intemnitat. Parlamentul cere, totodata, Comisiei si Consiliului sa actioneze, impreuna cu Guvernul Libian, in vederea eliberarii celor sase.

Deputatii se declara pe deplin solidari cu victimele de la Benghazi ale infectiei cu HIV si, luand nota de masurile comunitatii internationale pentru a-i ajuta pe copiii afectati si pe familiile lor, cer Comisiei, Consiliului si Statelor Membre sa furnizeze in continuare aceasta asistenta.

Nu in ultimul rand, Parlamentul cere Comisiei si Consiliului ca in situatia in care problema nu se rezolva intr-o maniera pozitiva, sa-si reconsidere pozitia comuna fata de Libia.

Libia a pornit o contraofensiva impotriva Bulgariei si Uniunii Europene, incercand sa gaseasca sprijin international pentru pozitia sa, de sprijinire a condamnarii la moarte a celor sase.

Ministrul de externe libian Abdel Rahman Shalkam a respins incercarile venite de la Bruxelles, Strasbourg si Sofia, de a "interfera cu sistemul judiciar libian".

Intr-un discurs tinut la sfarsitul anului trecut, liderul libian Qadhafi a declarat ca cele sase cadre medicale vor fi eliberate daca un cetatean libian inchis in Scotia pentru atacul din 1988 de la Lockerbie va fi pus in libertate si daca Libia primeste compensatii financiare pentru infectiile cu HIV.

Libia a cerut ca fiecare din familiile celor 426 de copii infectati sa primeasca 10 mn euro ca "bani pentru sange". Conform legii islamice, acest lucru ar permite rudelor victimelor sa le ierte pe infirmiere.

Bulgaria a exclus un asemenea gest, declarand ca acesta ar echivala cu recunoasterea vinei

Surse: Parlamentul European, Novinite, Southeast European Times


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

EurMonitor Business: Comisia Europeana - Eliminati complet taxa de prima inmatriculare!
Comisia Europeana nu vrea micsorarea taxei de prima inmatriculare, ci eliminarea ei completa /...

Creditul de consum in Europa - incotro?
Comisia intentioneaza sa uniformizeze regulile privind creditul de consum in toata Europa, dar...

Codul Fiscal - Modificari in vigoare incepand cu 01 ianuarie 2007
Data: 26.02.2007-01.03.2007 Locul de desfasurare: Universitatea Internationala Deschisa cu sediul...

Salonul International de Franciza RoFrancize 2007
Data: 16-18 februarie 2007Loc: RomexpoOrganizator: Romexpo SA si CHR ConsultingDespre eveniment:A...

Primele cereri de finantare din Fondurile Structurale vor putea fi depuse dupa aprilie 2007
Etapa de programare este in continuare nefinalizata, intarziind data de la care se vor putea d...