Romania cere oficial o politica UE pentru Marea Neagra
Romania vorbeste pentru prima data in mod oficial, in cadrul UE, despre necesitatea unei politici a UE in privinta regiunii Marii Negre. La reuniunea ministrilor de externe de la Bruxelles, Ungureanu a propus chiar un 'proces Bucuresti'.
[CE]
In perioada 22-23 ianuarie 2007, s-a desfasurat, la Bruxelles, reuniunea Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE), cu participarea ministrilor de externe din statele membre UE. Reuniunea a fost prima la care Romania a participat ca stat membru UE.
In cadrul sesiunii, in care comisarul Benita Ferrero-Waldner a prezentat Comunicarea Comisiei privind Politica Europeana de Vecinatate (adoptata in decembrie 2006), Romania si-a facut auzita o ambitie mai veche: realizarea unei politici oficiale a UE pentru regiunea Marii Negre.
In perspectiva dezbaterilor asupra revizuirii ENP, ministrul roman de externe a pus accentul asupra necesitatii definirii unei dimensiuni estice mai proeminente a ENP, care ar confirma angajamentul UE in zona.
Mihai Razvan Ungureanu a subliniat nevoia mentinerii unui echilibru intre dimensiunea estica si cea sudica a ENP. Prin prisma acestui fapt, a aratat ca regiunea Marii Negre ar putea deveni o prioritate europeana prin intermediul ENP revizuite, indeosebi prin conturarea unei abordari coordonate regionale in contextul acestei politici. Abordarea strategica a UE fata de regiune s-ar putea dezvolta intr-o dimensiune pontica a Uniunii (Black Sea EU dimension).
Ministrul roman de externe a precizat ca in zona Marii Negre pot fi identificate solutiile unora dintre cele mai importante probleme europene, cum ar fi combaterea terorismului, diversificarea surselor de energie, promovarea securitatii energetice, edificarea statului de drept si a institutiilor democratice, combaterea traficului ilegal, extinderea catre noi piete.
Potrivit EUexpands.com, ministrul Ungureanu a propus demararea unui asa-numit 'Proces Bucuresti', pentru a veni in intampinarea nevoilor tarilor din regiune.
Ungureanu a declarat ca preluarea modelului 'procesului Barcelona' (gandit pentru tarile mediteraneene) prin 'procesul Bucuresti' ar putea incerca realizarea unei abordari personalizate pentru tarile din regiunea Marii Negre, scrie EUexpands. Propunerea vizeaza includerea 'procesului' in ENP.
Surse: MAE, EUexpands

Stire preluata de la Euroactiv.ro