Slovenia: nemultumiri si mandrie dupa trecerea la euro
In Slovenia, trecerea la moneda euro nu a multumit pe toata lumea. Exista plangeri facute de consumatori nemultumiti ca preturile la multe produse s-au marit.
De saptamana viitoare, toate platile se vor face in euro, chiar daca preturile vor fi afisate si in moneda nationala pana la mijlocul acestui an.
Sefa Asociatiei consumatorilor sloveni, Breda Kutin, a declarat pentru BBC ca majoritatea plangerilor sunt legate de marirea preturilor in domeniul serviciilor -cafenele, frizerii sau parcari.
Bancile, de exemplu, si-au dublat comisionele inca inainte de introducerea oficiala a monedei euro la 1 ianuarie 2007.
Problema si mai mare e ca mai ales in sectorul utilitatilor publice, lipseste adevarata competitie, si aici guvernul ar trebui sa stabileasca reguli clare in privinta majorarii tarifelor.
Articol complet la BBC
====
Totusi, sondajele arata ca euro este in mare masura bine primit, in parte pentru ca trecerea la moneda europeana este perceputa ca o desprindere de trecutul comunist. O mare parte din populatie este deja familiarizata cu banii europeni, dupa dezvoltarea turismului de shopping in Austria si Italia. Dar sentimentul de mandrie datorat faptului ca Slovenia a fost singura dintre tarile ex-comuniste pregatita sa intre in zona euro a mai fost domolit de teama ca euro va atrage dupa sine si o scumpire a traiului.
Indiferent de provocarile euro, in Slovenia, poate cea mai mare problema a consumatorilor ramane socotitul. Euro este evaluat la 239 de tolari, rata de schimb care a fost fixata din 2004, dar care nu usureaza prea mult conversia. Pentru a-i ajuta pe sloveni la calculele matematice, Banca Sloveniei a daruit calculatoare pentru 760.000 de camine.
Articol complet in Adevarul
====
Procesul de trecere la euro in Slovenia s-a derulat fara piedici si intr-un ritm rapid dupa 1 ianuarie 2007, data adoptarii monedei unice, desi au fost semnalate mai multe cazuri de majorari nejustificate de preturi, a anuntat, vineri, Comisia Europeana.
"Trecerea la euro se desfasoara fara piedici, intr-un ritm rapid", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului european, Amelia Torres, la un briefing de presa. Torres a adaugat ca moneda slovena, tolarul, a fost retrasa din circulatie in proportie de aproximativ 40%.
Articol complet la BBC

Stire preluata de la Euroactiv.ro