Socialistii europeni protesteaza fata de 'tepele' simbolice din Romania
Europarlamentarii socialisti si-au exprimat, miercuri 9 mai, indignarea fata de instalarea unor copii simbolice ale unor instrumentele medievale de tortura (piramide negre in forma de tepe) intr-un parc, un loc public, cu aprobarea primarului Bucurestiului, ca parte a campaniei impotriva parlamentarilor romani care l-au suspendat pe presedintele Basescu.
Potrivit BBC, socialistii fac referire la "Aleea 322", formata din 322 de "piramide-teapa" asezate la intrarea in Parcul Tineretului din Bucuresti, inaugurata pe 3 mai de deputatul PD Cosmin Popp si de fostul presedinte al ANPC Marian Zlotea.
Pe cele 322 de "tepe" negre, inalte de statura unui om, aparusera deja, chiar inainte de inaugurarea "aleii" primele inscriptii cu creta alba. Pe prima piramida din lemn a acestei "alei" scria "Teapa pentru Ion Iliescu". Numarul 322 reprezinta voturile parlamentarilor in favoarea suspendarii din functie a presedintelui Traian Basescu. (BBC)
Liderul grupului socialist din PE, Martin Schulz a afirmat ca "grupul socialist este socat de actiunile domnului Basescu si a suporterilor lui. Acesta este un afront la adresa celei mai centrale institutii a oricarei tari democratice, parlamentul".
"Este dreptul suveran al Parlamentului sa decida asupra suspendarii sefului statului. Fiecare ar trebui sa respecte decizia parlamentarilor, care sunt reprezentantii legitimi ai poporului, si sa respecte apoi decizia finala luata direct de catre popor", a declarat Martin Schulz.
"Apelul la o executie simbolica a parlamentarilor este complet de neacceptat", a adaugat el, mentionand ca "Grupul socialist condamna in mod puternic acest comportament si face apel la ridicarea imediata a acestor copii dupa instrumente de tortura".
Liderul socialist a facut un apel la toate grupurile politice din Parlamentul European pentru sustinerea acestui demers. Socialistii europeni au facut de asemenea un apel la Basescu pentru a se distanta de practicile nedemocratice si pentru a-si formula apararea intr-o maniera conforma cu principiile democratice.
"Ca stat membru al UE, Romania este obligata sa respecte standardele democratice. Incalcarea acestei obligatii nu poate ramane nepedepsita", a conchis Martin Schulz.
PES

Stire preluata de la Euroactiv.ro