Cautare avansata

Toate PO ar putea fi aprobate pana in iulie


E probabil ca toate Programele Operationale sa fie aprobate de Comisia Europeana pana in luna iulie, a spus Adrian Ciocanea, seful Departamentului Afacerilor Europene, la o dezbatere prilejuita de lansarea Studiilor de Strategie si Politici ale Institutului European din Romania.

Intrebat la ce rata de absorbtie a fondurilor structurale se asteapta, Ciocanea a spus ca bugetul a fost dimensionat pentru o cofinantare la nivel de 15%, avand in vedere si experienta celorlalte state membre recent intrate in UE.

Secretarul de stat a aratat ca, in ciuda acestui procent, Romania nu va fi contributor net la bugetul Uniunii pentru ca exista si alte fonduri europene (in afara celor structurale) care inclina balanta. "In acest moment intra mai multi bani decat ies, dar daca am vorbi doar de Fondurile Structurale, da ar exista un deficit", a spus seful DAE.

Ce nu se cheltuie in 2007, se va cheltui in 2008, a explicat Ciocanea, cu mentiunea ca proiectele se pot aglomera si trebuie sa se tina seama de regulile n+2 si n+3 (proiectele trebuie finalizate in 3, respectiv 4 ani de la castigarea grantului, conform regulilor UE).

Nicolae Idu, directorul IER, a atras atentia asupra importantei modului in care vor fi cheltuiti banii: "Banii pot fi cheltuiti pentru a aduce regiunile mai putin dezvoltate la nivelul celor mai bine dezvoltate, sau, conform unei altfel de politici regionale, ei pot fi utilizati pentru realizarea de concentrari industriale."

Proiectul IER de studii de strategie si politici (Strategy and Policy Studies - SPOS) abordeaza cateva domenii cheie pentru evolutia Romaniei ca stat membru, cum ar fi competitivitatea in spatiul Pietei Interne, dezvoltarea rurala si o viziune romaneasca asupra unui posibil model social european, concentrandu-se in esenta pe problemele ridicate de procesul de convergenta reala a Romaniei cu vechile state membre in conditiile dezvoltarii durabile.

Comentand pe marginea studiului 1, dedicat competitivitatii, Adrian Ciocanea a spus: "Cea mai mare provocare este competitivitatea. Experienta arata ca dupa cheltuirea de sume imense, in lipsa competitivitatii a intervenit stagnarea." El a dat in acest sens exemplele Siciliei si Portugaliei.

In legatura cu studiul dedicat serviciilor, Ciocanea a spus: "Avem nevoie sa fim compatibili cu UE din punctul de vedere al serviciilor. Si avem nevoie de o economie care sa mearga pe servicii."

In ceea ce priveste agricultura, Cicanea a aratat ca, desi Politica Agricola Comuna a inceput sa se modifice, in Romania inca se construieste dupa documentele care erau valabile acum cativa ani. Politicile comunitare evolueaza permanent si trebuie observate si tendintele, pentru a putea 'sari' peste etapele care s-au dovedit nefunctionale in alte state membre. "Romania nu isi mai poat epermite sa preia", a spus Adrian Ciocanea, aratand ca este nevoie, la nivelul administratiei romanesti de un corp independent care sa urmareasca evolutiile europene.

Studiile SPOS pot fi gasite pe site-ul IER:
http://www.ier.ro/studiiSPOS.html

[EurActiv.ro]


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Invatamantul superior - sub semnul globalizarii
Intre 17 si 18 mai, ministrii responsabili de invatamantul superior din 45 de tari europene s-...

Duminica - primele euroalegeri din Bulgaria
Cetatenii bulgari merg la vot pe 20 mai, pentru a alege 18 deputati europeni. Ce au bulgarii -...

Turismul din Romania la raport
Data comunicatului: 17.05.2007Semnatarii comunicatului: Business Media Grup Continutul comun...

5 miliarde de euro de la banci pentru accesul la Fondurile Structurale
Nicolae Danila, presedintele BCR estimeaza ca suma pe care bancile o vor aloca pentru cofinant...

Ultimele pregatiri pentru referendum
Romanii isi vor putea exprima optiunea la referendumul organizat pentru demiterea presedintelu...