Cautare avansata

UE - mai atenta la angajatorii 'la negru'


Contractele de munca ale angajatilor din UE vor fi minutios verificate, in baza unui plan mai sever al Comisiei privind lupta impotriva imigratiei ilegale pe teritoriul UE, ce va fi anuntat azi, 16 mai, scrie Financial Times. In cel mai rau caz, angajatorii vinovati pot fi acuzati penal.

Initiativa lui Franco Frattini, comisarul UE pe Justitie, are in vedere sutele de mii de straini ce patrund, in fiecare an, pe piata 'neagra' a Europei.

Frattini solicita tarilor membre ale Uniunii sa creasca cu 8 procente (de la 2 %, la 10%) numarul companiilor cercetate anual pentru angajari ilegale.

Criticile aduse privesc sectoare precum agricultura, cateringul si constructiile care depind de forta de munca ilegala.

Potrivit legilor in vigoare, doar 19 din cele 27 de tari membre UE acorda sanctiuni penale impotriva celor care angajeaza imigranti ilegali. Spre exemplu, in Marea Britanie, angajatorii sunt amendati, iar o noua lege va introduce pedeapsa cu inchisoarea pana la 2 ani. Insa, Fratini vrea sa asigure mai multe pedepse uniformizate, avand in vedere discrepanta dintre legislatie si rata respectarii ei.

Planul lui Frattini, ce va fi definitivat in sedinta de azi a Comisiei, va face apel la amenzi si ineligibilitate pentru contractele publice si anexele lor, in cazul celor care angajeaza imigranti ilegali.

In spatele propunerii se afla de fapt intentia de a reduce exploatarea imigrantilor neinformati si factorul de "atractie" care favorizeaza emigrarea ilegala. In plus, Frattini considera ca angajarea imigrantilor ilegali afecteaza competitia.

In februarie, Franco Frattini estima ca economia "neagra" valora 7-16 % din produsul intern brut al UE, desi munca imigrantilor ilegali nu fusese estimata in totalitate.

Propunerea Comisarului European pentru Justitie s-ar putea aplica doar in cazul angajarii cetatenilor extracomunitari, insa nu si pentru cetatenii din noile state membre din Sud-Estul Europei, angajati "la negru" in vest.

Sursa: Financial Times



''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Acord: roamingul va avea eurotarife!
Statele membre si autoritatile UE au ajuns la un acord preliminar privind reducerea tarifelor ...

UE va imbunatati cooperarea cu regiunea Marii Negre
Ministrii de externe ei UE au hotarat luni ca va fi intensificata cooperarea - mai ales in dom...

Justitia romaneasca intre rusine si botnite pentru procurori
"UE ar trebui sa continue montorizarea Romaniei si dupa luna iunie", spune Monica Macovei, int...

Frattini ia in calcul activarea clauzei de salvgardare pentru Romania
Comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, a declarat, luni, la Bruxelles, ca va ana...

EPSO cauta specialisti in domeniul informare (biblioteca-documentare)
Oficiul European pentru Selectia de Personal (EPSO) anunta un nou concurs pentru selectarea de...