Cautare avansata

Bursa - Intrebari frecvente

1) Este nevoie de o anumita pregatire pentru a avea succes?

Cu cat esti mai bine pregatit cu atat ai sanse mai mari de reusita.
Bursa din Sibiu pune la dispozitia investitorilor materiale educationale online, organizeaza seminarii si cursuri de atestare.
Inainte de a intra la bursa este recomandat sa va documentati asupra conditiilor si specificatiilor produselor pe care doriti sa speculati sau sa investiti. Este recomandat sa apelati la un broker sau consultant de investitii care sa va explice mecanismul si sa va ghideze in primii pasi pe bursa.

2) Care sunt tarifele in cazul listarii?

Pana la finalul anului 2013, tarifele percepute de catre Sibex in cazul listarii sunt 0

3) Cum se calculeaza pretul pe bursa?

Pretul la bursa este stabilit de cerere si oferta. In functie de interesul participantilor, speculatorilor si investitorilor, pretul poate sa scada sau sa creasca. In cazul in care sunt mai multi cumparatori decat vanzatori , pretul va tinde sa creasca, lipsa ofertei si cerere sporita este principalul factor care duce la cresterea pretului.

4) Pot sa listez firma la 2 sau mai multe burse?

Da, o companie poate fi listata pe mai multe burse simultan, iar actiunile sale se vor tranzactiona atat la Sibiu cat si la Varsovia sau pe alte piete externe de capital.

5) De ce m-as lista la bursa?

Spre deosebire de creditele bancare, listarea la bursa atrage resurse financiare mai usor si mai ieftin si nu creste gradul de îndatorare. Mai mult, capitalul companiei creste prin emisiunea si vânzarea de noi acţiuni, iar banii astfel colectaţi nu poartă dobânzi, nu sunt restituibili si sunt disponibili pentru perioade nedeterminate.
Printre cele mai importante avantaje ale listarii la bursa am putea enumera: vizibilitate, transparenta, acces la capitaluri ieftine si rapid, increderea partenerilor de afaceri, promovare si publicitate gratuita prin publicarea cotatiilor si a evenimentelor importante din viata societatii pe principalele canale media de specialitate.

6) De ce Sibex si nu banca?

Intrarea pe piaţa de capital este un proces care conferă companiilor posibilitatea de a accesa finanţări pe care, în unele cazuri, o bancă nu ar fi de acord să le furnizeze. Avantajul principal al finanţării prin piaţa SIBEX este că nu creşte gradul de îndatorare al companiei. În schimb, prin emisiunea şi vânzarea de noi acţiuni creşte capitalul acesteia. Pe de altă parte, banii colectaţi în urma vânzării de noi acţiuni sunt la dispoziţia societăţii pentru perioade nedeterminate de timp, nefiind purtători de dobânzi şi nefiind necesară restituirea lor ca în cazul creditelor bancare. Sumele astfel atrase pot fi folosite pentru dezvoltarea organică, precum şi pentru eventuale achiziţii ale altor companii.

7) Cum iti poti capitaliza firma fara credit bancar?

O alta alternativa pentru atragerea de resurse financiare într-un mod mult mai facil şi mai ieftin în comparaţie cu forma clasică reprezentată de împrumutul bancar este listarea firmei la bursa. Avantajul principal al finanţării prin piaţa SIBEX este că nu creşte gradul de îndatorare al companiei.

8) Sunt pregatit pentru listarea la bursa?

Decizia de listare la bursa reprezinta un pas important in viata oricarei firme. Inainte de a demara acest proces este recomandabil sa consultati un specialist din cadrul Sibex sau un broker de investitii financiare privind conditiile de listare la Bursa din Sibiu.
Răspunsul la întrebarea "este compania mea pregătită pentru bursă?" este pozitiv în cazul în care firma ta este capabilă să atragă încrederea viitorilor acţionari.
Probabil cel mai important criteriu îl reprezintă potenţialul de dezvoltare. Apoi, verifică cifra de afaceri, profitabilitatea, cota de piaţă si alţi indicatori similari.
Dacă acestea sunt în trend ascendent, compania este gata să atragă investitori si să înregistreze o listare reusită.

9) Care sunt avantajele daca ma listez?

- Accesezi noi fonduri de finantare a afacerilor
- Capeti o imagine publica imbunatatita
- Cresti vizibilitatea companiei
- Castigi incredere din partea clientilor si furnizorilor
- Atragi in actionariat investitori institutionali

10) Ce sunt contractele FUTURES?

Futures este un contract de vânzare-cumpărare a unui activ, la o dată ulterioară si la un preţ negociat în momentul semnării. Tranzacţionând atât mărfuri, cât si alte instrumente financiare, el ajută la obţinerea unui profit din specularea corectă a diferenţei de preţ dintre un moment viitor si cel curent, nepresupunând neapărat livrarea fizică a produsului, ci, de multe ori, doar plata acestei diferenţe.

11) Ce produse pot fi tranzactionate la Bursa din Sibiu ?

La Sibex poti investi in mai multe tipuri de produse, cu grad diferit de risc. Piata spot ofera posibilitatea tranzactionarii actiunilor cotate la Sibex.
Pe piata derivatelor sunt listate contracte la termen pe actiuni, indici, perechi valutare si marfuri.

12) Cum contactez un broker?

Pe pietele SIBEX au acces in calitate de intermediari societatile de servicii de investitii financiare autorizate de C.N.V.M. si institutiile de credit autorizate de B.N.R. Pentru a deschide un cont de tranzactionare trebuie sa contactati un SSIF (lista completa a acestora o gasiti pe site-ul www.sibex.ro) unde, in functie de suma pe care doriti sa o investiti, apetitul pentru risc, modalitatea de tranzactionare etc, veti completa un contract de client.

13) Ce este Hedgingul?

Operatiune de acoperire a riscului de pret care consta in deschiderea unei pozitii de sens opus celei initiale, pe un instrument inrudit, pe doua piete diferite (de exemplu piata spot si piata futures).

14) Cum joc la bursa pe Aur?

La Sibex, investitorii pot benefia de evolutia aurului tranzactionand:
- Contracte futures pe uncia de aur
- Optiuni pe contractul futures pe uncia de aur

15) Care este programul de tranzactionare la Sibex?

Program tranzactionare

Piata reglementata de instrumente derivate:

• 9:15 - 9:45 - pre - deschidere
• 9:45 - 16:50 - sesiune de tranzactionare pentru instrumentele financiare derivate avand activ suport actiuni tranzactionate la BVB si SIBEX
• 16:50 - inchidere pentru instrumentele financiare derivate avand activ suport actiuni tranzactionate la BVB si SIBEX
• 9:45 - 23:15 - sesiune de tranzactionare pentru instrumentele financiare derivate avand activ suport valute, indici si marfuri
• 23:15 - inchidere - sesiune de tranzactionare pentru instrumentele financiare derivate avand activ suport valute, indici si marfuri

Piata la vedere:

• 9:15 - 9:45 - pre - deschidere
• 9:45 - 17:10 - sesiune de tranzactionare
• 17:10 - 17:15 - pre - inchidere
• 17:15 - inchidere


Contacteaza-ne!


Va rugam sa introduceti codul din imagine:  *
Captcha Image