271.054 USD pentru un proiect privind monitorizarea emisiilor de substante poluante
Ministerul Economiei si Comertului si Agentia pentru Comert si Dezvoltare a Guvernului S.U.A. (USTDA) au semnat un grant in valoare de 271.054 USD.
Directorul General al SC Termoelectrica SA, Ovidiu Pop, si E.S. Nicholas Taubman, ambasadorul S.U.A. la Bucuresti, au semnat astazi, in prezenta ministrului Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, un acord de imprumut nerambursabil in valoare de 271.054 USD, pentru elaborarea unui proiect privind monitorizarea emisiilor de substante poluante generate de centralele termice si imbunatatirea performantelor de functionare a acestor centrale, in conditiile liberalizarii pietei de energie.
Ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, a multumit Guvernului american pentru sprijinul acordat sectorului energetic romanesc si a declarat cu aceasta ocazie ca bunele relatii si colaborarea dintre cele doua parti vor continua si cu alte proiecte prioritare pentru MEC.
"Realizarea acestui proiect este o dovada a importantei pe care ambele parti o acorda protectiei mediului si urmareste crearea conditiilor necesare pentru functionarea competitiva a centralelor Termoelectrica, cu respectarea cerintelor de mediu, pe piata liberalizata de energie.", a declarat ministrul Economiei si Comertului.
Proiectul va beneficia de consultanta americana si prevede realizarea unor investitii bazate pe tehnologie americana, care vor asigura functionarea competitiva a centralelor termice prin reducerea costurilor de producere a energiei si respectarea normelor de protectie a mediului, conform directivelor Uniunii Europene in acest domeniu. Investitiile vizeaza instalarea unor sisteme avansate de monitorizare continua a emisiilor de substante poluante (SO2, Nox, CO2, particule), a unor sisteme de analiza a performantelor grupurilor, in centralele de la Borzesti, Braila, Deva, Doicesti, Galati si Paroseni, si instalarea unei retele de comunicare intre centrale si sediul SC Termoelectrica SA pentru obtinerea si analiza in timp real a datelor tehnice si economice de functionare si efectuarea modificarilor necesare.
Demersul pentru obtinerea grantului, intreprins de catre SC Termoelectrica SA, in colaborare cu Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA, s-a desfasurat pe o perioada de doi ani, incepand cu anul 2004, fiind respectate toate etapele procedurale de aprobare.
Cu acest prilej, a fost semnat si acordul pentru un imprumut nerambursabil oferit de catre USTDA municipalitatii Iasi, pentru finantarea unui studiu de analiza a propunerii de transformare a unei parti a CET1 intr-o unitate de cogenerare de energie termica si electrica bazata pe turbina de gaz. Totodata, USTDA analizeaza posibilitatea acordarii a unui grant Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare ROMAG Drobeta, pentru un proiect de realizarea a unei instalatii de desulfurare.
Sursa: Guvernul Romaniei

Stire preluata de la Euroactiv.ro