Cautare avansata

Fonduri suplimentare pentru proiectele de mediu prioritare



Guvernul Romaniei va imprumuta 1, 6 miliarde de euro pentru proiectele prioritare de mediu si gospodarire a apelor, in vederea indeplinirii angajamentelor asumate de Romania in procesul de aderare la Uniunea Europeana, a anuntat ministrul mediului Sulfina Barbu, dupa incheierea sedintei de Guvern de la Palatul Victoria.

"In cursul anului 2005 am elaborat studii de fezabilitate si proiecte tehnice de executie pe domeniile prioritare in domeniul protectiei mediului, iar astazi Guvernul a aprobat imputernicirea Ministerului Finantelor pentru a contracta doua credite pentru programe de mediu", a spus ministrul Sulfina Barbu.

Primul credit in valoare de 191 milioane Euro va fi contractat de la BIRD, pentru finantarea unor proiecte  prioritare de gospodarire a apelor.

Municipalitatile Arad si Bucuresti vor beneficia de imbunatatirea serviciilor  municipale prin realizarea unor investitii in infrastructura de apa si apa uzata in valoare de 130 milioane Euro.

Pentru finantarea  pregatirii de proiecte si intarirea capacitatii institutionale la nivel regional pentru gestionarea si absorbtia instrumentelor structurale, vor fi cheltuiti 11 milioane de Euro. De asemenea, pentru depoluarea apelor si alinierea la Directivele privind continutul de nutrienti in apele subterane si de suprafata vor fi  folositi 50 de milioane de Euro.

Ministerul Finantelor a fost imputernicit sa identifice si sa atraga resurse financiare in valoare de 1.441 milioane Euro, esalonate pe perioada 2006-2009, cu care vor fi finantate alte 10 proiecte prioritare de mediu si gospodarire a apelor.

"La sfarsitul lunii martie, domnul ministrul Vladescu considera ca vom putea semna deja Acordul de finantare", a declarat ministrul mediului Sulfina Barbu.

"Acesta este cel mai mare program pentru investitiile de mediu din Romania si toate proiectele pe care le-am inclus in acest program fac parte din planurile de implementare pentru integrare europeana", a subliniat ministrul mediului.

Astfel, 400 milioane de Euro vor fi folositi pentru inchiderea si ecologizarea zonelor afectate de activitatea miniera - iazuri de decantare si halde, iar proiectul va fi dezvoltat in comun cu Ministerul Economiei si Comertului.  

Pentru reabilitarea zonelor fierbinti Zlanta si Clapsa Mica vor fi folositi 63 milioane Euro printr-un program pilot, iar pentru modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata in bazinul Cris, in judetul Vaslui si in municipiul Ploiesti - 162 milioane Euro.

Pentru sistemul integrat de management al deseurilor in Timis, Iasi si Satu Mare vor fi folositi 83 milioane de Euro iar pentru sistemul informatic integrat de mediu - 29 milioane Euro.  

Alte proiecte deriva din Strategia nationala de aparare impotriva inundatiilor, aprobata in decembrie 2005, si au in vedere marirea gradului de siguranta a barajelor - 220 milioane Euro, finalizarea lucrarilor de asigurare a surselor de apa si de aparare impotriva inundatiilor - 250 milioane Euro, lucrari noi de aparare impotriva inundatiilor - 165 milioane Euro. De asemenea, pentru lucrari de reabilitare a zonei costiere - 41 milioane Euro, iar pentru dezvoltarea durabila a rezervei biosferei Delta Dunarii - 28 milioane Euro.

"De fiecare data ni s-a spus, da, ati transpus legislatia, din punct de vedere institutional ati facut progrese, dar daca va amintiti raportul de tara, in domeniul managementului deseurilor si calitatii apei, am avut doua stegulete galbene, tocmai pentru ca nu erau suficiente proiecte implementate. Toate aceste proiecte pot sa continue, ca si finantare, dupa ce Romania va fi membra a Uniunii Europene, pe fonduri structurale si  de coeziune", a aratat ministrul Sulfina Barbu.
 
Sursa: Guvernul Romaniei




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

3 mililioane Euro pentru sectorul deseurilor
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a lansat proiectul ISPA "Asisten...

Basescu: Romania are cel mai mare pret la gaze
Presedintele Traian Basescu a readus in discutie ideea grupurilor de intere...

MEC cauta surse altenative de energie
Intensificarea realizarii proiectelor care sa reprezinte solutii pentru div...

MAE cere lamuriri Ucrainei in privinta reluarii lucrarilor pe canalul Bastroe
Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a luat nota de informatiile recen...

Romania va reduce cu 30 la suta capturile de sturioni in Delta Dunarii
Populatiile naturale de sturion din Romania sunt in declin, fapt pentru car...