Aderarea Romaniei si Bulgariei stabilita
Aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana este clar stabilita. Balcanii au o perspectiva europeana si nimeni nu isi va schimba aceasta pozitie, a spus cancelarul austriac, Wolfgand Schussel intr-un interviu pentru canalul german de televiziune ZDF.
Austria a preluat ieri presedintia rotativa Uniunii Europene de la Marea Britanie.
Alte tari balcanice precum Bosnia si Hertegovina au de parcurs un drum lung pentru a adera la Uniunea Europeana, a explicat Schussel citat de Rompres. Bosnia si Hertegovina impreuna cu Macedonia au fost date ca exemplu pentru felul in care au implementat politica europeana in Balcani. Negocierile cu Turcia sunt in desfasurare, insa este neclar la ce rezultat se va ajunge in urma acestor negocieri, a a comentat Schussel.
Sursa: Evroportal.bg
---------
CE incepe sa verifice indeplinirea obligatiilor de preaderare de catre Bulgaria
Comisia Europeana (CE) a inceput luni, 9 ianuarie, o serie de verificari ale modului in care Bulgaria a indeplinit obligatiile de preaderare asumate fata de UE. Potrivit unei declaratii emise de ministerul de externe, sunt planificate 22 de inspectii in diferite domenii, printre care se numara politica regionala si justitia. Concluziile vor fi incluse in urmatorul raport de monitorizare privitor la Bulgaria din luna mai. Acesta va stabili daca tara va intra in UE la data planificata, in 2007, sau cu un an mai tarziu.
Tot luni, Primul Ministru Serghei Stanisev a afirmat ca Sofia conteaza pe noua presedintie austriaca a UE sa exercite presiuni asupra tuturor statelor membre in vederea ratificarii rapide a Tratatului de Aderare a Bulgariei si Romaniei. El a declarat ca Bulgaria isi va indeplini angajamentele si se asteapta la acelasi lucru din partea statelor membre UE.
Sursa: Southeast European Times
---------
Ministrul Integrarii Europene urgenteaza aplicarea masurilor in domeniile sensibile ale pregatirii pentru aderare
Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a prezidat reuniunea pregatitoare a comitetul executiv pentru integrare europeana, in cadrul careia s-au abordat problemele din domeniile sensibile mentionate in raportul prezentat in noiembrie si s-au propus solutii pentru urgentarea aplicarii masurilor necesare definitivarii pregatirii pentru aderare.
In cadrul reuniunii, a fost evaluat stadiul adoptarii unor legi necesare armonizarii cu legislatia europeana, asa cum este cazul legii privind achizitiile publice si au fost propuse solutii pentru urgentarea implementarii masurilor privind combaterea coruptiei, protectia mediului, dar si cele privind siguranta alimentara.
"Indiferent care ar fi procedurile specifice fiecarei institutii si ritmul de lucru al acestora, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana este prioritatea tuturor. Prin urmare, trebuie sa depunem toate eforturile pentru solutionarea eventualelor blocaje, astfel incat masurile necesare definitivarii pregatirii Romaniei pentru aderare sa fie aplicate conform calendarului asumat, iar Raportul din primavara sa ne confirme data de 1 ianuarie 2007 ca data a aderarii", a declarat Boagiu.
Sursa: MIE

Stire preluata de la Euroactiv.ro