Cautare avansata

Agricultura Romaniei catre UE - subventii pentru competitivitate



Agricultura romaneasca a fost si este o problema reala, indelung dezbatuta, cu propuneri de solutii multiple si rezultate mai mult sau mai putin vizibile.

Primul ministru al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu a declarat recent, citat de Rompres, ca "Agricultura Romaniei este caracterizata de performante foarte slabe si este mai degraba bazata pe un model arhaic: gospodaria de autoconsum". Din nefericire, in sprijinul acestui fapt putem aduce in discutie o serie de evaluari ale sectorului, dintre care reamintim un studiu realizat de catre Institutul European din Romania anul trecut care scotea in evidenta o parte dintre "angoasele agricole":

-Caracterul foarte fragmentat al proprietatii agricole (mai "rural" spus faramitarea terenurilor)

-Nivelul redus al mecanizarii fermelor

-Nivelul redus al productivitatii muncii si a terenurilor

-Nivelul redus de educatie prin scoala a fermierilor

Urmarile sunt destul de nefaste:

Productiile medii din Romania din sectorul vegetal si UE-15 releva un decalaj de 60-70% fata de nivelul productivitatii din UE-15 cu exceptia graului dur (+15%) si a florii soarelui (40%). Productivitatea la lapte este de 3,000 l/cap vaca comparativ cu circa 5,800 l media inregistrata in UE-15. Cu toate acestea, Romania este in pragul aderarii la UE.

Daca ne uitam putin la vecinii nostrii de la vest, descoperim ca Ungaria poate constitui exemplu de beneficii aduse dezvoltarii acestui sector ca urmare a dobandirii statutului de membru la UE- productia a crescut in 2005, iar agricultorii au primit in total 2 miliarde de euro subventii.

Prin urmare, si in Romania sunt necesari pasi rapizi catre modernizarea sectorului agricol adica: sustinerea produselor agricole competitive, adaptarea la sistemul european de plati, organizarea pietelor agricole- pasi care sa stabilizeze o structura coerenta, pregatita in vederea aderarii.

Conform declaratiilor domnului Miron Moldovan, directorul Directie Buget Finante al MAPDR, in 2006, sectorul vegetal si  sectorul zootehic vor beneficia de aproape 6400 de miliarde de lei vechi, adica 4000 mld pentru zootehnie si 2397 mld pentru sectorul vegetal. Pentru a sustine culturile pentru care Romania are de realizat cotele negociate cu Uniunea Europeana , subventiile acordate in 2006 nu vor mai fi alocate pe baza productiilor obtinute ci pe suprafata si pe cap de animal.

Cui se acorda sprijin?

Sectorul vegetal

Producatorii de sfecla de zahar, soia din soiuri nemodificate genetic, plante textile, orez, legume in sere si solarii, plante medicinale, plantatii de pomi fructiferi si arbusti fructiferi, capsuni, hamei, vita de vie nobila vor beneficia de sprijin pentru intreaga suprafata cultivata.

Pentru a sustine organizarea pietelor horticole, constituirea grupurilor de producatori in sectorul legume fructe pentru valorificarea in comun a productiei obtinute va fi finantata cu 30 mld lei vechi.

Ce si Cat?

In 2006 se vor plati subventii pentru:

-sfecla de zahar- 15 milioane  lei/ha pentru o productie medie de 30t/ha

-tutun- 18 milioane de lei/ha

-plante textile- 9 milioane  lei/ha

-plantatiile de pomi fructiferi- 4 milioane lei/ha pentru tratamente fitosanitare

-vita de vie nobila- 2 milioane lei/ha pentru tratamente fitosanitare

-legumele din solaria- 40 milioane lei/ha si 5 milioane lei la tona de produse

-legume de camp- 2 milioane de lei/ha

Pentru grau, floarea soarelui, porumb si culturi furajere, producatorii vor putea beneficia de credite pentru productie beneficiind de o sustinere din fondurile publice cuprinsa intre 5%-15%. Conform declaratiilor directorului MAPDR, citat de Rompres, sprijinul din 2006 se va derula prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura sub forma de bonuri valorice pentru a infiintarea culturilor, dupa care se va acorda plata finala in urma verificarilor din teren.

Sectorul zootehnic

In vederea apropiatei aderari, subventiile din zootehnie pentru anul 2006 s-au adaptat formelor de sprijin care pot fi mentinute si dupa integrare, mentinandu-se doar cele similare la nivelul Uniunii.

Ce si cat?

In 2006, se vor plati subventii pentru:

-bovine- maxim 5,5 milioane pe cap de animal, platibili in transe (fata de 3 milioane cate primea in medie un crescator, pe cap de animal, daca animalul dadea lapte)

-porci- avand in vedere ca de la 1 ianuarie 2006 a fost introdus sistemul de clasificare a carcaselor de porc, doar doua categorii vor fi subventionte, si anume, primele doua care au continutul cel mai redus de grasime- 1,2 milioane lei pentru prima categorie si 1 milion de lei pentru a doau categorie. 
  
Crescatorii vor mai primi 1,4 milioane de le daca animalele provin de la ferme certificate ecologic. Pentru achizitia de purcei sub 20kg proveniti din rase ameliorate, sprijinul va fi de 500 000 lei.

-Capre si oi - 200 000 lei/ cap de animal dupa fatare, respective 300 000 lei daca exista certificare ecologica cu conditia sa provina de la ferme de cel putin 50 capete la oaie si 10 capete la capra

-Pasari- 14 000 lei/ cap daca are mai mult de 1,75 kg.

-Familiile de labine, coloniile de viermi de matase si productia piscicola

Ajutor pentru accesarea SAPARD
  
In sprijinirea sectorului agricol, prioritatea pentru anul 2006 o constituie programul Fermierul, pe baza caruia se stimuleaza acordarea de subventii de la bugetul de stat pentru cei care vor sa acceseze programul SAPARD, darn u dispun de fondurile encase cerute de acest program.
  
Cat despre problema faramitarii terenurilor agricole, din acest an va incepe sa functioneze programul "Renta viagera- Comasarea terenurilor". Renta va fi acordata celor care detin terenuri agricole si vor sa le vanda sau sa le arendeze- acestia vor primi 100 euro/ha pana la sfarsitul vietii respectiv 50 euro/ha pana la sfarsitul vietii.

Sursa: Eu-Ro Jurnal al CCIB




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Alegerea unei francize
Exista numeroase criterii de a alege o franciza. Suntem inca la inceput de ...

Euroregiunea - viitoarea forma a cooperarii transfrontaliere
"Crearea unei Europe prospere si sigure nu depinde doar de cooperarea intre...

Parlamentul European cere salvarea Constitutiei europene
Parlamentul European s-a pronuntat joi, cu larga majoritate, pentru salvare...

Un nou inceput pentru Europa - Presedintia austriaca a Consiliului UE isi indreapta activitatea catre SE Europei
Cunoscuta ca unul dintre cei mai mari critici ai continuarii procesului de ...

Allianz Tiriac Asigurari a castigat contractul Tarom
Allianz Tiriac Asigurari este compania care a castigat cel mai mare contrac...