Cautare avansata

America: "increzatoare si puternica"


ora 10:10 Miercuri seara, in traditionalul discurs anual al presedintelui, George W. Bush a pornit oficial campania pentru schimbarea sistemului american de pensii si a ramas ferm in decizia sa de a continua lupta pentru eliminarea regimurilor autoritare din Asia si din Orientul Mijlociu. Cristian Lupsa, SUA.

George W. Bush porneste in al doilea mandat cu o agenda incarcata de proiecte ambitioase, printre care reforma sistemului american de pensii si solidificarea unei baze democratice in Orientul Mijlociu. Bush si-a detaliat propunerile in discursul anual pe care fiecare presedinte american e obligat sa il tina in fata Camerei Reprezentantilor.

======

Presedintele SUA l-a felicitat telefonic pe Traian Basescu
======
Comentariu exclusiv din SUA
Nu primim republicani!

======
Bush: "Sint cel care face istoria"
======
Bush ramane la Casa Alba
======

Bush a apasat puternic pedala reformei sistemului de pensii, pe care republicanii il vad falimentar si incapabil sa reziste pentru urmatorii 30 de ani. Considerat unul din pilonii intangibili ai politicii americane, sistemul de pensii are forma caracteristica ajutorului social. Sistemul a fost creat in timpul crizei economice? din anii 1930, cand muncitorii ramasi pe drumuri nu aveau cu ce sa se intretina.

Propunerea republicanilor e ca acest ajutor sa fie transformat intr-un fond privat pe care fiecare individ sa fie capabil sa il administreze si sa il investeasca dupa placul sau. Bush a expus miercuri seara o parte din viziunea sa, usor acoperit de vociile democratilor, care considera ca e imoral si incorect ca aceste garantii sociale sa fie transformate intr-o ruleta sociala. In plus, spun democratii, schimbarea ar adauga peste 1 miliard de dolari la deficitul record pe care America il inregistreaza in momentul de fata.

Bush a adaugat ca e dispus sa lucreze atat cu republicanii cat si cu democratii pentru a gasi cea mai buna solutie. Sistemul de pensii este la ora actuala cel mai fierbinte punct al politicii interne americane. Referindu-se la alte proiecte interne, Bush si-a exprimat sprijinul pentru un amendament constitutional care ar defini casatoria ca o uniune intre un barbat si o femeie - miscare prin care rpublicanii incearca sa stopeze orice incercare de a transforma casatoriile intre cuplurile homosexuale intr-o practica larg raspandita. Presedintele american a mai spus ca nu intentioneaza sa mareasca taxele, ca va taia 150 de programe guvernamentale care nu functioneaza corespunzator si ca se ocupa serios de reforma sistemului medical.

Pe plan extern, Irak si lupta contra terorismului raman prioritatile urmatorilor patru ani. Bush nu a facut nici o precizare in ceea ce priveste o posibila retragere din Irak, continuand sa sublinieze importanta participarii trupelor americane la mentinerea pacii, in special dupa alegerile de duminica. Alegerile din Irak, dupa cum relateaza si BBC, l-au pus pe Bush intr-o pozitie favorabila, iar presedintele a continuat sa-si expuna viziunea unei lumi "libere de tiranie", sintagma sub care administratia isi deruleaza initiativele externe in Orientul Mijlociu.

Discursul, pe care Bush l-a repetat de nenumarate ori in ultimele zile, a cuprins avertismente catre Siria si Iran, tari acuzate pentru ca sprijina si incurajeaza terorismul. Un articol recent din saptamanalul The New Yorker dezvaluie posibile viitoare planuri de razboi ale administratiei americane, cu Iran in capul listei.

Bush a fost intrerupt de nenumarate ori de aplauze si ovatii - marea majoritate din partea republicanilor, multi dintre ei cu degetul aratator albastru de la cerneala, un gest de respect fata de alegerile din Irak. Alaturi de acestea, Bush a enumerat alegerile din Afganistan, Ucraina si Palestina ca reusite ale unui proces de pace si libertate si a promis sprijin politic si financiar pentru negocierile de pace dintre Israel si Palestina.

Cel mai puternic moment al evenimentului prilejuit de discurs a venit aproape de final, cand mama unui soldat american decedat in Irak a imbratisat o activista irakiana, moment care, desi nu a fost o supriza, a fost foarte puternic, dupa cum admite si Noah Scheiber, unul din editorialistii saptamanalului liberal The New Republic. Ana-Marie Cox, editor al blog-ului politic Wonkette.com, a declarat pentru CNN ca momentul e o dovada ca dreapta americana stie la fel de bine ca Michael Moore sa se foloseasca de imagini tragice.

Bush si-a incheiat discursul cu un citat din unul din marii democrati americani, Franklin Roosevelt, spunand ca fiecare era aduce cu sine moartea unui vis, sau nasterea altuia.

Visul lui Bush pare a fi un loc in istorie, pozitie pe care spera sa o obtina zguduind sistemul social american si regimurile autoritare din Asia si Orientul Mijlociu.


Puteti descarca discursul complet sau pe teme de la adesa de mai jos:
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=4476024

Gasiti transcrierea integrala a discursului aici:
http://www.whitehouse.gov/news/releases/2005/02/20050202-11.html

Puteti vedea discursul accesand linkul de mai jos:
http://www.whitehouse.gov/news/releases/2005/02/20050202-11.html#

-------------
Cristian Lupsa, Columbia, Missouri, pentru [EurActiv.ro]

Cristian Lupsa este assistant city editor pentru cotidianul Columbia Missourian


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

"Inflatie" de probleme globale la Forumul de la Davos
ora 10:10 Celebritatea evenimentului din statiunea elvetiana atrage tot mai multi lideri de opini...

Gata cu imunitatea
ora 12:45 Guvernul a eliminat principiul imunitatii fostilor membri ai Guvernului pentru activita...

Smirnov a masat trupe in zona de securitate dintre Basarabia si Transnistria
ora 10:10 Tensiunile dintre Republica Moldova si Transnistria se agraveaza / Observatori ai Consi...

Guvern al sperantelor sau de sacrificiu?
Nominalizarea ministeriabililor facuta de Calin Popescu Tariceanu pe 26 decembrie este marcata de...

Scandalul anticipatelor - premeditat
Masurile "electorale" ale Guvernului nu sunt intamplatoare / "Anticipatele imediate" trezesc clas...