Cautare avansata

Austria va sprijini perspectivele SEE cu privire la intrarea in Europa



"Cresterea stabilitatii si securitatii in Balcanii de Vest este in interesul Austriei si al Europei. Facem tot ce ne sta in puteri pentru a aduce tarile din aceasta regiune mai aproape de UE si pentru a le sprijini pe calea lor catre reforma," a declarat Ministrul de Externe austriac Ursula Plassnik la inceputul presedintiei UE detinuta timp de sase luni de tara sa.

[AFP]

In timp ce organizatia isi regaseste ritmul dupa discutiile aprinse pe teme bugetare si constitutionale, de la autoritatile de la Viena se asteapta sa medieze o discutie despre granitele UE si despre masura in care ar trebui sa aiba loc o noua extindere.
 
Austria a preluat presedintia UE de la Marea Britanie la 1 ianuarie 2006. A fost scutita de discutarea bugetului pentru 2007-2013, pe care predecesoarea sa, Marea Britanie, a reusit sa il adopte. Insa asteptarile pentru aceasta presedintie sunt mari si provocarile asteapta.

Presedintia de sase luni a acestei tari ar trebui sa duca la finalizarea asa-numitei "perioade de reflectie" care a urmat dezbaterii constitutionale din UE. Unele voci au descris aceasta perioada ca pe o ocazie de a decide cu privire la unele chestiuni fundamentale legate de viitorul organizatiei. In orice caz, de la presedintia austriaca se asteapta sa medieze discutia despre granitele UE si despre masura in care ar trebui sa aiba loc o noua extindere. Aceasta dezbatere se va reflecta in mod direct asupra sperantelor de aderare ale tarilor din SEE.

Semnalele initiale din partea presedintiei austriece au dat motive de optimism tarilor din Balcanii de Vest.

"Cresterea stabilitatii si securitatii in Balcanii de Vest este in interesul Austriei si al Europei. Facem tot ce ne sta in puteri pentru a aduce tarile din aceasta regiune mai aproape de UE si pentru a le sprijini pe calea lor catre reforma. Nu dorim sa avem o zona de instabilitate intre Italia si Grecia," a spus Ministrul de Externe austriac Ursula Plassnik la inceputul anului.
 
"Perspectivele europene ale Balcanilor reprezinta un proiect pasnic al generatiei noastre," a adaugat aceasta, adaugand ca Austria isi ia angajamentul de a construi "o zona comuna a pacii, securitatii si prosperitatii cu vecinii nostri din Europa de Est si Mediterana".

Acestea si alte remarci venite de la liderii austrieci sugereaza ca aceasta tara va continua probabil cursul urmat de Marea Britanie in cele sase luni anterioare. Cu alte cuvinte va cauta sa rezolve problemele interne ale organizatiei si ingrijorarile cetatenilor cu privire la directia in care se indreapta UE, lasand in acelasi timp usa deschisa pentru SEE.

Intr-adevar, in ciuda problemelor ce au urmat dupa criza constitutionala si cea bugetara, procesul de aderare a avansat in timpul presedintiei britanice. Croatia a inceput negocierile de aderare cu Uniunea. Procesul de negociere a inceput pentru Turcia. Macedonia a devenit candidat oficial. Comisarul entru extindere Olli Rehn a confirmat ca negocierile pentru Pactul de Stabilizare si Asociere (SAA) cu Albania sunt aproape finalizate si ca au inceput negocierile cu Serbia-Muntenegru si Bosnia-Hertegovina.

Continuitatea efortului de a apropia Balcanii de Vest de UE este clar evidentiata intr-un document cheie al CE, "Programul Operational al Consiliului pentru 2006, depus de viitoarea presedintie austriaca si cea finlandeza", emis pe data de 22 decembrie 2005.

"Cele doua presedintii au identificat urmatoarele chestiuni ca fiind prioritare pentru 2006: politica de vecinatate europeana, Balcanii de Vest, continuarea dezvoltarii Dialogului Intensificat de Securitate cu Statele Unite pentru combaterea terorismului si continuarea implementarii Declaratiei UE-SUA pentru Combaterea Terorismului," arata acesta.

Documentul stabileste conditii specifice pentru fiecare tara candidata. Pentru Bulgaria si Romania acesta stipuleaza continuarea monitorizarii angajamentelor luate in timpul negocierilor de aderare, cu scopul de a aduce ambele tari in Uniune in ianuarie 2007, conform planului. Intre timp, capitolele initiale de negociere pentru Croatia si Turcia vor fi deschise, in concordanta cu cadrul aprobat. Fiecare tara candidata va fi tratata individual, potrivit meritelor. Cu privire la Macedonia, va fi monitorizat cu atentie progresul legat de criteriile politice de la Copenhaga si implementarea eficienta a SAA.
 
Perspectivele UE pentru Balcanii de Vest vor fi de asemenea discutate la un summit important ce va avea loc in martie, in cea de-a patra luna a presedintiei austriece. Acesta va oferi o ocazie importanta pentru ministrii de externe ai UE pentru a discuta problemele legate de aderare cu omologii lor din SEE si invers. Intr-un interviu acordat presei austriece, Rehn a indicat ca relaxarea regimului de vize -- una dintre principalele preocupari in zona Balcanilor -- ar putea fi trecuta pe agenda, impreuna cu cooperarea economica si alte subiecte.

Toate acestea sugereaza ca UE face tot ce poate pentru a balansa doua imperative. Pe de o parte trebuie sa ii implice pe cei sceptici cu privire la aderare; semnalele transmise de electoratul francez si cel olandez la referendumurile cu privire la constitutia UE arata ca tendintele precaute nu pot fi ignorate. In acelasi timp UE nu trebuie sa-si piarda credibilitatea, nereusind sa isi indeplineasca promisiunile. Toate semnalele arata ca UE continua sa pastreze agenda stabilita la summiturile de la Zagreb si Salonic.

In schimb, se asteapta de la tarile din SEE sa adopte standardele UE si sa ia in serios conditiile de aderare si sa demonstreze un angajament real pentru indeplinirea acestora. Macedoniei, spre exemplu, i s-au indicat conditii clare pe care trebuie sa le indeplineasca inainte de inceperea negocierilor. Trebuie sa organizeze alegeri corecte si democratice toamna aceasta, fara neregulile care au fost observate in alegerile de pana acum. Alte tari balcanice care incep acest proces se confrunta cu ani de munca grea pentru a reusi sa faca schimbari esentiale.

Sursa: Southeast European Times




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

EurMonitor Extindere: Germania impotriva birocratiei europene
Germania doreste sa elimine birocratia europeana. Acesta constituie unul di...

EurMonitor Business: Dresorul dolarilor iese la pensie
18 ani si jumatate a stat la conducerea Bancii Federale a SUA. A rezolvat d...

Greenpeace saluta incetarea cultivarii soiei modificate genetic in Romania
...

1 milion de Euro pentru proiecte de informare europeana
Delegatia Comisiei Europene in Romania lanseaza programul Fondul Europa 200...

271.054 USD pentru un proiect privind monitorizarea emisiilor de substante poluante
Ministerul Economiei si Comertului si Agentia pentru Comert si Dezvoltare a...