BNR: Reinvestirea profitului din investitile straine directe a modificat peisajul macroeconomic
Reinvestirea profitului rezultat in urma investitiilor straine directe a dus la o modificre a deficitului de cont curent de la 7,6 la suta la 8,6 la suta, in ultimul an, a explicat, vineri, in dezbaterea cu tema "Sustenabilitatea deficitului contului curent al balantei de plati", guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Corectia de cifre care apare ridica o serie de intrebari, a atras atentia Isarescu.
"Daca cifrele din acest an nu se vor schimba in sensul largirii deficitului, atunci evaluarea care a dominat economia in acest an, potrivit careia asistam la o inrautatire a deficitului de cont curent, este adevarata", a aratat guvernatorul .
Intrebarea care se ridica, a spus Isarescu, este "pana unde mai poate creste datoria Romaniei fara a ridica probleme de sustenabilitate".
Intre contributia publica si cea privata la acest deficit, raportul este de 1/7. "Deficitul public cotribuie tot mai putin la deficitul extern"
Intre masurile intreprinse, Isarescu s-a referit la restructurarea creditului, la temperarea contributiei sectorului privat la formarea deficitului extern. Cu toate acestea, a subliniat guvernatorul, chiar directorul general pentru problemele economice si financiare in cadrul Consiliului Europei, Giovani Ravasio, considera ca nu exista o problema de sustenabilitate a contului curent, ci o problema de atentionare.
Referindu-se la datoria publica, Isarescu a precizat ca aceasta a scazut in ultimii cinci ani, de la 30 la suta la 20 la suta. In acelasi timp, deficitul public in raport cu Produsul Intern Brut a ajuns de la patru procente la un procent.
In ceea ce priveste factorii care au influentat macroeconomia in 2005, guvernatorul s-a referit la inundatii, la fluxul puternic de capital strain, la reforma fiscala si reducerea cotelor de impozitare, la aprecierea nominala a monedei nationale. De asemenea, in acest an s-a liberalizat contul de capital, au avut loc ajustari ale preturilor administrate, reduceri masive de dobanzi, precum si denominarea.
Rezultatele la noua luni indica o incetinire a cresterii economice, care se datoreaza rezultatelor slabe din agricultura, a spus Isarescu.
Guvernatorul a lansat, totodata, un apel la ''temperare'' privind creditul de consum, avertizand ca Banca Centrala va fi nevoita sa ia masuri, in cazul in care extinderea creditului va continua.
Sursa: Averea

Stire preluata de la Euroactiv.ro