Romania are o fiscalitate medie, nu joasa
Ce planuri mai au Finantele? Noutati in plata taxelor. Despre noul cod fiscal. Unde se plaseaza fiscalitatea romaneasca in context european si mondial? La Seminarul de Fiscalitate, s-au asezat la masa discutiilor reprezentantanti ai mediului de afaceri, analisti ai mediului economic si reprezentantii Ministerului de Finante. Participantii au profitat pentru a-si lamuri neclaritatile privind politicile fiscale actuale. Comenteaza pe Forum
In perioada 4 - 7 decembrie, la Sinaia, Rentrop & Straton Grup de Editura si Consultanta in Afaceri a organizat un eveniment eminamente dedicat lamuririi problemelor generate de schimbarile aparute in sistemului fiscal romanesc: Seminarul National de Fiscalitate, editia a 8-a.
Prezentarea sustinuta de directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, a avut ca tema efectele reformei fiscale asupra companiilor.
Impozitarea companiilor - practic, reducerea impozitului pe profit de la 25% la nivelul de 16% - se inscrie, spune Liviu Voinea, intr-o tendinta internationala. In multe dintre tarile care care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 impozitul pe profit a fost in ultima perioada redus. Exista, pe de alta parte, o diferenta 'substantiala" intre noile state membre si cele "cu state vechi". Astfel ca, daca media impozitului pe profit in noile state membre era in 2003 de 23,8% si in UE-25 de 31,7%, lucrurile s-au schimbat semnificativ anul urmator. In 2004, in noile state membre media impozitului pe profit a coborat la 21,5%, in timp ce pentru UE-25 aceasta a ramas in jurul aceleiasi valori: 31,6%.
In 2004-2005, majoritatea tarilor cu care Romania "concureaza", dupa cum a subliniat Voinea, au redus impozitul pe profit: Polonia, Slovacia, Cehia (in doua etape succesive), Ungaria, Estonia etc.
Unde se situeaza, prin comparatie cu vecinele sale, Romania din punctul de vedere al poverii fiscale?