Preturile la energie vor mai creste
"Situatia in sectorul energetic este acceptabila, dar e nevoie de imbunatatiri semnificative", crede secretarul de stat in MIE, Leonard Orban. "Ceea ce ne cere Acquis-ul trebuie sa fie minimul spre care tindem", a mai spus Orban la un seminar cu tema "Energia", organizat de Ministerul Integrarii Europene si Camera de Comert si Industrie a Romaniei.
Pe 7 decembrie, in cadrul campaniei de informare a mediului de afaceri, la seminarul cu tema "Energia" a fost prezentat rezultatul negocierilor cu Uniunea Europeana la Capitolul 14 - Energia si au fost discutate prioritatile dezvoltarii sectorului energetic: accelerarea procesului de liberalizare a pietei de gaze naturale, liberalizarea pietei de energie electrica, implicarea comisiei nationale pentru controlul activitatilor nucleare in procesul de transpunere si implementare a acquis-ului comunitar in domeniul nuclear.
"Preturile vor mai creste", a spus Leonard Orban, motivand acest lucru prin necesitatea implementarii angajamentelor din capitolul de negociere dedicat mediului. Vorbind despre un capitol al energiei foarte dificil din punctul de vedere al negocierilor de aderare, Orban a amintit ca "au existat state membre care s-au opus din rasputeri liberalizarii". La randul sau, reprezentanta directiei pentru integrare si negocieri de la Ministerul Economiei, Catalina Groza, a subliniat ca, in cadrul negocierilor, punctul considerat cel mai important de catre Comisie a fost cel al constituirii stocurilor minime de petrol si gaze. Acesta a fost de altfel si singurul punct la care s-au obtinut perioade de gratie.
Jonathan Scheele: Romania trebuie sa vada lucrurile ca un stat membru
Romania are inca multe probleme de rezolvat in domeniul energetic, dar acest sector este o provocare continua pentru toate tarile din Uniunea europeana, a precizat miercuri seful delegatiei CE in Romania, Jonathan Scheele.
Scheele a spus: "Cred ca provocarea este in a vedea dincolo de 2007 si a vedea ce va asteapta pe piata unica a energiei, ce se va schimba in vietile voastre, care sunt provocarile din domeniul energetic cu care se confrunta un stat membru." Referindu-se la energia nucleara, reprezentantul Comisiei a aratat ca Romania este o tara norocoasa pentru ca are un tip de centrala destul de sigur. Acest lucru nu inseamna insa ca nu este nevoie de grija, si principalul punct de concentrare in acest domeniu este cel al securitatii.
Chiar daca mai sunt multe probleme de rezolvat in sectorul energiei, Romania nu trebuie sa se ingrijoreze, deoarece nu este singurul stat candidat care intampina dificultati in transpunerea acquis-ului comunitar, importanta fiind accelerarea procesului de liberalizare", a mai spus Scheele.
"Ani de zile Romania nu a dat atentia necasara problematicii energiei importanta cuvenita acestui sector, acest lucru avand un impact negativ vizibil si azi", a spus Bogdan Teodoriu, consilier de stat al Presedintiei. "In acest moment, principala noastra responsabilitate este sa intelegem importanta unei viziuni pe 20-30 de ani cu privire la energie," a mai spus Teodoriu.
"Cred ca vom avea la Bucuresti o bursa pentru piata de energie electrica din tot Estul Europei," a declarat Gheorghe Indre, seful directiei Energie de la Ministerul Economiei.
Energia regenerabila
Romania s-a angajat sa atinga, pana in 2010, o cifra de 33% produsa prin mijloace regenerabile, din totalul energiei electrice produse. Amintind ca 60% din electricitatea produsa in Romania vine de la termocentrale, Indre a spus raspicat: "Ecologizarea centralelor termoelectrice din Romania este o prioritate."
"La nivelul UE exista un program denumit Energie Inteligenta Europa, ce a inceput in 2003, cu finalizare in 2006, care are in vedere utilizarea inteligenta a surselor neconventionale de energie Bugetul total al programului UE este de 250 milioane euro, in prezent fiind sustinute 90 de proiecte internationale care vizeaza promovarea surselor noi de energie neconventionala", a declarat Leonard Orban, secretar de stat la Ministerul Integrarii Europene.
La randul sau, secretarul general al CCIR, Cornelia Rotaru, a subliniat ca "politica Romaniei in domeniul eficientei trebuie sa fie compatibila cu cea comunitara."
"Comisia Europeana apreciaza ca la nivelul cladirilor si vehiculelor este prioritatea eficientizarii," a spus Catalina Groza. In ceea ce priveste perspectiva pentru 2006, Groza a spus ca autoritatile de reglementare vor trebui sa eleboreze legislatie asupra consumatorului vulnerabil.

Stire preluata de la Euroactiv.ro