Ce pret pentru sanatatea cetatenilor europeni?
Comitetul pentru Mediu, Sanatate Publica si Probleme Sociale (ENVI) din cadrul Parlamentului European a aprobat, marti, alocarea a 1.500 milioane de Euro, pentru urmatorii sapte ani, noului program comunitar de actiune privind sanatatea.
Desi serviciile de sanatate se afla in exclusivitate in competenta Statelor Membre, Uniunea Europeana are un rol complementar, iar Parlamentul doreste sa joace acest rol din plin.
Pentru ENVI, sanatatea este un domeniu extrem de important, iar dintr-o actiune europeana ambitioasa in domeniu, cetatenii nu au decat de castigat, chiar daca finantarea si competenta organizarii acesteia sunt de resortul exclusiv al statelor membre. Noul program european urmareste o protectie sporita a cetatenilor fata de amenintarile la adresa sanatatii, imbunatatirea eficientei sistemelor nationale de sanatate si promovarea modelelor de viata sanatoase.
Deputatii europeni considera ca politicile europene ar trebui sa aiba ca obiectiv comun atingerea unui standard sporit de protectie a sanatatii. Ei doresc sa reduca inegalitatile intre si in cadrul Statelor Membre, pentru a garanta accesul tuturor la sistemele de sanatate, fara discriminare, pentru a facilita mobilitatea pacientilor si pentru a spori transparenta intre sistemele nationale de santate.
Deputatii doresc, totodata, o mai mare cooperare transfrontaliera in special in ce priveste tratarea maladiilor rare, schimbul de informatii privind serviciile si tratamentele disponibile si, privind sistemele de rambursare. Noul program comunitar pentru sanatate include totodata actiuni specifice pentru prevenirea riscurilor, pentru o buna informare a practicienilor si a publicului si pentru schimburile de bune practici.
Programul a fost adoptat in cadrul ENVI cu 54 voturi pentru, fata de numai 1 impotriva. Raportorul acestui program este Antonios Trakatellis (PPE-DE, EL).
Nota: PPE-DE= Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni din Parlamentul European
Sursa: Parlamentul European

Stire preluata de la Euroactiv.ro