Cautare avansata

Comentariu: Vor fi corecte alegerile?


Cu citeva zile inainte de alegeri au reaparut suspiciunile privitoare la fraudele electorale. Este poate cea mai incarcata perioada electorala din 1992 incoace.

Fara nici o legatura cu situatia din Ucraina, Opozitia din Rom?nia acuza Guvernul ca intentioneaza sa fraudeze alegerile. Astfel de afirmatii au fost facute de fiecare data inainte de alegeri de politicieni ca C.V. Tudor si care au fost considerate simple exagerari retorice. De data asta ele vin din partea Aliantei PNL-PD rivalul principal al PSD in scrutinul care se va desfasura duminica. Candidatul Aliantei la functia de presedinte Traian Basescu a declarat marti seara la o emisiune televizata ca Guvernul lanseaza pe piata sondaje de opinie falsificate cu doua scopuri. Primul ar fi acela de a convinge pe nehotariti ca nu mai are rost sa mearga la vot, intrucit alegerile sint deja cistigate de Adrian Nastase, iar al doilea ar fi acela de a pregati psihologic opinia publica pentru fraudarea alegerilor.

Atmosfera aceasta de suspiciune a fost serios amplificata de stenogramele unor sedinte PSD publicate pe Interent si apoi in presa tiparita. Situl pe care fusesera publicate a disparut subit a doua zi, dar ziarele au continuat sa publice extrase din aceste documente care au dezvaluit modul n care gindeste partidul de guvernamint. Cosmin Gusa care a dezertat de la PSD trecind la Opozitie a depus marturie ca acele stenograme sint autentice, iar presedintele Iliescu a dat de inteles ca le considera adevarate, spunind ca ele vor fi fost furate de Cozmin Gusa inainte de a pleca. Presedintele Curtii de Conturi a confirmat si el autenticitatea unor aspecte continute in stenograme, dezvaluind presiunile facute asupra sa.

Stenogramele arata ca PSD nu a ezitat sa exercite presiuni bine organizate asupra presei si sa-si discrediteze cu orice mijloace adversarii politici. Observatiile exterioare sint acum dovedite de aceste stenograme din care reiese ca la diferite posturi de televiziune au aparut la presiunile PSD numai acei comentatori care ii sint favorabili, fiind complet exclusi ceilalti, care ar fi fost macar imprevizibili. Dezvaluirea acestor practici, cunsocute, dar pina acum nedemonstrate si mai ales developarea unui mod de gindire cinic si nedemocratic a sporit temerea ca se vor petrece fraude grave, cu atit mai mult cu cit exista precedentul referendumului la Constitutie. Atunci toata lumea a inchis ochii pentru ca noua Constitutie era agreata de toate fortele politice, inclusiv de UE, dar acum este o lupta politica care nu mai poate ingadui aceste abateri de la conduita corecta.

Traian Basescu a sustinut marti seara ca Alianta va cere sa proceseze in paralel toate datele sosite la BEC in asa fel incit sa impiedice fraudarea pe computer. Presa a remarcat insa si alte slabicuni ale sistemului cum ar fi controlul politic asupra tipografiilor care tiparesc buletinele de vot sau posibilitatea votului in mai multe localitati. Asociatia Pro Democratia, care a supravegheat in mai multe rinduri alegerile avertizase de mai multa vreme asupra acestui aspect. Din aceste motive si in ciuda unei campanii electorale mai curind palide si neconcludente, atmosfera publica a dobindit in ultimile zile o tensiune neasteptata.

Horatiu Pepine, Deutsche Welle


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Mahmoud Abbas - noul presedinte palestinian
Prezenta la urne a fost substantiala in Fasia Gaza si Cisiordania, insa la Ierusalim mai multe su...

Frattini va fi noul comisar italian
Ministrul de externe Franco Frattini a fost numit noul Comisar european pentru libertate, securit...

America: "increzatoare si puternica"
ora 10:10 Miercuri seara, in traditionalul discurs anual al presedintelui, George W. Bush a porni...

"Inflatie" de probleme globale la Forumul de la Davos
ora 10:10 Celebritatea evenimentului din statiunea elvetiana atrage tot mai multi lideri de opini...

Gata cu imunitatea
ora 12:45 Guvernul a eliminat principiul imunitatii fostilor membri ai Guvernului pentru activita...