Cautare avansata

EurMonitor Business: Nou crestere a pretului petrolului



Cu doar o zi inaintea reuniunii ministrilor tarilor membre OPEC la Viena, discutiile starnite in jurul unei posibile reduceri a cantitatii de petrol extrase de acestea a dus din nou la cresterea pretului barilului la peste 68 de dolari / Doua treimi din angajatii romani, la limita legii / Riscam sa pierdem 600 de milioane de euro / Se desfiinteaza casele de amanet / Nici o masa cu peste

 

Cu toate ca principalele tari exportatoare de petrol ale OPEC, Arabia Saudita si Kuwait s-au pronuntat impotriva diminuarii cantitatii de petrol extras, tensiunile geopolitice din Iran si Nigeria au dus saptamana trecuta la un salt al pretului barilului de petrol la aproape 70 de dolari.

Potrivit Oficiului Federal pentru Statistica, pretul petrolului exportat de OPEC a cunoscut in ultimii doi ani o crestere record de peste 87%.

Sursa: Deutsche Welle

=============

Doua treimi din angajatii romani, la limita legii

Peste 1,2 milioane de romani lucreaza la negru - 30 la suta in constructii si exploatari forestiere si 40 la suta in confectii si textile. Acesti oameni nu au asigurari de sanatate impotriva accidentelor si sunt expusi abuzurilor din partea patronilor.

Munca la negru a cuprins o buna parte din confectii - textile, prelucrarea lemnului, exploatari forestiere, dar si serviciile, cu preponderenta angrouri. In 2005, in 2.600 fabrici de confectii si textile, Inspectia Muncii a depistat 170 de unitati care aveau angajati la negru. Acestia, pe langa faptul ca nu aveau forme legale, erau obligati sa lucreze in conditii incompatibile cu normele UE catre care tindem. "In confectii, munca la negru ocupa 35-40 la suta din piata. Patronii abuzeaza de faptul ca angajatii nu au curajul sa depuna plangeri.

Articol complet Adevarul

=============

Riscam sa pierdem 600 de milioane de euro

In baza scenariului cunoscut, Romania e pe punctul de a pierde in acest an alte investitii straine de anvergura, pentru ca statul nu s-a pus de acord in privinta legislatiei. S-a mai intimplat sa pierdem investitori de calibru, pentru ca la vecinii nostri au obtinut facilitati care le-au fost refuzate in Romania.

Romania ar putea pierde alte trei proiecte de investitii straine, in valoare totala de peste 600 de milioane de euro pentru ca negocierile dintre firmele care voiau sa le deruleze si statul roman sint blocate de aminarea adoptarii legii privind investitiile.

Este vorba despre proiecte ale firmelor Calsonic Kansei (Japonia), Egger (Austria) si Moser Baer (India). In primul caz, era vorba despre o investitie de 100 de milioane de euro pentru constructia unei fabrici de componente auto la Ploiesti, in al doilea caz despre o investitie de 210 milioane intr-o fabrica de prelucrare a lemnului, la Suceava, iar in ultimul, de 300 de milioane de euro pentru o fabrica de CD-uri in Giurgiu.

Articol complet Cotidianul

=============

Se desfiinteaza casele de amanet

Normele sunt atat de dure incat aproape toti creditorii de ocazie vor disparea. O ordonanta adoptata recent de guvern ar putea face sa dispara cele 2.500 de case de amanet din intreaga tara. Potrivit acestui act normativ, casele de amanet vor trebui sa treaca sub controlul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). De asemenea, vor fi obligate sa se transforme in societati pe actiuni si sa aiba un capital social de minimum 200.000 de euro. "E posibil ca unii sa aiba ceva bani astfel incat sa nu-si faca probleme. Insa majoritatea nu au. Cred ca 90-95% din case vor disparea.

Articol complet Evenimentul Zilei

==============

Nici o masa cu peste

Un roman a ajuns sa consume anual doar 2,5 kilograme de peste, de trei ori mai putin decit inainte de 1989 si de aproape 20 de ori mai putin decit occidentalii. Din cauza preturilor piperate si a scaderii productiei interne, prefera pestele oceanic.

Pestele nu mai este unul dintre alimentele preferate ale romanilor. Daca inainte de 1989, sub deviza "nici o masa fara peste", acest produs asigura o mare parte din proteinele populatiei, dupa Revolutie, pestele se regaseste din ce in ce mai rar in meniul de zi cu zi. Astfel, consumul  anual a scazut de la 8 kilograme pe locuitor la 2,5 kilograme.

Dintre europeni, doar albanezii maninca mai putin peste decit noi. In tarile dezvoltate, consumul este de 10-20 ori mai mare. Un italian maninca anual 49 kg de peste, un spaniol aproximativ 40 kg,  iar un francez in jur de 35 kg.

Articol complet Cotidianul




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Austria va sprijini perspectivele SEE cu privire la intrarea in Europa
...

EurMonitor Extindere: Germania impotriva birocratiei europene
Germania doreste sa elimine birocratia europeana. Acesta constituie unul di...

EurMonitor Business: Dresorul dolarilor iese la pensie
18 ani si jumatate a stat la conducerea Bancii Federale a SUA. A rezolvat d...

Greenpeace saluta incetarea cultivarii soiei modificate genetic in Romania
...

1 milion de Euro pentru proiecte de informare europeana
Delegatia Comisiei Europene in Romania lanseaza programul Fondul Europa 200...