EurMonitor Business: Stergeri de preturi la alcool si tigari
Proiectul de Cod fiscal pe 2006 va ajunge luna viitoare spre aprobare la Guvern, fara prevederile legate de preturile minime la alcool si tigari, care au fost eliminate / Romania a intrat in elita producatorilor de jucarii care vand in Uniunea Europeana / Piata auto scade turatia in 2006 / BNR ataca puternic creditul in valuta
Finantele au publicat luna trecuta o forma a proiectului de Cod fiscal, potrivit careia pretul tigarilor ieftine urma sa fie ridicat la minimum 90% din pretul celei mai vindute categorii de tigari. Propunerea a fost criticata vehement de producatorii de tigari populare, sustinuti de Consiliul Concurentei si, nu in ultimul rind, de Comisia Europeana.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a asigurat insa, in mai multe rinduri, ca "tigarile vor fi mai scumpe anul viitor". Cu toate acestea, Ministerul Finantelor va transmite Guvernului, la inceputul lunii ianuarie, modificarile aduse Codului fiscal, intre acestea numarindu-se si renuntarea la preturile minime la alcool si tigari. Noile prevederi urmeaza sa intre in vigoare in a doua jumatate a anului viitor. "In acest fel, va fi respectata recomandarea din Codul fiscal privind anuntarea cu 6 luni inainte a oricarei modificari a legislatiei fiscale. Ministerul Finantelor doreste sa asigure predictibilitate si stabilitate sistemului fiscal", arata comunicatul.
Articol complet Cotidianul
================
Romania a intrat in elita producatorilor de jucarii care vand in Uniunea Europeana
Romania a reusit sa se inscrie printre primele zece tari care reusesc sa exporte jucarii in Uniunea Europeana, potrivit unui studiu al biroului european de statistica Eurostat. In ciuda unei concurente acerbe care este intretinuta de China, tara care domina exporturile catre Uniunea Europeana, in procent de 81%, Romania a reusit sa intre in clubul exclusivist al producatorilor de jucarii ce au acces pe piata europeana, alaturi de China, Elvetia, Statele Unite, Hong Kong, Indonesia, Thailanda, Taiwan, Vietnam, Malayesia si Vietnam.
Tara noastra a inregistrat acest succes, eliminand Japonia si insusindu-si astfel o cota de peste 1% din totalul reprezentand importurile de jucarii pe care Uniunea Europeana le face din tarile nemembre UE, corespunzatoare unei valori de aproximativ 53 de milioane de euro, dintr-o piata de 4.796,5 milioane de euro. Peste 80% dintre jucariile importate in tarile UE provin din China, care a obtinut astfel in 2004, aproape 3.900 de milioane de euro, iar Elevetia se situeaza pe locul doi in acest clasament cu o cota de 4%.
De altfel, Uniunea Europeana este cel mai mare importator de jucarii. Jumatate dintre importurile facute de UE merg catre Marea Britanie (1,3 miliarde de euro) si Germania (0,9 miliarde de euro).
Articol complet Averea
================
Piata auto scade turatia in 2006
Anul 2005 a fost unul exceptional pentru piata auto, dar rezultatele inregistrate nu se vor mai repeta prea curind. Pentru 2006, APIA preconizeaza o crestere a pietei de doar 10%, fata de 50% cit a fost anul acesta.
Datele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), pentru luna noiembrie anul curent, arata ca s-au vindut 197.967 de autoturisme noi de la inceputul lui 2005. In 2004, in primele 11 luni s-au vindut aproape 129.000 de autoturisme. Diferenta reprezinta o crestere de peste 50% in 2005 fata de 2004. Astfel, se poate spune ca anul acesta pe piata auto s-a inregistrat o explozie a vinzarilor. Vestea proasta este ca acest ritm de crestere nu va mai fi intilnit in urmatorii ani, considera reprezentantii APIA.
An exceptional
"2005 a fost un an exceptional pentru vinzarile de autovehicule in general si de autoturisme in special. Nu ne asteptam la o astfel de crestere a pietei. Prin prisma procentajelor de crestere, nu cred ca vom mai intilni asa ceva", a declarat vicepresedintele APIA, Nicolas Ianculescu.
Articol complet Cotidianul
=================
BNR ataca puternic creditul in valuta
BNR a marit de la 30 la 35 procentul fondurilor in valuta pe care bancile trebuie sa le tina in rezerva la banca centrala. Imprumutul in valuta este atacat. Bancherii comerciali protesteaza si acuza concurenta neloiala a creditelor nebancare. Consiliul de Administratie al Bancii Nationale spune ca este pregatit sa faca orice ii sta in putinta pentru a contracara presiunile inflationiste in crestere.
Banca Nationala a facut un cadou de Craciun neplacut bancilor comerciale. Consiliul de administratie al bancii centrale a decis miercuri majorarea de la 30 la 35% a ratei rezervelor minime obligatorii aferente pasivelor in valuta.
Articol complet Cotidianul

Stire preluata de la Euroactiv.ro