Cautare avansata

EurMonitor Guvernare: Basescu critica proiectul Bechtel


ora 08:45 Presedintele a declarat ca proiectul autostrazii ar fi unul ineficient / Ministerul de interne va fi restructurat / Curtea Constitutionala il apara pe Nastase / Fanii Aliantei spun D.A. fuziunii PNL-PD / PNTCD avanseaza spre Parlament cu pioni de imprumut / Alegerile pentru Capitala - pe 3 aprilie

Presedintele Traian Basescu a declarat la Londra, ca proiectul construirii autostrazii Brasov-Bors ar fi unul ineficient, fara acoperire economica. De altfel, potrivit presedintelui, prioritatile actualei administratii ar fi mai degraba modernizarea coridoarelor pan-europene, printre care si cel de pe traseul Nadlac - Timisoara - Sibiu - Bucuresti - Constanta.
Traian Basescu afirma ca amenajarea autostrazii Brasov - Bors, pentru care fostul guvern a incheiat un contract de peste 2 miliarde de euro cu firma americana Bechtel, poate aduce daune mediului si poate afecta conservarea patrimoniului oraselor si satelor sasesti.

Efect nejustificat prin valoarea economica a proiectului.

"Se stie si aici faptul ca autostrada ar putea prelua maxim 15% din traficul Est-Vest si Vest-Est, si atunci se pune firesc intrebarea de ce atata afectare a mediului cand autostrada nu are o acoperire economica?", a declarat presedintele Romaniei.

Traian Basescu a mai declarat, la Londra, ca o eventuala decizie de reziliere a contractului incheiat de fota administratie cu firma americana Bechtel trebuie sa tina seama si de daunele pe care ar trebui sa le plateasca partea romana.

Afirmatiile presedintelui sunt insa contrazise nu doar de membri ai fostei administratii, ci si de reprezentanti ai actualului Executiv.

Ca raspuns la declaratiile presedintelui Basescu, fostul ministru al internelor, Ioan Rus, unul dintre sustinatorii proiectului, a declarat la BBC ca proiectul a tinut cont de studii legate de fluxurile de circulatie.

"Atunci cand am sustinut cu putere ideea unei autostrazi care sa traverseze Transilvania - Bucuresti, Brasov, Targu Mures, Cluj , Oradea - se preta extrem de bine la o astfel de nevoie. Pe de alta parte asigura o dezvoltare a intregii Transilvanii", a spus domnul Rus.

Ioan Rus sustine ca proiectele puse fata in fata de Traian Basescu: autostrada Brasov- Bors si coridorul pan european 4, trebuie sa fie complementare.

De altfel si actualul ministrul delegat pentru lucrarile publice, Laszlo Borbely, sustine proiectul autostrazii Brasov Bors.

"Eu cred ca nu e un mesaj bun ca sa spui oprim aici, oprim pe dincolo" spune domnul Borbely.

"Romania are nevoie de autostrazi si in ceea ce ne priveste aceasta prioritate exista in continuare in legatura cu autostrada Brasov-Bors pe care o consideram justificata din punctul de vedere al circulatiei autovehiculelor", a mai declarat ministrul delegat pentru lucrarile publice.

Laszlo Borbely a adaugat ca atat autostrada la care a inceput deja sa lucreze firma Bechtel, cat si modernizarea coridorului pan european 4 sunt prioritati ale Guvernului si apar in programul de guvernare.

Ministrului delegat pentru lucrarile publice a mai precizat ca nu stie sa se fi pus problema rezilierii contractului, insa continua analiza cu privire la detaliile contractului si costurile acestei investitii.

Sursa: BBC

=======================

Ministerul de interne va fi restructurat
 
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga a anuntat restructurarea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna si crearea unei noi structuri care sa lupte impotriva coruptiei interne din minister.

Vasile Blaga, care a facut aceasta declaratie in urma intalnirii cu reprezentantii Politiei din Marea Britanie, spune ca eliminarea coruptiei din propria structura reprezinta de fapt, una din prioritatile sale.

Ministrul Vasile Blaga a declarat ca pe langa demilitarizarea si descentralizarea Politiei vrea sa elimine coruptia din minister. El a anuntat deja crearea unei noi structuri pe care o va coordona personal si care va prelua sarcina combaterii coruptiei interne de la serviciul de informatii al politiei condus de Virgil Ardelean.

Noua structura va avea un sef in maxim doua saptamani.

"Punctul meu de vedere este de a aduce in conducerea acestei structuri un tanar procuror, un om din afara sistemului, un om care sa cunoasca foarte bine procedurile, sa fie un foarte bun organizator si, in primul rand, sa fie incoruptibil", spune ministrul Blaga.

Vasile Blaga spune ca si combaterea criminalitatii organizate va fi transferata la directia generala de profil din ministrul administratiei si internelor.

Prin aceste decizii, doua dintre cele mai importante departamente coordonate pana acum de Virgil Ardelean, implicat in controversa recenta a interceptarii telefoanelor unor agentii de presa, vor fi luate din subordinea acestuia.

Sursa: BBC

=========================

Curtea Constitutionala sare in apararea lui Nastase
 
Art. 25 din Regulamentul Camerei Deputatilor, in baza caruia Alianta D.A. intentiona sa-l schimbe pe Adrian Nastase de la conducerea acestei Camere a Legislativului, a fost declarat neconstitutional de Curtea Constitutionala.

Decizia Curtii Constitutionale i-a dat apa la moara lui Adrian Nastase. "Se incheie astfel o etapa de jocuri de culise ale reprezentantilor PNL si PD prin care se incerca rasturnarea unui vot reprezentativ al unei majoritati constituite la un moment dat. Curtea Constitutionala a aratat ca un membru al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor nu poate fi revocat decit ca urmare a deciziei propriului grup parlamentar, nu prin decizia unei treimi a deputatilor din trei grupuri parlamentare. S-a incheiat o etapa de joaca, incepe o perioada de coabitare intre actuala Putere si presedintele de Camera ales", a declarat liderul PSD.

Tot Nastase a mentionat ca, pentru a se intra in legalitate, Camera va modifica art. 25 din regulament. Ciudat este ca, timp de trei ani, nimeni din fosta majoritate parlamentara (PSD - n.a.) nu a obiectat ceva in privinta art. 25. "Atunci nu s-a pus problema schimbarii presedintelui si cred ca nimeni nu s-a aplecat asupra prevederilor acestui articol", a explicat Nastase "ilegalitatea" respectivului articol.

Actuala Putere nu va renunta insa la demersul sau de a-l inlocui pe Nastase. "Noi vom modifica masiv Regulamentul Camerei si vom trece acolo prevederi clare privind schimbarea presedintelui", ne-a precizat viceliderul grupului PNL, Titu Ghiorghiof. El a mai mentionat ca nu a gasit in Constitutie nici un articol care sa conduca spre decizia luata de Curtea Constitutionala, iar alti liberali au afirmat ca e normal ca "majoritatea PSD-ista de la Curte" sa-l ajute pe Nastase.

La rindul sau, liderul deputatilor democrati, Cozmin Gusa, vede o varianta in plus: "Adrian Nastase a fost ales prin vot ilegal. Exista numeroase dovezi, inclusiv video, in acest sens. Ne vom prevala si de acest aspect". 

Sursa: Cotidianul

=========================

Fanii Aliantei spun D.A. fuziunii PNL-PD
 
Majoritatea sustinatorilor Aliantei PNL-PD ar dori ca partidele sa fuzioneze, arata sondajul Gallup comandat de Stoica. Cele doua partide cred insa ca mai importanta este parerea membrilor de partid.

Gallup arata ca 52% dintre simpatizantii D.A. ar vrea ca aceasta sa se transforme intr-un singur partid, in timp ce 33% opteaza pentru mentinerea actualei forme de colaborare. La nivelul intregului esantion, 39% dintre subiecti pledeaza pentru fuziune, in timp ce 27% prefera pastrarea Aliantei. In schimb, in ceea ce priveste doctrina pe care ar trebui s-o imbratiseze noul partid daca s-ar forma, populatia este mai putin edificata. 62% nu stiu la ce curent politic european ar trebui sa adere acesta. Optiunile pentru aderarea la Partidul Popular European si pentru raminerea in Partidul Liberal Democrat si Reformist European sint egale: 17%. In schimb, ideea ca noua formatiune sa adere la Partidul Socialistilor Europeni nu este acceptata decit de 4% dintre subiecti. Sondajul a fost efectuat in perioada 18-26 ianuarie si are menirea de a sustine demersul lui Valeriu Stoica de a sili Congresul PNL sa se pronunte cu privire la fuziune.

"Consultati membrii de partid"

Politicienii partidelor vizate au reactionat cu prudenta fata de sondaj. Democratul Cozmin Gusa ne-a declarat ca el, in general, nu considera ca sondajele ar trebui folosite ca baza de elaborare a unei strategii politice. "Mai importante decit tendintele populare sint tendintele membrilor de partid. Daca ar fi fost facut un sondaj printre acestia, eram dispus sa-i acord importanta, pentru ca acestia sint oamenii responsabili pentru o constructie politica", spune Gusa. Cit despre sustinatorii Aliantei care se pronunta pentru fuziune, liderul democrat considera ca nu ei trebuie sa o sustina, ci partidele, intrucit acestea isi asuma un potential insucces. La rindul sau, Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvint al PNL, spune ca, intr-adevar, exista la nivelul perceptiei populare un interes pentru fuziune, insa ramine de vazut cit de mare. "52% cu marja de eroare poate sa insemne 49%, optiunea nu e suficient de bine conturata. Si Nicolaescu ar dori mai degraba investigarea opiniilor membrilor de partid.

"Cred ca mai este nevoie de macar doua sondaje, dar dupa ce PNL si PD isi vor exprima vointa politica pentru fuziune, pentru a masura gradul de acceptare a unei anumite doctrine a viitorului partid", spune Eugen Nicolaescu.

Sondajul ca forma de presiune

"Este o forma de presiune asupra PNL. Aceasta va fi baza de pornire a lui Stoica pentru recistigarea treptata a partidului", apreciaza analistul Cristian Pirvulescu. El considera ca sondajul ar trebui repetat de-a lungul urmatoarei perioade, pentru a vedea daca suportul popular pentru fuziune se va mentine. "Alianta este la o cota foarte inalta, s-ar putea sa nu ramina asa. Acum, cind cele doua partide au ajuns la putere impreuna, fireste ca ea este percepta mai degraba ca un tot unitar decit ca o asociere intre doua partide", a explicat Pirvulescu. 

Sursa: Cotidianul

============================

PNTCD avanseaza spre Parlament cu pioni de imprumut
 
Deputatii BND i-au prezentat deja lui Ciuhandu grupul parlamentar, format din cei 17 deputati adunati in jurul celor cinci ai BND, demisi recent din PRM.

Fuziunea dintre BND si PNTCD ar putea fi in pericol dupa declaratiile pe care le-a facut presedintele taranistilor, Gheorghe Ciuhandu, la intoarcerea de la Bruxelles in legatura cu sugestia celor de la PPE de a se realiza o fuziune intre PNTCD si UDMR. "Noi vedem imposibila o fuziune cu UDMR. Normal ca sintem impotriva unei astfel de metode. In cazul asta, sa-si faca grup parlamentar cu UDMR", crede Mocanescu.
Se mai pregatesc 12 deputati

Pentru a supralicita in negocierile pe care le poarta cu PNTCD, sindicalistii incearca sa scoata in evidenta avantajele in cazul incheierii acordului. In acest sens, deputatul Mircea Giurgiu a anuntat duminica, la Cluj, ca grupul format din cei 17 deputati si senatori adunati in jurul celor cinci deputati ai BND va demara in aceasta saptamina negocierile cu PNTCD. "Cei 12 vor incepe sa-si prezinte demisiile din partidele in care activeaza chiar in aceasta saptamina. Vom activa impreuna oficial ca un grup independent", a spus Giurgiu. Intrebat de "Cotidianul" despre identitatea misteriosilor parlamentari care se vor alatura grupului celor de la BND, liderul parlamentarilor-sindicalisti, Dan Mocanescu, a evitat sa dea un raspuns concret. "Sint sase parlamentari din PRM care ni se vor alatura. Nu am reusit sa avem decit o singura reuniune de grup, sa ne vedem la fata", ne-a declarat Mocanescu, adaugind ca numele celor 17 parlamentari au fost aduse la cunostinta presedintelui PNTCD. 

Sursa: Cotidianul

============================

Alegerile pentru Capitala - pe 3 aprilie

Guvernul ar putea decala cu o saptamana data initiala a alegerilor pentru functia de primar al Capitalei, acestea urmand sa se desfasoare la 3 aprilie. La sfarsitul anului trecut, guvernul PSD a propus ca acest scrutin partial sa aiba loc la 10 aprilie, dar hotararea n-a fost publicata in Monitorul Oficial. Vicepremierul Adriean Videanu - care ar putea fi candidatul Aliantei PNL-PD la functia de primar al Bucurestiului, a sustinut ca Executivul doreste ca alegerile sa se desfasoare cat mai repede, intrucat proiecte de sute de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii Capitalei sunt intr-o situatie incerta.

Sursa: Adevarul


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

EurMonitor Guvernare: Basescu la SRI
Basescu a vorbit despre prioritatile noii administratii si despre asteptarile acesteia de la SRI ...

Gusa se indeparteaza de PD
ora 10:15 Cariera lui Cozmin Gusa in PD pare sa se apropie de sfarsit. Tanara speranta democrata ...

EurMonitor Guvernare: Basescu s-a prezentat la tribunal
ora 10:15 Presedintele Traian Basescu s-a prezentat in fata instantei Tribunalului Bucuresti / Na...

Soarta Ucrainei, negociata la Kremlin
Presedintele ucrainean Leonid Kucima s-a deplasat la Moscova pentru a discuta criza politica din ...

EurMonitor Guvernare: Alianta - 66%, PSD - 19%
ora 09:50 Alianta ar castiga anticipatele / Ion Iliescu a cistigat partida / Stoica il acuza pe T...