EurMonitor Guvernare: Basescu critica public pentru prima data Guvernul Tariceanu
ora 10:30 Motivul admonestarii: neadoptarea legilor pentru combaterea evaziunii fiscale / Cozmin Gusa isi da demisia in trepte / Marele compromis PSD / Vanghelie, ultima speranta a PSD pentru Primaria Capitalei
Presedintele Traian Basescu a criticat, ieri, pentru prima data de la instalare, Guvernul Tariceanu, pe motiv ca "a ratat indeplinirea primului obiectiv pana la capat". Este vorba despre faptul ca prevederile privind reducerea fiscalitatii nu au fost insotite de o legislatie ferma privind combaterea evaziunii fiscale si a criminalitatii economice. "Fiscalitatea s-a redus, dar, din pacate, legea care trebuia sa-l duca pe evazionist exact acolo unde ii este locul nu a aparut. Bajbaim si acum prin Codul penal sa se incerce tot felul de artificii", a afirmat Basescu, la un seminar la care au participat oameni de afaceri romani si straini. Seful statului a spus ca, odata cu reforma fiscala, trebuia sa apara si o lege pentru sanctionarea evazionistilor si cresterea vitezei de derulare a proceselor de faliment. Presedintele, care a precizat ca nu vrea sa dea "indicatii" Cabinetului, a spus ca, in perioada urmatoare, Guvernul trebuie sa probeze "seriozitate, consecventa, constanta si coerenta in decizie".
Articol complet in Adevarul
=================
Cozmin Gusa isi da demisia in trepte
Cozmin Gusa si-a anuntat ieri demisia din Biroul Permanent al PD, alaturi de alti trei deputati. El a promis ca "intr-o saptamina-doua" va da publicitatii o lista cu persoanele din viata publica autohtona care au avut functii inainte de 1989.
Cozmin Gusa pregateste in acest moment, potrivit propriilor declaratii, un fel de bursa a nocivitatii, care se traduce prin listarea persoanelor din viata publica care au avut functii inainte de 1989 in sistemul comunist si reprezinta "un pericol pentru Romania". Gusa nu a dorit ieri sa dea nici un nume, conservind efectul-surpriza a ceea ce pregateste. Miscarea anuntata de Gusa face parte, dupa cum a explicat el, din planurile politice ale Initiativei 2003, asociatie infiintata de acesta dupa plecarea din PSD si prin intermediul careia a intrat in 2003 in PD. In aceste planuri se inscrie si elaborarea unui proiect de lege "antinomenclatura", despre care Gusa a spus ca reprezinta "o actiune portocalie la care s-au angajat si presedintele, si prim-ministrul".
Pentru prima data de la infiintare, in contextul tensiunilor din PD din ultima vreme, conducerea Initiativei 2003 a analizat ieri felul in care a fost respectat protocolul semnat intre aceasta si PD. Documentul semnat de Gusa si Basescu la 13 ianuarie 2003 prevedea, printre altele, primenirea clasei politice si respingerea din viata publica a persoanelor care au avut functii in vechiul sistem. Conclzuia analizei: in 2004, ambele parti au respectat protocolul si ramine de urmarit felul in care va fi aplicat in continuare. In aceste conditii, Cozmin Gusa, Aurelian Pavelescu, Lavinia Sandru si Roberta Anastase si-au anuntat demisia din conducerea PD, contracarind astfel retragerea imputernicirii prin care au devenit, in mod exceptional, membri ai Biroului Permanent National dupa intrarea in PD, miscare pe care liderii democrati o pregateau pentru Colegiul Director de astazi.
Articol complet in Cotidianul
==============
Marele compromis PSD
Dupa ce a amenintat ca va candida la sefia PSD, Nastase a ajuns la un compromis cu Iliescu. Vor ramine amindoi la conducere. Miscarea sa a fost pregatita si prin raportul inaintat BEx privind activitatea sa ca sef al partidului.
"Nu este exclus ca Adrian Nastase sa candideze la presedintia partidului daca nu se va intelege cu Iliescu asupra unei formule comune de conducere", ne-a declarat ieri unul dintre vicepresedintii PSD. Indirect, Nastase a transmis acest mesaj intr-o declaratie facuta de unul dintre oamenii sai de incredere, deputatul si purtatorul de cuvint al PSD, Titus Corlatean. Acesta a declarat ieri ca ar "sustine fara rezerve la Congresul PSD o platforma pe care presedintele PSD Adrian Nastase ar dori eventual sa o prezinte in calitate de candidat la presedintia partidului".
Ori tandem, ori bataie pe fata
Titus Corlatean a precizat insa ca "solutia ar fi tandemul Adrian Nastase-Ion Iliescu si jocul in echipa, care sa dea un semnal neechivoc de innoire". Pentru formula echilibrului s-a pronuntat si Mircea Geoana. "A ne gindi in acest moment la o formula in care nu se regasesc Ion Iliescu si Adrian Nastase ar fi o greseala tactica", a spus Geoana, pledind pentru identificarea unei formule in care cei doi sa se afle "pe picior de cvasiegalitate". O solutie de compromis s-a conturat chiar ieri. Adrian Nastase si Ion Iliescu, supravegheati de Octav Cozminca, au avut o discutie decisiva pentru viitorul PSD. La somatiile mai multor lideri ai partidului, Iliescu si Nastase trebuiau sa transeze problema structurii de conducere a partidului si sa convina asupra listelor cu cei pe care si-i doresc la virful partidului. Dupa intilnirea de saptamina trecuta, in care cei doi au convenit sa mearga in tandem, cazind de acord ca pentru functiile de vicepresedinti sa sustina persoane care depasesc tipologia pesedistului-dalmatian, a ramas sa se stabileasca nominal cine va face si cine nu va face parte din conducerea centrala a PSD. Fiecare are lista lui, insa una dintre problemele pe care cei doi nu reusesc sa o depaseasca este aceea a functiei de secretar general. "Nastase s-ar acomoda sa fie numarul doi in partid daca in functia de secretar general ar fi plasat unul dintre oamenii sai, iar Iliescu are dificultati in a ceda la acest punct", sustin surse din PSD, care adauga ca Ioan Rus, una dintre variantele lui Nastase pentru functia de secretar general, a refuzat oferta. Miron Mitrea, in schimb, vizeaza aceasta functie, insa el nu e agreat de Nastase, tot asa cum nu este agreat alt candidat, Victor Ponta. Mitrea nu este agreat nici de Iliescu, sustin surse din anturajul acestuia.
Articol complet in Cotidianul
===============
Vanghelie, ultima speranta a PSD pentru Primaria Capitalei
Daca nu este senatorul Sorin Oprescu, atunci este primarul Marian Vanghelie. Liderii PSD din Bucuresti nu au gasit alti candidati mai importanti pentru a-i lansa in cursa electorala pentru cistigarea Primariei Capitalei, hotarind sa se rezume la cei doi.
Varianta Sorin Oprescu nu a fost abandonata de presedintele PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, care va insista zilele acestea pe linga senator sa candideze, desi acesta a lasat public sa se inteleaga ca nu este interesat sa se lanseze, pentru a treia oara, in competitia pentru Primarie. In cazul in care Oprescu continua sa refuze, urmatorul favorit al pesedistilor bucuresteni devine Marian Vanghelie, primarul sectorului 5. Motivul: cele doua sondaje comandate de PSD Bucuresti

Stire preluata de la Euroactiv.ro