Cautare avansata

EurMonitor Guvernare: Nastase si Iliescu intetesc atacurile contra "Coalitiei pentru un Parlament Curat"


Premierul spune ca va fi monitorizat pentru ca a refuzat "blatul" / Aliantele postelectorale se fac inainte de alegeri / Basescu vrea aliante post-electorale numai cu UDMR sau PNTCD

Premierul Adrian Nastase a declarat, marti, ca va fi monitorizat de catre Coalitia pentru un Parlament Curat (CPC) deoarece nu a facut "blat" cu membrii acesteia, in timp ce presedintele Ion Iliescu a spus ca "ar trebui sa le fie chiar jena unora dintre ei".

"Atita vreme cit parea ca am facut un blat cu dinsii, nu ma monitorizau, eram om bun. Eram partener atunci, chiar daca eram rau. Acuma, daca n-am mai facut blatul respectiv, inseamna ca sint rau si trebuie sa fiu demascat", a afirmat Adrian Nastase, raspunzind unei intrebari privind decizia CPC de a-l monitoriza.

Nastase a apreciat drept "absolut jenant" modul in care Coalitia pentru un Parlament Curat trateaza aceste lucruri.

Premierul a mai spus ca viata politica este "complicata" in timpul alegerilor. El a adaugat ca Alianta Civica avea un rol extrem de puternic in anul 2000 la alegeri.

"Acum, din pacate, unele dintre organizatiile neguvernamentale s-au transformat in submarine politice ale partidelor de dreapta. Nu este grav. Sint convins ca vom supravietui", a mai spus Adrian Nastase.

Presedintele Ion Iliescu a intervenit, afirmind: "Coalitia e curata ca sa pretinda un Parlament curat? Ce autoritate morala au toti cei din asa zisa Coalitie pentru un Parlament Curat? Ar trebui sa le fie chiar jena unora dintre ei!".

Coalitia pentru un Parlament Curat (CPC) a anuntat, luni, printr-un comunicat, ca si liderul PSD Adrian Nastase va fi monitorizat prin prisma celor opt criterii aplicate celorlalti candidati si ca, "la rigoare, poate fi adaugat listei pentru municipiul Bucuresti a Coalitiei".

CPC a facut acest anunt dupa a luat nota o declaratie a premierului Adrian Nastase, dintr-o emisiune televizata, de denuntare a intelegerii dintre Coalitie si PSD pe baza careia PSD a retras de pe lista sa 29 de candidati, iar Coalitia a rezolvat favorabil 18 contestatii ale acestui partid.

"Dat fiind ca domnul Nastase declara ca nu mai exista o asemenea intelegere, cecul in alb acordat domniei sale ca lider de partid care lupta sa aplice criteriile coalitiei inceteaza in mod firesc", se arata in comunicat.

Sursa: Revista Presei

=======================

Aliantele postelectorale se fac inainte de alegerile generale

PSD a luat deja in calcul o alianta postelectorala cu PRM in cazul in care acest lucru i-ar fi necesar pentru a guverna inca patru ani. Atit eventualul blam al UE, cit si vocile critice din interiorul partidului palesc in fata calculelor si dorintei PSD de a ramine la putere.

"Astia-s nebuni. Oricine va face un guvern cu PRM va fi exclus din lumea civilizata. Eu sper ca PSD sa cistige alegerile si sa faca o coalitie cu PUR si UDMR". Declaratia ii apartine lui Alin Teodorescu, seful Cancelariei premierului Nastase si sfatuitorul numarul unu al acestuia in probleme de strategie politica. "Astia" la care se refera Teodorescu sint cei din PSD, care sustin, mai mult sau mai putin oficial, varianta unei aliante postelectorale cu PRM. Printre "astia" se afla chiar numarul doi din partid, presedintele executiv, Octav Cozminca. Cu putin timp in urma, acesta declara ca printre "ipotezele de lucru" aflate in discutie in partid se afla si cea privind o alianta PSD-PRM, pentru realizarea unei majoritati parlamentare in cazul in care PSD nu va reusi singur acest lucru. Afirmatiile lui Cozminca au incins spiritele in interiorul partidului, unde subiectul a generat tensiuni serioase. Primul care a reactionat a fost chiar seful PSD si candidatul la Presedintie, Adrian Nastase, care le-a recomandat tuturor pesedistilor sa se ocupe de campanie, precizind, totusi, ca o alianta postelectorala cu PRM n-ar fi privita "cu ochi buni" de Uniunea Europeana. Dar, intre timp, lucrurile s-au mai lamurit.

"Riscam sa guvernam si cu PRM"

Intrebat ulterior de Cotidianul cum vede o asemenea alianta, premierul si-a mai nuantat pozitia: "Noi dorim sa obtinem majoritatea parlamentara. Desigur, acest lucru va fi foarte greu de realizat. In caz contrar, vom fi obligati sa recurgem la un compromis cu un partener. Un guvern PSD-PRM nu va fi privit cu ochi buni de Uniunea Europeana, stiu asta, dar mai avem pina la realizarea unui alt cabinet", ne-a declarat candidatul PSD la Presedintie, confirmind astfel existenta unei asemenea "ipoteze de lucru" pe masa partidului. Pentru a nu lasa nici o umbra de indoiala asupra disponibilitatii PSD de a se alia cu PRM dupa alegeri pentru putea forma eventual o majoritate absoluta, Cozminca ne-a oferit, la rindul sau, lamuriri suplimentare: "Riscam sa facem un guvern si cu PRM doar sa nu ajunga PNL-PD sa faca noul guvern". Pentru a argumenta aceasta varianta, Cozminca a facut chiar si jonglerii cu logica, spunind ca Rom?nia va intra in UE mai degraba cu un guvern PSD-PRM decit cu unul PNL-PD. La rindul sau, PRM inclina catre PSD, continuind colaborarea de dupa locale. Mihai Lupoi, vicepresedinte al PRM, ne-a declarat ca partidul sau are optiuni clare: "Scenariul nostru postelectoral trebuie facut pe baza calculelor, conform carora nici o formatiune politica nu va obtine mai mult de 35%. Din punct de vedere programatic, ne indreptam mai mult spre programul PSD. Daca luam in considerare modul in care am fost tratati la locale, atunci vom alege varianta verificata, deci, PSD".

Ce spun prognozele

Cu sau fara opozitia de principiu a unora ca Alin Teodorescu sau Vasile Dincu (un alt oponent al unei unei asemenea variante), PSD e nevoit sa se gindeasca la modul cel mai serios la o alianta postelectorala cu PRM. O arata toate calculele ce se pot face pina la aceasta ora pe baza sondajelor de opinie. In acest moment, nu se profileaza un cistigator detasat al scrutinului din 28 noiembrie. Nici Uniunea PSD+PUR, nici Alianta D.A. nu depasesc in sondaje 40 de procente, iar distanta dintre ele se pastreaza in limitele a 3-5%. In acelasi timp, PRM e singurul partid care, cu cele peste 10 procente din sondaje, poate aduce uneia dintre cele doua formatiuni numarul de mandate parlamentare necesare pentru formarea majoritatii confortabile. Ajutorul UDMR este insuficient, chiar in situatia in care formatiunea maghiara reuseste sa intre in Parlament. Cu cele 5-7 procente pe care le-ar putea avea, e greu de prevazut ca UDMR ar putea asigura fie Uniunii PSD+PUR, fie Aliantei D.A. majoritatea necesara. Nici faptul ca o parte dintre voturile exprimate la alegeri urmeaza a fi redistribuite celor care intra in Parlament nu schimba prea mult lucrurile. Dupa alegerile din 2000, s-au redistribuit circa 25% dintre voturile exprimate, dar situatia nu se va repeta in 2004. Optiunile majore ale electoratului se concentreaza pe mai putine partide si, ca urmare, procentele ramase pe "dinafara" vor fi mult mai putine si nu vor influenta simtitor rezultatul de la urne.
Alianta D.A. - orice, mai putin PRM

Liderii Aliantei D.A. nici nu vor sa auda de o alianta sau de o colaborare postelectorala cu PRM. Cuvintul de ordine este: ori guvern minoritar, ori in Opozitie. "Noi avem urmatoarele solutii in acest caz: singura posibilitate de colaborare postelectorala o avem cu UDMR. Cu PRM este exclus. Daca nu vom avea majoritatea, atunci vom incerca sa guvernam minoritar", ne-a declarat Vasile Blaga, seful campaniei electorale a Aliantei D.A. din partea PD. De altfel, la nivelul Aliantei D.A., o forma de colaborare cu PRM este exclusa nu doar la nivel declarativ, ci si in discutiile neoficiale. Variantele de lucru sunt guvern majoritar al Aliantei, fie singura fie impreuna cu UDMR. La limita, in functie de procentele cu care va iesi din alegeri fiecare partid, mai este luata in calcul o formula de colaborare cu PUR, care, desi in prezent este aliatul PSD, ar putea fi momit sa schimbe tabara in schimbul unor functii guvernamentale.

Sursa: Cotidianul

========================

Basescu vrea aliante post-electorale numai cu UDMR sau PNTCD

Candidatul Aliantei PNL-PD la Presedintie, Traian Basescu, a exclus categoric, marti, in cadrul unei dezbateri organizate de societatea civila, orice colaborare post-electorala cu PRM, chiar cu riscul raminerii in opozitie.

"Avem un punct de vedere foarte ferm: este exclusa orice alianta cu PRM, chiar daca asta ne-ar costa raminerea in continuare in opozitie", a raspuns Basescu unei intrebari pe aceasta tema formulata de Andrei Oisteanu.

Basescu a adaugat ca Alianta nu crede in posibilitatea unei "solutii politice" alaturi de un partid etichetat drept extremist. In opinia liderului democrat, PRM nu reprezinta o solutie "viabila pentru Romania" in acest moment, motiv pentru care PNL-PD nu se gindeste la o eventuala colaborare cu aceasta formatiune.

"Este greu sa te imaginezi semnind un protocol de alianta cu Corneliu Vadim Tudor", a completat Basescu.

Potrivit acestuia, variantele luate in calcul de Alianta PNL-PD pentru o eventuala colaborare post-electorala sint UDMR si, probabil, PNTCD.

"Cred ca va fi suficient UDMR, iar daca intra si PNTCD-ul in Parlament, cu atit mai bine, pentru ca va fi un aliat natural", a mai spus Basescu.

El a respins si o colaborare post-electorala cu PUR, avind in vedere ca grupul parlamentar al acestui partid "se va dezagrega imediat".

Basescu a amintit ca cel putin patru dintre cei 32 de cadidati propusi de PUR pe listele Uniunii Nationale PSD+PUR au fost anterior in PD, de unde au plecat dupa ce nu au mai fost propusi pentru un mandat de parlamentar.

"Nu cred in viabilitatea unui astfel de grup parlamentar format din oameni de la diverse partide", a aratat Basescu, adaugind ca PUR "nu este o structura politica solida".

Sursa: Revista Presei


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

EurMonitor Guvernare: Guvernul Tariceanu si-a gasit vocea
Premierul a ales o fosta jurnalista pentru postul de purtator de cuvant al Guvernului. Seful canc...

Noul guvern va fi prezentat intr-o saptamana
Cel tarziu pe 29 decembrie Tariceanu isi prezinta echipa / Noul guvern va avea 24 de ministri / I...

La Bruxelles inaintea demisiei
Primul-Ministru se afla luni, 18 iulie 2005, la Bruxelles unde are ?nt?lniri cu G?nter VERHEUGEN,...

Basescu se razgandeste
Presedintele ales a descoperit ca Romania a negociat bine, iar Puscas e un erou al negocierilor. ...

EurMonitor Guvernare: Bomba anticipatelor
Basescu a invocat "intoarcearea la popor", adica alegeri anticipate / Eckstein trage UDMR spre Al...