Liderii G-8, presati sa rezolve problemele Africii si ale schimbarilor climatice
Tensiunea pluteste inca de la inceputul saptamanii asupra micii localitati Gleneagles din Scotia, unde liderii celor mai puternice sapte state industrializate din lume, plus Rusia, sunt chemati sa gaseasca solutii asupra unora dintre cele mai presante probleme ale Terrei.
Premierul Tony Blair a declarat ca va impune pe ordinea de zi gasirea unei solutii asupra reducerii emisiilor de gaze in atmosfera, considerate "cea mai mare amenintare cu care ne confruntam". Presedintele Bush, care reprezinta statul cu industria cea mai poluatoare din lume, a acceptat necesitatea discutiilor, dar respinge categoric legarea lor de respectarea Protocolului de la Kyoto, neratificat de SUA.
Presedintele american spera sa cada de acord cu partenerii sai asupra unei formule de "colaborare in legatura cu noile tehnologii care vor permite SUA si altor state sa nu mai fie dependente de combustibili fosili, incat aerul sa fie mai curat si sa nu mai fim atat de dependenti de petrolul strain". Cat despre respectarea celor convenite la Kyoto, Bush a spus raspicat ca asta ar insemna "distrugerea economiei americane".
In schimb, presedintele Frantei a cerut ca, la capatul celor trei zile de summit, liderii G-8 sa semneze un angajament clar care sa se refere la Protocol si la reducerea cu 5,2 la suta a emisiilor de gaze (calculate la nivelul anului 1990), pana in 2012. In conditiile in care Bush a spus ca "speranta mea si cred ca si a lui Tony Blair este de a trece dincolo de Kyoto in cursul discutiilor", premierul britanic este prins la mijloc intre aliatul american si presedintele francez, cu care se afla in plina disputa pe tema reformarii sistemului de subventii agricole al UE si a intregului buget comunitar. Din perspectiva militantilor ecologisti, si Italia, Canada sau Japonia se afla intr-o pozitie delicata si ar putea avea o pozitie imprevizibila, deoarece, desi au ratificat Protocolul, nu respecta inca toate angajamentele asumate.
In ceea ce priveste pozitiile asupra Africii, nici acestea nu sunt unitare, existand sansele obtinerii unui consens asupra iertarilor de datorii, dar nu si asupra cuantumului miliardelor de dolari care se asteapta a fi alocate pentru dezvoltare. In fine, un alt subiect controversat va fi propunerea premierului Canadei ca G-8 sa devina G-20. Sustinatorii acestei idei considera ca, daca G-8 vrea sa rezolve cu adevarat problemele omenirii si sa-si depaseasca conditia de forum de dezbateri informale, trebuie sa cuprinda si state precum China, India, Brazilia, Africa de Sud etc., dintre care unele au statut de invitati la summit. La tensiunea dintre participanti se adauga presiunea strazii, mii de demonstranti din intreaga lume fiind asteptati in Scotia pentru a protesta impotiva globalizarii. Circa 30 de manifestanti au fost arestati deja la Edinburg, dupa ce au aruncat cu bulgari de pamant, luati din aranjamentele florale, si cu tomberoane asupra politistilor.
Alte cateva sute de persoane au manifestat pasnic, imbracate in clovni, batand in tobe, cantand la cimpoi, ba chiar sarutand politistii pe casti. Peste 10.000 de politisti asigura securitatea pe strazile Edinburgului si blocheaza accesul spre luxoasa statiune de golf Gleneagles, care e incercuita cu un gard de cinci mile. Din pricina a 450 de manifestanti care au vrut, luni, sa protesteze fata de summit prin blocarea soselei care duce spre baza de submarine nucleare de la Clyde (sud-vestul Scotiei), autoritatile britanice au trimis forte de ordine suplimentare pentru securizarea acelui obiectiv.
Bogdan MUNTEANU
Sursa: Gandul

Stire preluata de la Euroactiv.ro