U3 Cernavoda - construita de companii coreene
Reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului au invitat companiile sud-coreene Korea Hydro Nuclear Power si Doosan sa coopereze cu Romania la realizarea proiectului de constructie a Unitatii 3 de la Cernavoda.
Misiunea economica a Ministerului Economiei si Comertului in Corea de Sud, condusa secretarul de stat Eugen Tapu Nazare, care s-a desfasurat in perioada 24-30 iunie 2005, a finalizat planul de promovare a proiectelor de investitii ale Romaniei in domeniul energetic si de atragere a partenerilor coreeni in actiuni de cooperare in Romania si pe terte piete.
Acesta vizeaza atragerea companiilor coreene in construirea Unitatii 3 Cernavoda, colaborarea pe terte piete din Africa, Asia si Orientul Mijlociu prin subcontractarea lucrarilor de catre companiile romanesti, extinderea colaborarii in domeniul electronicii si IT.
In perioada 25-29 iunie la Seul si Busan, au fost organizate intalniri intre delegatia MEC si reprezentantii unor importante companii coreene. Cel mai important proiect pentru partea romana a fost promovarea proiectului CANDU al Unitatii 3 de la Cernavoda, Coreea aflandu-se printre primele tari din lume in ceea ce priveste dezvoltarea acestui tip de centrale nuclear-electrice.
Reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului au invitat, in cadrul acestor intalniri, companiile sud-coreene Korea Hydro Nuclear Power si Doosan sa coopereze cu Romania la realizarea proiectului de constructie a Unitatii 3 de la Cernavoda.
"Participarea companiilor coreene la proiecte de investitiii in Romania poate determina dezvoltarea ramurilor conexe din industrie, dar si locuri de munca pentru romani, taxe pentru bugetul statului, precum si cresterea increderii in stabilitatea economica a Romaniei" a declarat Eugen Tapu Nazare in cadrul discutiilor bilaterale.
Totodata, companiile coreene si-au exprimat interesul de a derula proiecte comune cu Romania in constructia de nave maritime de pasageri la Mangalia, reperezentantii Daewoo Shipbuilding Marine Engineering precizand dorinta companiei de a aduce santierul maritim de la Mangalia pe primul loc in Europa. De asemenea, compania intentioneaza sa mentina programul de instruire a muncitorilor romani in Coreea de Sud, acestia urmand sa fie angajati la DMHI.
Companiile coreene din industria chimica si-au exprimat, de asemenea, intentia de a investi si in domeniul reciclarii deseurilor in Bucuresti, prin ecologizarea gropilor de gunoi prin separarea deseurilor refolosibile si curatarea zonelor capitalei. Acest proiect urmeaza a fi extins la nivelul intregii tari.
Sursa: Ministerul Economiei si Comertului

Stire preluata de la Euroactiv.ro