Cautare avansata

Mediatori internationali "se bat" pe Ucraina


Dupa ce Curtea Supreama Ucrainiana a inghetat rezultatul disputatelor alegeri, mediatori internationali de top au mers la Kiev pentru a cauta o intelegere diplomatica pasnica. Moscova si Bruxellesul nu sunt de acord in aceasta problema.

Intr-un moment in care tensiunile dintre cei doi candidati la presedintie si simpatizantii lor erau din ce in ce mai puternice, pe 25 noiembrie, Curtea Suprema a Ucrainei a hotarat ca rezultatele larg contestate ale alegerilor de pe 21 noiembrie nu sunt oficiale pana la pronuntarea in cazul apelului liderului opozitiei, Victor Iuscenko. Audierea ar urma sa aiba loc pe 29 noiembrie. Decizia amana investirea formala a castigatorului alegerilor si il mentine pe actualul presedinte, Leonid Kuchma la putere.

Iuscenco a salutat decizia ca pe o victorie si a cerut o "greva a tuturor ucrainienilor". Totusi, nu exista indicii ca o greva nationala ar avea loc.

Tentativele internationale de a media criza au inceput tot pe 25 noiembrie. La Kiev se afla cateva figuri politice de top, cum ar fi fostul presedinte polonez Lech Walesa si actualul presedinte Aleksander Kwasnewski, Jan Kubis, secretarul general al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, ca si seful politicii externe a UE, Javier Solana. "Se merge in directia cea buna ", a spus Walesa dupa ce s-a intalnit cu ambii presedinti auto-declarati. Solana se va intalni cu toate partile din acest conflict intr-o incercare de a discuta o "solutie diplomatica negociata".

Intre timp, la summitul de la Haga, presedintele rus Vladimir Putin si liderii UE si-au exprimat viziuni diferite in privinta situatiei din Ucraina. In timp ce Putin insista ca Ianucovich a obtinut o victorie "absolut clara" si ca "nu avem nici un drept moral sa impingem o tara europeana major in haos de masa", primul ministru olandez Balkenende nu crede ca e vorba de implicare in afacerile interne ale unei alte tari. El crede ca alegerile din Ucraina "nu au indeplinit standardele internationale, deci UE nu poate accepta rezultatele".

Linkuri:

GUVERNARE / 26.11.2004
Opozitia ucraineana s-a adresat justitiei

GUVERNARE / 25.11.2004
UE cere revizuirea rezultatelor din Ucraina

GUVERNARE / 24.11.2004
SUA si UE la unison: alegerile din Ucraina trebuie "reexaminate"

GUVERNARE / 23.11.2004
Ample proteste de strada in Ucraina

GUVERNARE / 22.11.2004
Final tensionat al alegerilor din Ucraina

GUVERNARE / 12.11.2004
Putin se intalneste cu liderii UE pe 25 noiembrie



Artic
ole de presa:


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Raport la UE privind presupusele stenograme PSD
Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a anuntat ca-i va informa pe o...

Ucraina are interese militare pe Bastroe
Document incendiar care dezvaluie ca motivatia construirii canalului Bastroe este consolidarea po...

Comentariu: Ranjetul bolsevic
Cristian Tudor Popescu despre "batranul diavol bolsevic". L-am criticat pe Traian Basescu pen...

Scandalul interceptarii telefoanelor ziaristilor: Ardelean ascultase deja
Ardelean a cerut in 2003 aprobarea interceptarii telefoanelor de la agentiile Mediafax si AM Pres...

SFOR-ul din Bosnia se transforma in EUFOR
ONU a adoptat aceasta rezolutie sub coordonarea Romaniei. La 22 noiembrie a.c., Consiliul de ...