Cautare avansata

Ucraina are interese militare pe Bastroe


Document incendiar care dezvaluie ca motivatia construirii canalului Bastroe este consolidarea pozitiei geostrategice.

Jurnalul National a intrat in posesia unui document al Guvernului de la Kiev, in care se recunoaste ca adevarata motivatie a construirii canalului Bastroe este consolidarea pozitiei geostrategice in zona de nord-vest a Marii Negre. Ucraina urmareste intarirea capacitatilor sale militare in regiune.  
Ucraina recunoaste oficial, printr-un document al Guvernului de la Kiev, ca adevarata motivatie a construirii canalului Bastroe este consolidarea pozitiei geo-strategice in zona de nord-vest a Marii Negre si intarirea capacitatilor sale militare in regiune.

PRETEXT. Initial, autoritatile de la Kiev au invocat motivele economice pentru a justifica construc]ia canalului Bstroe  Inca din luna mai, cand au decis inceperea lucrarilor la canalul Bastroe, autoritatile de la Kiev au sustinut ca la baza controversatei decizii au stat ratiuni economice. Ucrainenii sustineau ca nu si-ar mai putea permite sa plateasca anual Romaniei taxele pentru canalul Sulina. Contestate de Romania, Comisia Europeana, Secretariatul de Stat al SUA, cancelarul Germaniei si de organizatii de protectie a mediului, inclusiv de la Kiev, lucrarile au continuat. Bastroe a fost inaugurat la sfarsitul lui august, cand a inceput si dragarea partii ucrainene a bratului Chilia. Saptamana aceasta se sapa intre insula Maican si Chilia Veche.

ZVONURI. Neoficial, s-a vorbit ca Ucraina isi vede amenintata pozitia geo-strategica la granita cu Romania. Asta in conditiile in care, de-a lungul vremii, atat Rusia tarista, cat si Uniunea Sovietica si apoi Ucraina au beneficiat de mai multe cai navigabile Dunare-Marea Neagra, la nord de bratul Chilia, deci in afara Deltei Dunarii. Din cauze multiple, toate aceste canale intre Dunare si mare s-au colmatat si au fost inchise circulatiei fluviale. Tot la nivel neoficial, la Kiev existau ingrijorari pentru ca Romania, deja membra NATO, urmeaza sa se integreze si in UE, ceea ce va atrage dezavantaje politice si militare pentru Ucraina.

DOCUMENTUL. Jurnalul National a intrat in posesia unui document ce risipeste orice dubiu despre adevaratele motive ale construirii canalului Bastroe. Este un act oficial ucrainean, cu care autoritatile din statul vecin s-au prezentat saptamana trecuta la Paris, la reuniunea anuala a Consiliului de Coordonare a programului UNESCO "Omul si Biosfera". In document se arata in cel de-al treilea paragraf: "Din punct de vedere strategic, construirea unui canal navigabil de mare adancime in sectorul ucrainean al Deltei Dunarii va intari independenta militara, energetica si economica a Ucrainei.

Cu alte cuvinte, motivele invocate pana acum (taxele prea mari percepute de Romania) sunt negate. Ultima fraza a paragrafului confirma si ultimele sceptici care ar putea aparea: "Pierderea, in 1997, a propriului canal navigabil de adancime, a cauzat declinul pozitiei Ucrainei in regiune".

SFIDARE 
Autoritatile de la Kiev anunta ca au sprijinul consiliului programului UNESCO "Omul si Biosfera". Mai mult, ucrainenii anunta ca Romania este vinovata de situatia ecologica dificile instalata in Delta! "Ucraina a prezentat proiectul de restabilire a navigatiei in sectorul ucrainean al Deltei Dunarii", a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Markian Lubkivski, citat de Rusia la zi. Potrivit sursei, Consiliul "a reactionat pozitiv la proiectul ucrainean. S-a constatat indeplinirea de catre Ucraina a obligatiunilor sale si adoptarea de masuri de sporire a gradului de protectie a mediului inconjurator din aceasta zona aflata sub de rezervatie naturala". Delegatia ucraineana, transmite publicatia UNIAN, "a canalizat atentia opiniei publice mondiale asupra situatiei ecologice dificile instalata in Delta ucraineana ca urmare a activitatii antropogene a Romaniei si a propus desfasurarea altor expertize cu participarea specialistilor straini si o monitorizare a situatiei din regiune". 

VERIFICARI 
Sediul Administratiei deltei ucrainene a fost perchezitionat marti de politia ucraineana a transporturilor. Au fost confiscate documente, intelegeri cu partea romana. Au existat si incercari de confiscare a calculatoarelor institutiei. Incidentul de marti pare a fi un atac al Kievului impotriva guvernatorului deltei ucrainene, Alexander Voloskevici, care s-a opus proiectului Bastroe. 
 
Sursa: Jurnalul National


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Comentariu: Ranjetul bolsevic
Cristian Tudor Popescu despre "batranul diavol bolsevic". L-am criticat pe Traian Basescu pen...

Scandalul interceptarii telefoanelor ziaristilor: Ardelean ascultase deja
Ardelean a cerut in 2003 aprobarea interceptarii telefoanelor de la agentiile Mediafax si AM Pres...

SFOR-ul din Bosnia se transforma in EUFOR
ONU a adoptat aceasta rezolutie sub coordonarea Romaniei. La 22 noiembrie a.c., Consiliul de ...

Romania si Moldova: doua tari - un popor
Presedintele Traian Basescu persista in interesul pe care il acorda Republicii Moldova. La a...

PUR ameninta cu iesirea de la guvernare
La nici doua saptamani de la investirea guvernului, pre?edintele Traian Basescu redeschide specta...