Romania si Moldova: doua tari - un popor
Presedintele Traian Basescu persista in interesul pe care il acorda Republicii Moldova.
La aniversarea a 146 de ani de la Unirea Principatelor el a reiterat sprijinul sau pentru integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana, dar spre deosebire de vizita de saptamana trecuta de la Chisinau, Presedintele Basescu nu e ezitat sa vorbeasca despre chestiunea identitara.
"Romania si Moldova sunt doua tari independente, suverane, dar care au acelasi popor", a spus Traian Basescu.
"Nici un istoric nu va reusi sa-l imparta pe Eminescu in doua. Nici un critic literar nu va reusi sa-l imparta pe Ion Creanga in doua si nici un istoric nu va reusi sa-l imparta ie Stefan cel Mare".
"Suntem acelasi popor in doua tari independente. Avem un drum al Unirii noastre: in Europa moderna, in Uniunea Europeana", a spus presedintele Romaniei.
Reprezentantii Partidului Comunistilor din Republica Moldova au refuzat sa dea o replica afirmatiilor Presedintelui Romaniei, sustinand ca Traian Basescu a facut declaratii in calitate de sef al statului, prin urmare spune ei, este firesc ca Presedintia sa comenteze. Iar raspunsul Presedintiei de la Chisinau a fost sec: nu facem deocamdata comentarii la declaratiile Presedintelui Basescu.
Nici reprezentantii Blocului "Moldova Democrata", cea de-a doua formatiune ca marime in spectrul politic nu au avut disponibilitatea sa comenteze declaratiile presedintelui Romaniei.
Partidul Popular Crestin Democrat este unicul partid care a reactionat la afirmatiile presedintelui Traian Basescu.
Liderul PPCD, Iurie Rosca a declarat : "sunt foarte bucuros ca in sfarsit in fruntea statului roman a venit un om dinamic, puternic, hotarat si responsabil care va avea in grija sa romanii nu dar din interiorul Romaniei, ci si romanii din exteriorul Romaniei."
"In primul rand Republica Moldova ca a doua identitate statala care trebuie sa urmeze aceiasi cale de integrare europeana pentru a reconstitui intregul sfaramat acum cinci zeci si ceva de ani de catre imperiul sovietic", spune Iurie Rosca.
Saptamana trecuta Traian Basescu declara la Chisinau, ca si luni la Iasi, ca Romania este dispusa sa sprijine Republica Moldova in integrarea europeana:
"este un obiectiv pe care impreuna, sefii celor doua state, institutiile noastre, popoarele noastre trebuie sa-l atinga".
"Acolo este si locul Romaniei si locul Republicii Moldova", spunea presedintele Romaniei.
Insa acum cateva zile, in timpul vizitei sale la Chisinau, Presedintele Romaniei evitase sa se refere la identitatea comuna ale locuitorilor din stanga si dreapta Prutului.
Pe parcursul guvernarii Iliescu-Nastase, regimul Voronin se aratase extrem de iritat utilizarea de catre oficialitatile de la Bucuresti a sintagmei "cele doua state romanesti", ceea ce a condus la o racire fara precedent a relatiilor moldo-romane.
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin a declarat dupa intrevederea sa cu Traian Basescu ca starea de inghet intre cele doua state a luat sfarsit.
Repetarea sub o alta forma a identitatii comune a populatiei de pe ambele maluri ale Prutului survine pe fondul campaniei electorale pentru alegerile din 6 martie. Tema, absenta deocamdata, risca sa-si faca reaparitia, dupa o absenta de aproape 11 ani in campaniile electorale.
?
Sursa: BBC

Stire preluata de la Euroactiv.ro