Cautare avansata

Ofertele electorale pentru transporturi


O noua dezbatere publica cu reprezentantii partidelor politice. De data aceasta despre politica de transporturi.

Societatea Academica din Romania (SAR) si Fundatia Friedrich Ebert au organizat o noua dezbatere publica cu reprezentantii partidelor politice in seria saptamanala destinata discutarii ofertelor electorale. Tema a fost Politica de Transporturi.

Discutiile cele mai aprinse le-a starnit politica de drumuri. In afara de obiective la care subscriu toate partidele precum continuarea programului de reabilitare al drumurilor publice si, in principiu, necesitatea autostrazilor, s-au conturat diferente importante:

Uniunea PSD-PUR mentine actuala structura a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri (CNADNR)
Alianta DA propune spargerea ei intr-o Agentie Nationala care sa se ocupe de toate drumurile nationale, judetene si locale (ultimele doua, aflate actualmente in administrarea consiliilor judetene si locale); si o Companie de Autostrazi si drumuri expres care sa functioneze pe sistem profit. De asemenea, Alianta DA propune revizuirea Legii Parteneriatelor Public-Privat
in asa fel incat contracte precum Bechtel sau Vinci sa nu mai poata fi date prin incredintare directa.

In privinta autostrazilor, Uniunea PSD-PUR propune continuarea proiectelor actuale si finalizarea a 200 km noi in perioada 2005-08. Executarea se va face in tronsoane succesive, ca acum pe traseul Bucuresti-Fetesti. Alianta DA propune schimbarea prioritatilor in materie de trasee, punand pe locul intai autostrada Bucuresti-Sibiu-Nadlac (culoarul european IV), iar pe
traseul Bucuresti-Brasov-Bors considera ca prioritar segmentul de mare trafic Bucuresti-Brasov. De asemenea, ca strategie de executie Alianta DA propune executarea si darea in folosinta a cate unei cai de autostrada mai intai, urmand ca profilul intreg sa fie executat pe masura ce creste traficul. In masura in care asta presupune renegocierea unor contracte, Alianta isi asuma acest lucru.

Atat Uniunea cat si Alianta au cazut de acord ca drumurile de centura in jurul oraselor si drumurile expres (drumuri cu 2 benzi pe trasee noi, mergand doar prin afara localitatilor) trebuie sa fie o prioritate pentru Romania pe termen scurt, ca alternativa la solutia mult mai costisitoare a autostrazilor. Insa aceasta pozitie acceptata teoretic nu se prea reflecta si in actiuni concrete, cel putin in actiunile actuale ale CNADNR si Ministerului.

Alte propuneri interesante au mai venit din partea PNTcd - descentralizare puternica, adica transfer de atributii si resurse substantiale de la centru catre Consiliile Judetene si Locale in materie de drumuri; si din partea PRM - eficientizarea Tarom prin crearea unei companii aeriene regionale cu parteneri comparabili precum Malev.

www.sar.org.ro
www.fes.ro


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

EurMonitor Guvernare: Incercare de a-l scoate pe Cozma de la puscarie
Adrian Paunescu(PSD) si Bindea(PRM) vor sa-l scoata din inchisoare pe Miron Cozma / Ianukovici si...

Basescu: "Dupa ce imi voi termina mandatul sau mandatele la Cotroceni, voi iesi din viata politica"
Intr-un interviu acordat ziarului "Curentul", Traian Basescu vorbeste, pentru prima data, de para...

EurMonitor Guvernare: Saptamana patimilor politice
Ultima saptamana de campanie electorala va aduce si ultimele "asalturi" ale taberelor implicate /...

Romania este 'aproape lipsita de libertate'
Potrivit unui studiu realizat de Fundatia Heritage, Romania se plaseaza printre ultimele tari in ...

Videanu pentru Primarie?
Discutiile pentru nominalizarea prefectului si candidatului pentru primarie se apropie de concluz...