Parchetul ancheteaza afaceri din domeniul petrolier
In ancheta dosarului RAFO procurorii trebuie sa clarifice circuitul banilor intre diverse firme si modul in care sume uriase nu au mai ajuns la bugetul statului.
RAFO Onesti a acumulat, dupa privatizare, datorii in valoare de 16 mii de miliarde de lei.
Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost audiat luni la Parchetul General in legatura cu privatizarea RAFO Onesti.
Ovidiu Tender este cercetat alaturi de alte 18 persoane implicate in acest dosar.
Purtatorul de cuvant al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Simona Frolu, a explicat ca Ovidiu Tender a fost chemat la Audieri in calitate de invinuit: "In mare, lista celor 19 invinuiti cuprinde acuzatii referitoare la savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, infractiuni de evaziune fiscala si alte infractiuni la legea societatilor comerciale."
Cercetarile se extind se pare si asupra lui Corneliu Iacobov, patronul firmei care s-a ocupat de distributia produselor rafinariei.
In urma cu cateva zile, bunurile lui Corneliu Iacobov din judetul Constanta au fost puse sub sechestru.
Politistii din Bacau au inceput la randul lor identificarea bunurilor care apartin lui Corneliu Iacobov in vederea instituirii sechestrului, dar au descoperit ca majoritatea acestora au fost trecute pe numele fostei sotii, omul de afaceri bacauan pastrand doar pachetele de actiuni detinute la sase firme minore.
Anul trecut guvernul Nastase a hotarat sa treaca in contul statului datoria de 16 mii de miliarde de la RAFO si Carom, motivand ca acolo lucreaza peste 4000 de persoane.
Uniunea Europeana avertizat ca decizia suspendarii datoriilor va inaspri negocierile de aderare.
Aplicarea hotararii luate in plina campanie electorala a fost suspendata de guvernul Tariceanu.
Dosarul Petromidia
Pe langa dosarul RAFO, Parchetul General, care ancheteaza activitatile din domeniul petrolier, are un dosar si referitor la rafinaria Petromidia.
Capetele de acuzare in acest dosar, repartizat directiei de investigare a infractiunilor de criminalitate organizata sunt aceleasi din cel de la PNA de anul trecut: privatizarea rafinariei Petromidia, instrainarea unor active ale rafinariei catre unele societati din cadrul grupului Rompetrol, modul in care au fost inregistrate unele venituri in contabilitatea rafinariei si neplata la bugetul de stat a peste 4800 de miliarde de lei reprezentand taxa de drum.
Sursa: BBC

Stire preluata de la Euroactiv.ro