EurActiv Bruxelles: Romanii isi aleg presedintele intr-o cursa stransa
In ajunul alegerilor prezidentiale de pe 28 noiembrie, cursa dintre Adrian Nastase si Traian Basescu ramane prea stransa pentru a cunoaste un rezultat, arata portalul partener al EurActiv.ro.
Romanii urmeaza sa voteze in primul tur al alegerilor prezidentiale pe 28 noiembrie, pentru a alege un sef de stat care sa il succeada pe Ion Iliescu, in varsta de 74 de ani. Iliescu a fost o figura politica-cheie a tarii de la schimbarea sistemului politic in 1989. Dupa ce a indeplinit doua mandate, legea nu ii mai permite sa candideze pentru al treilea.
Pentru a castiga din primul tur de scrutin, un candidat ar avea nevoie de peste 50% din voturi. Acest lucru, potrivit analistilor, este greu de crezut, mai ales ca estimarile sunt prea apropiate pentru a putea numi un invingator. Al doilea tur de scrutin va avea loc pe 12 decembrie.
Pe 28 noiembrie, tara va vota si in alegerile legislative. Cincizeci si sapte de partide politice si organizatii ale minoritatilor nationale vor participa.
Analistii se asteapta ca prezenta la vot sa atinga 64%, netinand cont de faptul ca un numar de romani care lucreaza in strainatate nu vor reusi sa isi exercite votul in absenta unui numar corespunzator de centre de votare in intreaga lume, in special in SUA si tarile UE.
Cei mai importanti concurenti pentru functia de presedinte - al carei detinator va conduce Romania in UE - sunt actualul prim-ministru Adrian Nastase si primarul Bucurestilor, Traian Basescu. Amandoi sunt cunoscuti ca fiind sustinatori ai aderarii Romaniei la UE.
Nastase, seful Partidului Social Democrat (PSD) aflat la guvernare, candideaza din partea PSD si a partidului Umanist (PUR). Potrivit unui sondaj de opinie al CURS dat publicitatii pe 22 noiembrie, coalitia PSD-PUR se bucura de sprijinul a 41% din electorat. Nastase insusi ar fi alegerea a 42% dintre repondenti. Totusi, intr-un alt sondaj al CSOP (24 noiembrie), Nastase este situat la 0,3% in spatele principalului sau contracandidat. Candidatul PSD pentru functia de premier este Mircea Geoana, actualul ministru de externe.
Basescu, presedintele Partidului Democrat (PD - de centru), este candidatul prezidential al Aliantei Dreptate si Adevar (DA), care consta in PD si Partidul National Liberal (PNL). Acelsi sondaj CURS a evidentiat un sprijin de 34% pentru alinata DA si 32% pentru Basescu. Alianta DA ar urma sa il nominalizeze pe omul de afaceri si fost ministru Calin Popescu Tariceanu pentru functia de premier.
Exista in total 12 candidati inscrisi pentru un mandat prezidential de 5 ani, dintre care jumatate extrem de putin cunoscuti publicului larg. Printre cei mai cunoscuti se numara Corneliu Vadim Tudor, liderul partidului nationalist Romania Mare (PRM) si Marko Bela, presedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania (UDMR). Tudor ar purea primi intre 9% si 15% dintre voturi, in timp ce Bela ar urma sa acstige in jur de 4%.
Intr-un proiect comun, saptamanalul Dilema Veche si EurActiv.ro au realizat prima evaluare independenta a platformelor politice ale celor doua mari partide. In cadrul acestui proiect, experti au fost rugati sa noteze ofertele politice in categoriile taxelor, pensiilor, lupta impotriva coruptiei, sanatate, educatie, protectia mediului si agricultura. Pe o scara de la 1 la 10, PSD-PUR al premierului Nastase a obtinut o medie de 5,48, in timp ce PNL-PD al lui Basescu a luat 6,06 puncte.
Presedintele Societatii Academice Romane (SAR) - in ONG -, Alina Mungiu Pippidi, a declarat pentru EurActiv.ro ca in Romania este destul de larg acceptat faptul ca "oamenii nu mai spun cu cine urmeaza sa voteze. Acest lucru afecteaza optiunea de vot. PSD este supralicitat. Cel putin 20% din cei care spun ca vor vota cu PSD, nu vor vota cu PSD."
Potrivit unui sondaj Gallup comandat de SAR in toamna lui 2004 nemultumirea fata de regimul actual este foarte mare, cu o majoritate apreciind ca guvernul nu face fata situatiei din tara (50%), apreciind ca tara are nevoie de o schimbare politica la alegeri (72%), ca aceasta schimbare de putere chiar va surveni in urma alegerilor (48%), si ca exista o alternativa politica la guvernul actual (47 fata de 32% care spun ca nu exista).
Intr-o analiza recenta, SAR a mai spus ca in ciuda faptului ca Social Democratii lui Nastase sprijina aderarea Romaniei la UE, o victorie pentru ei ar putea insemna riscul catara sa se intoarac la "reforme destabilizatoare gen perestroika pe care regimul Iliescu le-a promovat intre 1992 si 1996". Intr-o astfel de situatie "Romania ar ramane o 'gaura neagra' in mijlocul unei Europe extinse, o tara devastata de coruptie," arata analiza SAR.
Directorul CURS, Sebastaian Lazaroiu, a spus presei ca "procentajul [rezultat din sondaje] nu este o predictie pentru rezultatele alegerilor generale", pentru ca ele depind si de "modul cum vor vota indecisii". Indecisii se stie ca reprezinta in jur de 30% din voturi. Sondajul CURS a fost comandat de Antena 1, care este controlata de familia lui Dan Voiculescu, care este candidat la senat din partea PSD-PUR. De aceea, rezultatele sondajului sunt puse sub semnul intrebarii de unii analisti.
Linkuri:
Articolul original (en.): Romanians to pick new president in tight race
- EurActiv Romania - Dilema Veche: Prima evaluare independenta a platformelor politice
- EurActiv Romania - Dilema Veche: Note pentru partidele politice

Stire preluata de la Euroactiv.ro