Rezultatul negocierilor cu FMI - scrisoare suplimentara, dar fara memorandum
ora 12:30 Autoritatile romane nu au incheiat cu reprezentantii Fondului Monetar International un nou memorandum suplimentar, ci doar o scrisoare suplimentara de intentie.
Scrisoarea contine angajamentul Guvernului de a efectua o prima rectificare a bugetului pe 2005 pina la sfirsitul lunii februarie.
Romania va semna cu Fondul Monetar Interna?ional, cel mai probabil la ?nceputul lunii martie, o anexa la Memorandumul de politici economice convenit anul trecut, a anun?at, luni seara, premierul Calin Popescu Tariceanu, ?ntr-o emisiune a postului Realitatea TV.
Surse apropiate negocierilor au declarat agentiei Mediafax ca, prin aceasta rectificare bugetara, expertii FMI doresc sa se convinga ca masurile de reducere a cheltuielilor publice vor fi intr-adevar transpuse in practica.
"Echipa FMI nu are incredere in masurile identificate de partea romana pentru reducerea cheltuielilor si doreste o rectificare bugetara care sa legifereze efectiv aceasta intentie", au spus sursele citate.
Rectificarea bugetara va fi operata pina la sfisitul lunii februarie, urmind ca misiunea FMI sa revina la Bucuresti la inceputul lunii martie, pentru finalizarea evaluarilor acordului stand-by, concretizata in semnarea unui nou memorandum tehnic de intelegere.
Potrivit surselor citate, principalele tinte la nivel macroeconomic au fost convenite.
Astfel, deficitul bugetar pentru acest an va fi de 0,4 - 0,5% din PIB, fata de nivelul avansat initial de partea romana de 1,5% din PIB. O alta decizie luata se refera la devansarea datei de majorare a tarifelor la energie si gaze naturale, noile preturi urmind sa intre in vigoare la 1 aprilie, si nu la 1 iulie cum era programat initial.
In privinta liberalizarii contului de capital, sursele citate sustin ca aceasta operatiune se va realiza conform programului, respectiv pina la mijlocul acestui an. De asemenea, reprezentantii FMI au acceptat ca procesul de recalculare a pensiilor sa fie derulat potrivit programului propus de Guvern, fara sa fie necesara aminarea unei etape pentru anul 2006.
Discutiile au vizat si deficitul contului curent pe 2004, sursele citate precizind ca a fost convenita o proiectie in jurul a 7,2% din PIB.
Sursa: Mediafax

Stire preluata de la Euroactiv.ro