PSD+PUR conduc in topul cheltuielilor de campanie
IPP da publicitatii costuri si situatii reale despre finantarea partidelor politice ?n primele 12 zile de campanie.
Institutul pentru Politici Publice (IPP) realizeaza cu sprijinul logistic al companiei de mediatracking AlfaCont, o monitorizare complexa a modului ?n care partidele angajate ?n competitia electorala respecta prevederile legale privind finantarea campaniilor electorale precum si comportamentul lor financiar-contabil.
Campania pentru alegerile parlamentare si prezidentiale ne ofera deja, dupa 12 zile de la declansarea oficiala a acesteia, o serie de indicii care ne determina sa consideram ca respectarea reglementarilor finantarii partidelor, precum si mecanismele de sanctionare a abaterilor sunt astazi departe de standardele internationale.
Publicitatea electorala este sintetizata de catre IPP ?n tabelul de mai jos.
Sumele monitorizate reprezinta investitiile brute, calculate conform tarifelor lista (rate-card).
In privinta spoturilor, mai jos sunt prezentate datele defalcate doar pe aparitii, avand ?n vedere ca, potrivit Legii nr. 373/2004 a alegerii Camerei Deputatilor si Senatului, partidele nu pot cumpara spatiu publicitar la posturile radio/TV.
Televiziune:
Radio:
In ceea ce priveste volumul total de publicitate, prin comparatie cu aceeasi perioada din campania pentru alegerile locale, acesta este de peste doua ori mai mic. Volumul de zilnic de publicitate comparat ?ntre alegerile locale si alegerile generale arata clar faptul ca ?n aceste prime 12 zile campania de la generale a demarat mai greu din punct de vedere al publicitatii
O parte din motivele care pot explica aceasta scadere (fata de alegerile locale) a cheltuielilor cu publicitatea sunt:
- reducerea drastica a numarului de candidati la alegerile parlamentare si prezidentiale fata de alegerile locale
- concentrarea campaniei pe prezidentiabili
- timpul suficient pus la dispozitia partidelor de catre televiziuni, care este cu atat mai mult suficient cu cat candidatii sunt mai putini
- folosirea unor alte metode de propaganda.
De asemenea, faptul ca volumul publicitatii angajate de catre Guvern si alte institutii ale administratiei publice centrale, care prezinta spoturi legate direct de imaginea unor figuri marcante ale PSD, pe perioada 1 octombrie - 5 noiembrie 2004, depaseste volumul total de publicitate electorala angajat de toate partidele ?n aceeasi perioada. Astfel se ajunge la o dominare a publicitatii ce promoveaza PSD (65%).
Monitorizarea a fost realizata de Institutul pentru Politici Publice (IPP) prin expertii sai, cu sprijinul financiar al
Institutului pentru o Societate Deschisa din Budapesta cu sprijinul logistic al liderului de piata ?n mediatracking, compania AlfaCont, precum si cu suportul oferit de Curtea de Conturi a Romaniei.
Institutul pentru Politici Publice va continua sa monitorizeze aspectele privind finantarea campaniei electorale si va oferi periodic rezultatele acestei monitorizari.
Pe www.ipp.ro poate fi gasita ?ntreaga baza de date interogabila privitoare la publicitatea electorala.

Stire preluata de la Euroactiv.ro