EurMonitor Guvernare: SRI - solicitat sa cedeze arhivele Securitatii
Guvernul si SNSAS cer "eliberarea" arhivelor / Planuri pentru rasturnarea lui Nastase si Vacaroiu / PNTCD si URR solicita Legea Lustratiei
Intr-un interviu acordat agentiei Reuters, premierul Calin Popescu Tariceanu avertizeaza ca serviciile secrete incearca sa isi pasteze controlul asupra arhivelor fostei Securitati si adauga: "daca nu vom oferi acces complet si liber la dosarele perioadei comuniste vom avea de infruntat situatii de nesiguranta politica". Premierul Tariceanu a spus ca va face presiuni asupra presedintelui Traian Basescu, pentru deschiderea dosarelor fostei Securitati care ar incheia un capitol dureros din istoria Romaniei.
Primul ministru bate insa la usi deschise, Traian Basescu a transmis un semnal puternic in acest sens.
"Toti suntem de acord ca trebuie facuta o modificare a legii, pentru ca legea a iesit stramba si limiteaza chiar vointa SRI-ului de a fi mai transparent."
Se pare ca directorul SRI, Radu Timofte, nu s-ar opune unei solutii care sa permita predarea arhivei catre CNSAS, cu protejarea dosarelor care isi pastreaza nivelul de confidentialitate de dinainte de 1989.
Proces care a fost practic blocat in timpul guvernarii PSD.
Pozitia membrilor CNSAS
In privinta modificarii legii, opiniile membrilor colegiului CNSAS sunt diferite. Presedintele Colegiului Gheorghe Onisoru, desi recunoaste ca legea are nejunsuri, este sceptic in privinta modificarii ei.
In schimb un alt membru a Colegiului, Claudiu Secasiu, sustine ideea modificarii legii, motivand ca unele puncte au creat mari dificultati in punerea ei in aplicare.
"Ma gandesc doar la sintagma "Securitate ca politie politica" pentru care am avut procese pierdute, respectiv o activitate de colaborare cu Securitatea trebuia dovedita explicit pe latura acesta de politie politica si acolo unde noi nu am avut o fundamentare foarte buna, din lipsa arhivelor in totalitatea lor, am pierdut procesul", spune domnul Secasiu.
"S-a spus ca a colaborat cu securitatea, dar CNSAS-ul nu putut proba politia politica. Prin eliminarea sintagmei de politie politica lucrurile devin clare si colaboratorii sunt calificati colaboratori."
Claudiu Secasiu a salutat si ideea lansata de presedintele Basescu ca, pana la trecerea la CNSAS a arhivelor, institutiile care detin in prezent dosarele sa permita CNSAS verificarea in totalitate a arhivelor si nu ca pana acum, acces limitat.
Au existat numeroase suspiciuni ca dosarele fostei Securitati au fost folosite de fosta guvernare ca mijlc de presiune si santaj impotriva oponentilor politici, suspiciuni care au fost insa negate de PSD in repetate randuri.
Sursa: BBC
================
CNSAS cere SRI sa predea arhivele
Membrii Colegiului CNSAS i-au solicitat ieri directorului SRI, Radu Timofte, sa predea CNSAS arhiva fostei Securitati, instrumentele de evidenta ale acesteia si cladirea unde este depozitata, urmand ca la inceput sa se recurga la solutia de acces la arhive evocata de presedintele Traian Basescu. Cei noua membri ai CNSAS arata, in solicitarea lor, ca, in perioada trecuta de la infiintarea institutiei in 2000, a reiesit ca respectarea Legii accesului consta in capacitatea CNSAS de a furniza societatii adevarul despre fosta Securitate. Furnizarea adevarului despre fosta Securitate presupune arhiva acesteia si instrumentele de accesare, arata Colegiul.
"SRI a refuzat sistematic sa ni le predea pe amandoua - si arhiva si formele de evidenta ale arhivei au ramas din 2000 in posesia ilegala a SRI, care le-a administrat unilateral, fara nici o posibilitate de control din partea CNSAS", arata semnatarii, citati de Mediafax. Cererea este semnata de noua membri ai Colegiului, in frunte cu presedintele Colegiului, Gheorghe Onisoru.
Regula dublului sigiliu
Semnatarii mentioneaza ca SRI a interzis membrilor Colegiului accesul la alte forme de evidenta, decat cea pe hartie, si a refuzat de fiecare data sa ofere "justificari plauzibile" pentru starea de descompletare a dosarelor, pentru "inexistenta" anumitor dosare, cum ar fi cele "de obiectiv". Colegiul CNSAS precizeaza ca presedintele Traian Basescu a pus capat acestei situatii oferind solutia, ca aplicarea Legii 187 sa se realizeze prin predarea catre CNSAS a arhivei fostei securitati impreuna cu instrumentele de evidenta ale acesteia si cu cladirea in care fosta Securitate a depozitat-o.
Presedintele Basescu a lansat solutia ca, pana la indeplinirea formelor legale de preluare integrala a arhivei fostei Securitati, cu tot cu cladire si instrumentarul de evidenta, sa se recurga la regula "dublei chei" si a "dublului sigiliu". Aceasta regula ar inseamna ca de fiecare data cand CNSAS vrea sa acceseze arhiva, sa fie prezent si un reprezentant din partea SRI, astfel incat dosarele privind securitatea nationala sa nu fie deschise, fapt prevazut de lege. CNSAS considera ca aceasta solutie asigura in mod deplin respectarea Legii sigurantei nationale, fiind sustinuta de Colegiu inca de la infiintare.
Timofte este deschis
Membrii Colegiului CNSAS precizeaza, in solicitarea lor, ca asteapta din partea directorului SRI "traducerea neintarziata in fapta" a solutiei oferite de presedintele tarii. Traian Basescu a apreciat, recent, intr-o emisiune de televiziune, ca Legea accesului la dosarele fostei Securitati trebuie modificata imediat, deoarece "legea a iesit stramba si limiteaza chiar vointa SRI de a fi mai transparent". Seful statului s-a pronuntat in favoarea preluarii de catre CNSAS a arhivei SRI, cu tot cu cladire. El a precizat ca a avut discutii separate cu Horia Roman Patapievici, membru in CNSAS, si cu Radu Timofte, directorul SRI, pe tema accesului CNSAS la dosarele fostei Securitati, fiind de acord ca trebuie facuta o modificare imediata a Legii.
Traian Basescu a explicat faptul ca principiul pe care se va merge va fi principiul celor doua chei. "Este de inteles nevoia SRI de a sti ce dosare sunt facute publice si, in aceeasi masura, este absolut legitima dorinta societatii romanesti de a afla ce este in acele arhive. Arhiva trebuie transferata CNSAS, dar intrarea in arhiva se face: in paralel intra un ofiter al SRI si reprezentant al CNSAS; privesc in dosar; daca este o chestiune de interes national inca activa, va trebui protejat acel dosar intr-un fel sau altul. Va pot spune ca Radu Timofte este deschis pentru o solutie care sa garanteze protejarea dosarelor care inca sunt active din punct de vedere al secretului", a fost solutia gasita de seful statului.
SRI asteapta modificarea Legii
SRI a raspuns public solicitarii CNSAS privind "aplicarea sigiliului dublu" pe cladirea arhivei SRI care cuprinde si arhiva Securitatii, intr-un comunicat de presa remis Mediafax, afirmand ca respecta si va respecta prevederile Legii accesului la dosare, "pana la modificarea acesteia".
Mircea Dinescu, membru CNSAS: "Daca-i ordin, cu placere!"
"Stiti cum e: daca-i ordin, cu placere! Sub guvernarea PSD, nu neaparat directorul SRI Radu Timofte punea frane acestui demers, asta era linia PSD si a lui Adrian Nastase. Daca acum presedintele este de acord, atunci si domnul Radu Timofte este de acord, el fiind un mare simpatizant al presedintelui. In rest, e literatura!".
Sursa: Ziua
===================
Pedistii vor sa-i dea jos pe sefii PSD ai parlamentului
Dupa ce Traian Basescu a dat semnalul ca Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu trebuie schimbati din fruntea celor doua Camere ale forului legislativ, parlamentarii PD au perfectat procedura prin care cei doi vor fi schimbati. Ieri seara, la Predeal, indrumati de presedintele PD Emil Boc, venit in calitate jurist, democratii au pus la punct planul de bataie.
======
Link:
GUVERNARE / 06.01.2005
Basescu vrea schimbarea lui Nastase si Vacaroiu
======
La finalul reuniunii, Emil Boc a anuntat ca atit la Camera Deputatilor, cit si la Senat procedurile parlamentare permit schimbarea din functie a presedintilor. El a sustinut ca nu exista nici un impediment ca Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu sa-si piarda functia dupa ce au fost investiti de majoritatea parlamentara la debutul acestei legislaturi.
Boc isi sustine teoria cu un articol din regulamentul Camerei Deputatilor, potrivit caruia membrii Biroului Permanent, implicit presedintele de Camera legislativa, pot fi revocati din functie pe timpul mandatului. "Astfel, o treime din parlamentari pot depune o cerere de revocare a presedintilor de Camera. In cazul lui Adrian Nastase si al lui Nicolae Vacaroiu, revocarea se poate cere pe motive politice. Ei nu reprezinta vointa votului popular", a explicat Emil Boc. Cozmin Gusa a adaugat ca si modalitatea prin care au fost alesi presedintii Camerelor este un argument pentru revocare. El a amintit ca la sedintele in care cei doi au fost desemnati reprezentantii Aliantei s-au retras din sala, invocind lipsa secretizarii votului. "Faptul ca votul a fost la vedere si nu secret, asa cum precizeaza regulamentele Camerelor, este un motiv suficient pentru anularea mandatului de presedinte", a precizat Gusa.
Se modifica Regulamentul Senatului
In legatura cu modalitatea prin care se poate face schimbarea, Emil Boc a mentionat ca solicitarea de revocare trebuie semnata de o treime din parlamentarii din cel putin trei grupuri. "Colegii din PNL ne vor sustine si, probabil, si partenerii de guvernare (n.r. - UDMR si PUR) vor veni alaturi de demersul nostru", a afirmat Boc.
Cum la Senat procedura de inlocuire este mai complicata, presedintele interimar al PD a mentionat ca "revocarea se va face in doi pasi, prin modificarea Regulamentului si apoi prin supunerea la vot, in plen, a cererii de revocare". Parlamentarii PD se bazeaza in acest demers pe faptul ca, din decembrie si pina acum, majoritatea parlamentara a trecut de la PSD la Alianta. Potrivit lui Boc, declansarea procedurii de schimbare a lui Adrian Nastase si a lui Nicolae Vacaroiu din fruntea celor doua Camere va incepe imediat dupa reluarea lucrarilor celor doua institutii, mai precis din februarie.
"Mai Cozmine, puteai sa ne spui si noua!"
Anuntata ca fiind "Reuniunea grupurilor parlamentare ale PD", la Predeal s-a intilnit ieri doar grupul deputatilor. Senatorii au lipsit toti, singura exceptie fiind Radu Berceanu, care "a dat o fuga" pe Valea Prahovei pentru a-si indeplini astfel noua atributie de coordonator al celor doua grupuri parlamentare. Surse din PD sustin ca unii senatori democrati l-au dojenit pe organizatorul reuniunii, Cozmin Gusa, pentru faptul ca nu au fost anuntati din vreme. "Mai Cozmine, puteai sa ne spui si noua", l-ar fi atentionat colegii din Senat pe Gusa la ultima sedinta a Biroului Permanent. Ideea initiala a reuniunii s-a nascut inainte de Sarbatori, cind democratii planuisera o intilnire formala "cu sotii, mici si gratare", dar problemele politice arzatoare au deturnat cheful PD spre o reuniune "cit se poate de informala". "O idee buna ramine o idee buna, chiar daca lipsesc senatorii. E important ca deputatii tineri sa se cunoasca mai indeaproape cu cei mai experimentati si cu presa. Sa combinam impetuozitatea tinereasca cu experienta", a spus coordonatorul activitatii parlamentare din Camera si Senat, senatorul Radu Berceanu.
Sursa: Evenimentul Zilei
===================
PNTCD si URR solicita Legea Lustratiei
PNTCD si URR solicita Presedintelui, Parlamentului si Guvernului Romaniei sa promoveze de urgenta Legea Lustratiei. Intr-un comunicat remis ieri redactiei, semnat de presedintele taranistilor, Gheorghe Ciuhandu (foto), si de liderul URR, Cosmin Alexandru, se precizeaza ca, "Pentru o Romanie curata si morala se impune inlaturarea de urgenta din functiile publice de conducere a acelor persoane care au facut parte din nomenclatura comunisto-securista de pana in decembrie 1989". Totodata, crestin-democratii sustin ca este inadmisibil ca la 15 ani de la Revolutie, functii de conducere sa fie ocupate de oameni care si-au "batut joc" de romani in 50 de ani de comunism. "Institutiile statului roman trebuie sa fie curate, sa respecte principiile europene si pe cetatenii care in noiembrie 2004 au considerat ca aleg schimbarea", au mai spus cei doi presedinti crestin-democrati.
Sursa: Ziua

Stire preluata de la Euroactiv.ro