Reactie dura a liberalilor europeni de la Bruxelles
Dupa ce Senatul Romaniei a respins ordonanta de urgenta care infiinta DNA ca departament in cadrul Parchetului General, tocmai pentru ca acesta sa poata ancheta demnitari sau parlamentari, liberalii europeni au reactionat dur la posibilul regres al justitiei romanesti, amenintand cu amanarea aderarii.
Chris Davis, unul din principalii lideri ai Grupului Liberal Democrat, a declarat ca "daca politicienii romani decid ca pot scapa scrutinului judiciar, mesajul trimis Europei este intolerabil ".
Chris Davis a fost primul parlamentar european care a reactionat la decizia Senatului de la Bucuresti de a lichida Departamentul National Anticoruptie. "Mesajul catre celelalte capitale europene, a declarat Chris Davis este ca exista puternice forte in Romania care sunt pregatite sa stopeze schimbarile preconizate. Cred ca toti politicienii trebuie sa decida daca Romania trebuie sa mearga inainte si sa devina parte a Europei moderne sau va ramane mereu cu reputatia celei mai corupte tari de pe continent."
Davis a mentionat rezervele Comisiei Europeane de pana in privinta nerezolvarii a nici unui caz concret de coruptie la nivel inalt si tocmai cand acest lucru pare a fi inceput, iata ca opozitia transforma Romania intr-un "stat paria". Parlamentarul britanic mai spune ca a venit timpul ca ajutorul Comisiei Europene sa se exprime explicit fiindca mai tarziu va fi mult mai dificial. Dar Comisia ar fi pusa deja intr-o situatie dificila fiindca indiferent ce s-ar intampla, amanarea nu poate fi decisa decat pana in 2008.
De altfel, ar fi de remarcat ca acest scenariu ar conveni cel mai bine opozitiei care ar putea imputa ratarea termenului aderarii la 1 ianuarie 2007 (desi in realitate din propria-i initiativa si efort) si provocarea de alegeri anticipate in 2008, vazandu-se cu sacii si coruptii in caruta. Chris Davis a avertizat in final ca, "daca instrumentarea cazului lui Adrian Nastase nu-si va urma cursul, Comisia Europeana va fi obligata sa amane aderarea Romaniei (...) Comisarul Olie Rehn doreste sa vada ca celelalte state care adera la UE indeplinesc aceleasi standarde ca si noi. Daca politicienii romani decid ca pot scapa scrutinului judiciar, mesajul trimis Europei este intolerabil ".
O alta reactie prompta a venit din partea eurodeputatului german Alexander Graf Lambsdorff, care a criticat in termeni la fel de duri decizia Senatului Romaniei, mai ales ca in opinia sa, Bucurestiul trebuie sa intensifice lupta impotriva coruptiei.si nu sa o stopeze.
Alexander Graf Lambsdorff: In cazul in care pozitia noului Departamentul National Anticoruptie este anihilata este evident ca intrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 in UE va fi in mod clar diminuata. Cred sincer ca acest lucru se va remedia si ca DNA va functiona in continuare la fel de eficient pe cat este posibil de mult"
Articol complet Deutsche Welle

Stire preluata de la Euroactiv.ro