Romania finanteaza cercetarea din UE
La nivelul anului 2004, Romania aloca cele mai mici fonduri pentru cercetare dintre toate statele Uniunii Europene. Potrivit ultimei statistici a Eurostat, in urma cu doi ani, statul a cheltuit pentru cercetare 235 milioane euro, in vreme ce vecinii din Ungaria au alocat o suma tripla: 721 de milioane de euro. Colac peste pupaza, la acest capitol dam mai multi bani la UE decat luam.
In Occident, totalul fondurilor cheltuite pentru activitati de cercetare-dezvoltare se ridica, in 2004, la aproape 200 de miliarde euro.
Potrivit obiectivelor stabilite prin strategia Lisabona, cheltuielile de cercetare-dezvoltare la nivelul UE vor trebui sa reprezinte, la orizontul anului 2010, 3% din PIB, din care 1% din fonduri publice si 2% din fonduri ale agentilor economici. Aceasta decizie devine obligatorie si pentru Romania, odata cu obtinerea statutului de membru cu drepturi depline. Pentru atingerea acestui obiectiv, Guvernul a decis dublarea bugetului alocat pentru cercetare in 2006, pana la nivelul de 0,4% din PIB. Paradoxal, desi are fonduri insuficiente, Romania finanteaza proiectele de cercetare ale statelor europene.
Asta pentru ca rata de recuperare a fondurilor de la UE pentru cercetare si educatie era, in primele patru luni ale anului 2004, de numai 18% din totalul contributiei Romaniei la bugetul Uniunii. Pentru a reduce acest decalaj, Guvernul a infiintat, in 2005, Oficiul Roman pentru Stiinta si Tehnologie pe langa UE, prin intermediul caruia institutiile din cercetare sunt sprijinite in vederea accesarii fondurilor europene, inclusiv prin participarea la consortii europene pentru proiecte de cercetare. Iar bani sunt suficienti: bugetul total al Programului Cadru 6, principalul instrument al UE de promovare si finantare a cercetarii in Europa, se ridica la impresionanta suma de 17,5 miliarde euro, reprezentand aproape 5% din cheltuielile totale pentru cercetare in statele membre ale UE.
Articol complet Saptamana Financiara

Stire preluata de la Euroactiv.ro