Cautare avansata

Romania nu sustine bugetul propus de britanici



Marea Britanie a propus o noua varianta a bugetului UE pentru perioada 2007-2013. Valoarea totala a bugetului a fost majorata, fata de prima propunere, cu peste 2 miliarde de euro, la 849,3 miliarde de euro. Romania nu va sustine propunerea britanica referitoare la perspectiva financiara pe perioada 2007-2013.


Ministrul de externe britanic Jack Straw a declarat ca aceasta varianta este buna atat pentru Marea Britanie cat si pentru Europa, reprezentand o baza pentru discutiile ce vor avea loc in urmatoarele doua zile la summitul Uniunii Europene.

Oficialul londonez a mai precizat ca proiectul prevede cresterea fondurilor structurale si a fondurilor de coeziune pentru noile state membre: Polonia, Ungaria, Cehia, Estonia si Letonia. Noul proiect bugetar nu vizeaza insa reducerea rabatului britanic, estimat la sapte miliarde de euro.

De asemenea propunerea ofera fonduri de dezvoltare rurala suplimentare pentru Finlanda, Irlanda, Portugalia, Suedia si Austria si imbunatateste pozitiile Suediei si Olandei, doua dintre tarile cu cele mai mari contributii la buget. Pe de alta parte, proiectul britanic vizeaza cresterea cheltuielilor pentru cercetare si dezvoltare cu 75% pentru perioada 2006 -2013. Oficialii olandezi si spanioli au afirmat dupa prezentarea proiectului ca acesta reprezinta un pas in directia buna insa nu este suficient.

Ministrul de externe francez a calificat noua propunere britanica drept inacceptabila cata vreme Marea Britanie nu-si revizuieste scutirea anuala de la buget, care se ridica actualmente la peste 5 miliarde de euro pe an.

Germania a cerut si ea britanicilor sa contribuie mai mult la buget. Elementul nou din propunerea britanica o constituie un supliment de 2,5 miliarde de euro, in special pentru noile tari membre, si in special pentru Polonia.

"Propunerea de a reduce costurile administrative, facuta si mentinuta de presedintia britanica, va face imposibila - din punct de vedere administrativ - integrarea Bulgariei si Romaniei in actualele institutii", a declarat domnul Barroso.

Comisia Europeana se teme ca nu va putea angaja oficialii, traducatorii si interpretii de care are nevoie la aderarea noilor state membre. Acest argument a fost respins in Parlamentul European de ministrul britanic pentru afaceri externe Douglas Alexander.

"Propunerile noastre respecta pe deplin alocatiile pentru Romania si Bulgaria in baza tratatului de aderare si asigura un transfer istoric de fonduri catre noile tari membre, precum si suficienta flexibilitate pentru utilizarea acestor fonduri", a spus domnul Alexander.

Reactia Guvernului roman la noua propunere de buget

Romania se aliniaza pozitiei celor zece noi state membre ale Uniunii Europene si nu va sustine propunerea britanica referitoare la perspectiva financiara pe perioada 2007-2013, a declarat Tariceanu.

Stiri asemanatoare

Corespondenta de la Bruxelles: Prioritatile europene ale anului 2006
Pentru Romania, bilantul anului european 2005 incepe cu semnarea Tratatului...

Parlamentul European dezbate raportul Moscovici
Parlamentul European a inceput dezbaterea raportului privind stadiul in car...

Credite pentru pensiuni si stomatologi
Pana in prezent, categoria de "credite pentru perdele", adica pentru invest...

Europenii se infrunta la Consiliul European de iarna
In perioada 15-16 decembrie 2005, va avea loc, la Bruxelles, reuniunea Cons...

Sistemul de invatamant romanesc in criza profunda
Din ce in ce mai multi elevi intra in gasti de cartier, iar in momentul in ...