Cautare avansata

Viitorul economic - optimism si pesimism intr-un nou sondaj



Potrivit unui sondaj de opinie comandat de Serviciul Mondial al BBC si realizat in 32 de tari, irakienii si afganii se numara printre cei mai optimisti oameni din lume cand vine vorba de viitorul lor economic.


 
Se vorbeste de mentalitatea unei "ore zero" care ii-ar face pe afgani optimisti

In Afganistan, 70 la suta din cei chestionati spun ca propriile lor conditii economice se amelioreaza, iar 57 la suta cred ca tara in general s-a inscris pe un curs ascendent. In Irak, 65 la suta cred ca viata lor personala se imbunatateste, iar 56 la suta sunt optimisti in ceea ce priveste economia nationala.

Expertii de la Globescan, firma de cercetari in domeniul sondarii opiniei publice care a realizat si acest sondaj, avanseaza ipoteza crearii, in urma razboiului, a experientei unui "an zero", a unui nou inceput colectiv. Alte tari care au o perceptie buna despre sine sunt India, Finlanda, Africa de Sud, Australia, Senegal si Marea Britanie.

In schimb, italienii se alatura locuitorilor din Zimbabwe si Republica Democrata Congo, ca fiind cei mai pesimisti cu privire la viitorul lor. Printre cele sase tari cu majoritati nefericite, Zimbabwe apare ca fiind in categoria in care sentimentul nefericirii este cel mai accentuat.

Un procent coplesitor, de 90 la suta, din cei intervievati, spun ca situatia economica a tarii se inrautateste, iar 84 la suta au indoieli cu privire la propriul lor viitor financiar. Poate surprinzator, o tara ravasita de razboi, cum este Republica Democrata Congo, are un numar similar de pesimisti cu prosperele Italia si Coreea de Sud - unde pentru 80 la suta din cei chestionati economia tarii este o sursa de ingrijorare, si intre 53 si 63 de procente cred ca propriul lor viitor financiar va fi dificil. Banca Mondiala primeste un vot de incredere clar - 55 la suta din cei chestionati declarand ca aceasta institutie financiara are o influenta pozitiva in lume.
 
Articol complet BBC




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Mai putini angajati ilegal
Potrivit expertilor germani, pentru prima oara in ultimii 7 ani, rata asa-n...

Romania finanteaza cercetarea din UE
La nivelul anului 2004, Romania aloca cele mai mici fonduri pentru cercetar...

EurMonitor Business: Noi subventii pentru Termoelectrica si sectorul minier?
Ministrul de finante, Sebastian Vladescu, a anuntat ca analizeaza acordarea...

Ambasadorul UE: Rolul FMI se schimba dupa integrare
...

Oficialii europeni au ajuns in sfarsit la un consens in problema TVA
Ministrii Uniunii Europene au cazut de acord ieri asupra prelungirii politi...