Banca Mondiala: Salariile ar putea crea inflatie si supraincalzire economica in Romania
Potrivit celui mai recent Raport economic periodic UE8+2 al Bancii Mondiale, cresterea productiei a inregistrat un ritm accelerat in regiune pe parcursul anului 2006 dar e posibil sa se modereze usor in anul 2007. Conform raportului cresterea reala a PIB s-a consolidat in regiune, mai ales in Polonia, Slovacia si Romania.
Statele Baltice, Slovenia, Bulgaria si Romania au inregistrat o rata a cresterii mai ridicata decat in anul precedent. Aceasta a avut loc in pofida aprecierii monedelor nationale fata de euro si mai ales fata de dolarul american in mai multe tari, precum si in pofida cresterii economice moderate din zona euro. In acest timp, preturile la petrol au continuat sa scada considerabil din septembrie pana la inceputul anului 2007. Cresterea economica s-ar putea incetini in multe dintre noile state membre in anul 2007 din cauza incetinirii in zona euro iar PIB-ul se va apropia astfel mai mult de potential.
Presiunile inflationiste s-ar putea accentua. In vreme ce inflatia pare sub control in Polonia si Republica Ceha, alte state intampina dificultati. In Statele Baltice si, intr-o oarecare masura, in Bulgaria si Romania, cresterile mari anticipate ale salariilor si creditelor neguvernamentale genereaza presiuni inflationiste semnificative si care pot duce la supraincalzire economica. In alte tari, deprecierea monedelor nationale din mai si iunie 2006 a generat tensiuni legate de cresterea ulterioara a preturilor, in special in Ungaria. Ajustarea preturilor administrative si cresterea impozitelor indirecte armonizate cu UE au accentuat presiunile inflationiste in mai multe tari din regiune.
“Anul 2007 va aduce cu sine o noua runda de reglementari privind cresterea preturilor pentru cele mai multe tari UE8+2, impactul asupra inflatiei urmand a fi probabil cel mai pronuntat in Ungaria, Republica Ceha, Estonia, Lituania si Romania. In acelasi timp, scaderea drastica a preturilor la petrol din ultima vreme ar putea contribui la amortizarea presiunilor inflationiste in 2007. Politicile fiscale din regiune au fost in general pro-ciclice in 2006, iar situatia nu pare sa se schimbe prea mult in acest an” spune Thomas Blatt Laursen, economist principal al Bancii Mondiale si autor coordonator al raportului.
Deficitele de cont curent au crescut in 2006 in regiune, in unele tari ajungand la niveluri ingrijoratoare. Cresterea cererii interne a generat deficite externe in ciuda expansiunii exporturilor. In vreme ce deficitele externe au ramas scazute in Polonia, Republica Ceha si Slovenia, acestea s-au apropiat sau au depasit 10% din PIB in alte tari. Investitiile straine directe au acoperit deficitele Republicii Cehe si Poloniei si cea mai mare parte din deficitele Ungariei, Bulgariei si Romaniei. Sectorul bancar a avut rolul principal in finantarea deficitelor din Statele Baltice.
EXTINDEREA CREDITELOR IN EUROPA IN CURS DE DEZVOLTARE
Extinderea rapida a creditelor nu a slabit inca sistemele bancare din regiune dar situatia necesita o monitorizare atenta.
Extinderea creditelor reflecta un proces natural de aprofundare financiara iar ratele de creditare raportate la PIB sunt in linie cu veniturile pe cap de locuitor. Bancile straine, care au un management mai performant, detin o pozitie dominanta in practic toate tarile UE8+2. Cu toate acestea, exista si riscuri semnificative. O rata excesiva de crestere a creditului in unele tari contribuie la supraincalzirea economica si la mari dezechilibre externe, mai cu seama in Statele Baltice si, intr-o oarecare masura, in Romania si Bulgaria.
Concentrarea creditului nou in sectorul de consum si cel a locuintelor are o contributie mica la potentialul de crestere pe termen lung si, in acelasi timp, creeaza conditiile pentru supraevaluarea bunurilor.
Raportul poate fi gasit la adresa: http://www.worldbank.org/eca/eu10rer
Sursa: Banca Mondiala

Stire preluata de la Euroactiv.ro