Comisia cere politicos Romaniei modificarea taxei de prima inmatriculare
Comisia Europeana isi continua presiunile in legatura cu taxa de prima inmatriculare. Comisarul european pentru taxe si uniune vamala, Laszlo Kovacs, i-a cerut marti, la Bruxelles, ministrului roman al Finantelor, Sebastian Vladescu, sa modifice cuantumul taxei.
Totusi, desi Agentia NewsIn a anuntat ca Vladescu si Kovacs ar fi convenit deja sa modifice nivelul taxei auto, purtatorul de cuvant al lui Kovacs a declarat pentru HotNews.ro ca inca nu a fost luata aceasta decizie. Vladescu a declarat dupa intalnirea cu Kovacs ca executivul de la Bucuresti va gasi o solutie.
La discutia dintre cei doi oficiali nu a fost avansata nici o cifra sau modalitate de schimbare a taxei. Reprezentantii Ministerului de Finante au precizat pentru HotNews.ro ca in eventualitatea scaderii taxei, pana la stabilirea modului in care se va calcula taxa, ar ramane in vigoare sistemul de calcul prevazut de Codul Fiscal intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007.
In urma discutiilor dintre Sebastian Vladescu si oficialii europeni s-a stabilit ca in urmatoarele saptamani vor avea loc consultari la nivel de experti pentru a se gasi cea mai buna formula.
Articol complet la HotNews.ro
===
Partea romana va sustine ca protectia mediului si evitarea costurilor ulterioare de depoluare foarte ridicate reprezinta o prioritate, inclusiv pentru UE.
„... nivelul scazut al veniturilor romanilor, atit ca medie pe cap de locuitor, cit si pe anumite grupuri de populatie constituie o limitare solida in calea introducerii unor sisteme de taxare utilizate in alte state“, a spus Vladescu, raspunzind la recomandarea comisarului european pentru fiscalitate de a se taxa si masinile vechi aflate deja in circulatie in Romania.
Articol complet in Cotidianul
===
Maria Assimakopoulos, purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene pentru impozitare a spus ca se poarta consultari pentru ca situatia sa se clarifice astfel incat romanii sa poata accepta si schimba legislatia.
Ea a precizat ca asemena consultari sunt o procedura normala in asemenea cazuri, pentru ca uneori - a spus ea - nu e asa de simplu cum credem si trebuie clarificate anumite nuante.
Romania mai are timp sa-si modifice legislatia
Purtatoarea de cuvant a respins speculatiile din presa de la Bucuresti cum ca Romania ar putea fi adusa in fata Curtii Europene de Justitie daca nu face modificarile necesare pana in luna martie.
"Nu exista nici o data limita si nici o obligatie din partea Comisiei sa deschida un caz de incalcare a legislatiei europene azi, maine, in martie, aprilie sau mai", a spus doamna Assimakopoulos.
Alti oficiali de la Bruxelles au aratat ca e posibil ca Romania sa evite situatia jenanta de a fi adusa in fata Curtii Europene de Justitie la numai cateva luni dupa aderare, daca aceste consultari tehnice vor decurge bine.
In caz contrar, Comisia Europeana va trimite o notificare la Bucuresti in luna martie, acordand Romaniei doua sau trei luni pentru a-si modifica legislatia neconcordanta.
Daca nu o face nici atunci, Comisia va trimite o noua scrisoare si va trimite dosarul in fata Curtii Euroepne de Justitie.
Durata medie a unui proces este de un an, un an si jumatate, dar Romania risca o amenda de milioane de euro.
Articol complet la BBC
===
Reprezentanta comisarului Kovacs a subliniat ca Romania poate pastra taxa, dar ca ea trebuie sa respecte doua principii: "sa fie proportionala cu vechimea masinii si sa nu discrimineze masinile la mana a doua sau aduse din strainatate".
Sursa: Deutsche Welle

Stire preluata de la Euroactiv.ro